Čo všetko predchádzalo obvineniu Tibora Gašpara, kde sa vlastne vzal kajúcnik Bernard Slobodník a prečo obvinenie voči policajnému exprezidentovi prišlo práve teraz?

12.08.2023 | 21:00
  1
Novinárka Júlia Mikolášiková, známa pod pseudonymom „Piraňa“ sa vo svojom blogu venuje trestnej kauze, v ktorej čelí obvineniu bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, expolicajt Roman Stahl aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Policajti akciu nazvali Ezechiel 7. Kľúčovým svedkom je bývalý policajný funkcionár Bernard Slobodník.

„..vyšetrovateľ pred chvíľou podal službukonajúcemu prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry spolu s kompletným vyšetrovacím spisom, podnet na podanie návrhu na vzatie oboch obvinených do väzby,“ informovali verejnosť z policajného prezídia na sociálnej sieti v sobotu 12. augusta popoludní.

Ide o už medializovaný prípad, v ktorom čelí najnovšiemu obvineniu bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, expolicajt Roman Stahl a aj vplyvný podnikateľ Norbert Bödör, ktorý je v súčasnosti v zahraničí.

Policajti akciu nazvali Ezechiel 7. Kľúčovým svedkom je bývalý policajný funkcionár Bernard Slobodník.

Kde sa vzal tento kajúcnik? Čo všetko stručnému oznámeniu z policajného prezídia predchádzalo? A prečo obvinenie prišlo práve teraz?

S Lipšicom do Pezinka

Sudcovia Špecializovaného trestného súdu v Pezinku nemali vo štvrtok 29. októbra 2020 ani jedno pojednávanie, čo znamená, že pred budovou, v ktorej zároveň sídli aj Úrad špeciálnej prokuratúry, bol úplný pokojný deň. Výnimkou bolo trio novinárov z Aktuality.skTV Markíza a Topky.sk, ktorí tam postávali už pred deviatou ráno. Čakali na to, že do uzavretého areálu na okraji mesta odrazu vkráča bývalý vysoký funkcionár polície Bernard Slobodník, aby pri výsluchu s prokurátorom odtajnil mafiánsku chobotnicu na čele polície aj štátu. Exriaditeľa finančnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) sprevádzal vtedy ešte advokát Daniel Lipšic so svojim kolegom Petrom Kubinom.

Moment, keď Bernard Slobodník za účasti naaranžovaných kamier prišiel peši na špeciálnu prokuratúru, aby “zmenil svoj život“, má skoro až hollywoodske parametre.

Ak raz o vojne v bezpečnostných zložkách nakrútia film, mohol by začínať práve touto scénou. Inak povedané, presne podľa predlohy. Tak ako vo filme, aj v skutočnom svete totiž pointa nie je jasná hneď, najmä ak je dej mimoriadne prepracovaný, napríklad rôznymi spravodajskými, politickými a mediálnymi hrami, tajnými dohodami či nečakanými zradami. Čo je však najdôležitejšie, aj režisérmi prezentovaný začiatok je iba súčasťou konkrétneho, existujúceho deja.

 S kamarátmi v aute

O týždeň skôr. Vo štvrtok 22. októbra 2020 bol Bernard Slobodník, na stretnutí vo Vajnoroch s bývalými kolegami – operatívcami Marekom Švarcom a Petrom Koščom. Mali k sebe blízko, boli kamaráti. Keďže počasie nebolo priaznivé sadli si do auta.

„Taká je situácia, že ráno mi volal Farár,“ zveril sa im Slobodník s tým, že „o chvíľu budú brať Gašpara, Hraška, Krajmera,“ čím mal na mysli plánované zadržanie bývalých špičiek polície.

Vyplýva to z prepisu audio záznamu, ktorý na schôdzke vyhotovili Koščo so Švarcom, podľa ich vyjadrení sa tým sami chceli chrániť.

Prepis záznamu uzrel svetlo sveta verejne, ako dôkaz ho totiž pripustil sudca v korupčnej kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Slobodník bývalým kolegom tvrdil, že ak nebude spolupracovať s NAKA, zrejme si po neho prídu. „A keby ma nebrali v tejto skupine, tak oni traja sa určite postarajú o to, že ma potom zoberú,“ vysvetľoval svoje obavy s tým, že „oni ma mali prečítaného, že robím na dve strany občas.“  

Rozprávať sa rozhodol po tom, ako sa dozvedel, že na neho vypovedá bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovít Makó, ktorého zadržali  ešte pred tým, a to vo štvrtok 17. septembra 2020 pri akcii Božie Mlyny.

„Keby ma nebrali s nimi, nie na deväťdesiat percent ale na stopäťdesiat percent musím rátať s tým, že títo to budú hádzať všetko na mňa. A prídem tam a som v p..i, traja proti jednému,“ povedal Slobodník.

Bývalý funkcionár NAKA dvojicu požiadal, aby sa rozpamätali na konkrétne situácie, o ktorých by mohol vypovedať a priznal, že on má problémy s pamäťou a prosil ich o nejaký taký prípad, ktorým by sa mohol vykúpiť.

Zo záznamu je zrejmé, že Bernard Slobodník mal prísun informácií najmä od Vladimíra Pčolinského, ktorého na nahrávke nazýva prezývkou Farár a v tom čase bol šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS).

Tvrdil, že o pol deviatej ráno mu dal Pčolinský kontakt na Daniela Lipšica, ktorému ešte v ten deň zveril plnú moc, aby ho zastupoval ako advokát. Zaujímavé je, že podľa Slobodníka mu vedel garantovať maximálne podmienku v podstate za čokoľvek, ak pôjde vypovedať.

O deň neskôr. V piatok 23.novembra 2020 sa Slobodník skutočne do Pezinka vybral. No jeho výsluch sa neuskutočnil. Prokurátor Michal Šúrek ho napokon vypočul, ako som už spomínala, až 29. novembra 2020.

(Krátka odbočka: Takmer o rok neskôr. V septembri 2021, Slobodník v rozhovore s Monikou Tódovou v Denníku N tvrdil: „Nevyhľadal som pomoc advokátskej kancelárie za to, že som chcel kryť svoje činy. Trvalo mi skoro mesiac, kým som sa dostal k tej kancelárii, ku ktorej som chcel.“)

Čakanie pred domom

O sedem dní na to. Vo štvrtok 5. novembra 2020 pred domom Tibora Gašpara neďaleko Nitry už čakali novinári. Reportéri z Aktuality.sk sa dokonca na sociálnej sieti sami pochválili, že vopred vedeli, čo sa bude diať. Pri akcii s názvom Očistec zadržali bývalého policajného prezidenta. Na desať mesiacov putoval do väzby. Okrem neho obvinili a zadržali aj ďalších funkcionárov polície.

Prípad spustil lavínu razií a sériu obvinení vplyvných ľudí v najrôznejších kauzách, ktoré vyšetrujú naši chlapci so správnym morálnym kompasom bojujúci s temnými silami okolo Jána Čurillu. Sami seba nazvali Apači, takýto názov totiž dali skupine, ktorú si vytvorili na šifrovanú komunikáciu prostredníctvom známej aplikácie.

Viacerí obvinení sa rozhodli pre spoluprácu s orgánmi činnými v trestom konaní a dnes už sú odsúdení na podmienečné tresty v rámci konaní o dohode o vine a treste. Iným zase obvinenia zrušili, ďalší čelili či čelia súdnym konaniam. No niektorí sa právoplatného rozhodnutia nedožili, medzi nimi aj ďalší bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ktorý zomrel vo väzbe.

Funkcia na inšpekcii

Udalosti spustili takzvanú vojnu v bezpečnostných zložkách. Napokon trestne stíhajú aj samotných policajtov z NAKA za to, že si vymýšľali obvinenia na šéfku inšpekčného tímu Oblúk  Dianu Santusovú a ďalších. Medzi nimi je aj vyšetrovateľ Pavol Ďurka, ktorý vymýšľa aj biblické názvy všetkých exponovaných policajných akcií. Obvinených policajtov zastupuje advokát Peter Kubina.

No a pred pár týždňami sa s radového vyšetrovateľa NAKA Pavla Ďurku stal funkcionár inšpekcie. Teda zložky, ktorá má vyhľadávať, objasňovať a vyšetrovať trestnú činnosť policajtov. Ukázalo sa, že dočasne poverený minister vnútra Ivan Šimko ho do funkcie vymenovať nechcel. Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Peter Juhás to tak urobil vo vlastnej réžii.

Medzi Šimkom a policajným prezidentom Štefanom Hamranom i ďalšími policajnými funkcionármi došlo k sporu a prezidentka Zuzana Čaputová  odobrala v stredu 19. júla Ivanovi Šimkovi poverenie viesť ministerstvo vnútra. Dočasným riadením rezortu poverila premiéra Ľudovíta Ódora.

Opäť zadržaný

Päťdesiat dní pred parlamentnými voľbami. V piatok 11. augusta v skorých ranných hodinách policajti NAKA opäť zadržali bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Tentokrát síce bez prítomnosti médií, no asi nikoho neprekvapí, že informáciu ako prvý priniesol portál Aktuality.sk  a prvý politický komentár s jasnými závermi napísal šéfredaktor Peter Bárdy v čase, keď obvinený Gašpar iba čakal na výsluch pred vyšetrovateľom.

Keďže bývalý policajný prezident je na deviatom mieste kandidátky strany SMER – SSD, nasledovali najrôznejšie politické vyjadrenia a reakcie.

Z inšpekcie na NAKA

Z policajného prezídia uviedli, že v kauze vyšetrovateľ začal trestné stíhanie v júni 2023 na základe relevantných podkladov a informácií zabezpečených v čase operatívneho preverovania skutkov.

„V priebehu samotného trestného konania bolo zistené, že na Úrade inšpekčnej služby je vedené iné trestné konanie, kde bol zo zadokumentovaných skutočností zistený súvis oboch trestných vecí. Z uvedeného dôvodu následne došlo v trestnom konaní k spojeniu oboch trestných vecí na spoločné konanie,“  opísali okolnosti prípadu na sociálnej sieti.

Tibor Gašpar v mediálnych výstupoch aj na sociálnych sieťach veľmi zrozumiteľne pre bežného smrteľníka, komentuje situáciu v bezpečnostných zložkách a aj v justícii. Úderne a presne kritizuje prácu polície i vedenie rezortu vnútra. No a tak sa vyjadroval aj o spomínanom Apačovi, trestne stíhanom Pavlovi Ďurkovi.

Stíhajú aj kajúcnika?

„Pán Slobodník má dve kategórie skutkov, za ktoré je stíhaný. Prvá kategória sa týka kauzy Očistec, v ktorej už je podaná obžaloba a konanie je na súde. Potom tam sú iné skutky mimo tejto kauzy, ktoré v podstate vyšli najavo buď výlučne, alebo najmä na základe výpovedí pána Slobodníka,“ povedal nedávno pre denník SME jeho advokát Peter Kubina.

Takýchto skutkov je vraj asi sedem. V jednom prípade má zastavené trestné stíhanie pre spoluprácu a údajne v ďalších dvoch alebo troch má podmienečne zastavené stíhanie. Zvyšných troch skutkov sa týka dohoda o vine a treste, v ktorej prokurátor navrhol Bernardovi Slobodníkovi podmienku dva roky s podmienečným odkladom na tri roky. V pondelok 21. augusta bude o nej rozhodovať Špecializovaný trestný súd.

V kauze Očistec je Slobodník medzi obžalovanými a najnižšia možná trestná sadzba prichádzajúca do úvahy aj pri rôznych zníženiach je päť rokov, kde podmienečný odklad výkonu trestu nie je možný.

„Definitívna právna kvalifikácia je však vecou súdneho konania. Samozrejme, ako advokát sa budem snažiť dosiahnuť aj pre tohto klienta vzhľadom na mieru jeho spolupráce čo najpriaznivejší výsledok. Nebudem však verejne prezentovať stratégiu obhajoby v tomto prípade...,“ dodal v rozhovore advokát Peter Kubina. Iba ešte pripomeniem, že Slobodníkovi špeciálna prokuratúra zablokovala jeho všetky oficiálne majetky. Vo väzbe nebol ani jeden deň.

Aktívny advokát

No a práve Peter Kubina v posledných týždňoch vyvíjal neštandardné aktivity v korupčnej kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Dozorovému prokurátorovi Michalovi Šúrekovi napísal, že jeho klient Bernard Slobodník by rád opäť v prípade na súde vypovedal, hoci už raz vypočutý bol. Vyjadriť by sa údajne chcel k výpovediam jeho bývalých kolegov Petra Košča a Mareka Švarca, ktorý si ho nahrali.

Obaja tiež na súde vypovedali, že pred parlamentnými voľbami v roku 2020 sa  Slobodník stretával s Igorom Matovičom a novinárom, najmä Monike Tódovej z denníka N, ktorú volali Mirka Z Bratislavy, vynášal informácie za to, že ho nebudú kritizovať a nebudú sa vo svojich príspevkoch venovať jeho osobe.

Sudcovi, ktorý prejednáva Kováčikov prípad sa ozval aj bývalý námestník SIS. Boris Beňa sa z médií sa dozvedel o zvukovom zázname medzi Slobodníkom a jeho kolegami a vraj vie o okolnostiach, ktoré tejto nahrávke predchádzali a s ňou súviseli a podľa neho vykresľujú tuto udalosť odlišne ako bola na súde odprezentovaná. No aj Beňa už na súde ako svedok vypovedal, je však pravdou, že na zvukový záznam a policajtov, ktorí si Slobodníka nahrali, sa ho nikto nepýtal. Beňa je už právoplatne odsúdený za jeho vlastnú trestnú činnosť, zastupoval ho Kubina a aj Daniel Lipšic, ktorý je dnes už špeciálny prokurátor.

Bernarda Slobodníka do významnej funkcie nominoval práve Tibor Gašpar za éry vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý je v súčasnosti advokát.

„...pri 22 – tisíc policajtoch, pri približne 2 500 funkcionároch urobíte nominačné chyby a my sme dnes zistili, že pri vyšetrovaní, ktoré sa začalo ešte predtým, existovala skupina ľudí, ktorá sa skladala z pána Slobodníka, z pána Makóa, z pána Suchobu a ďalších, ktorá sa rozhodla, že niektorí budú vydierať podnikateľov kvôli DPH, niektorí budú tú DPH vyberať a táto skupina štát pripravila o niekoľko desiatok miliónov eur, to je dnes jasné. A dostali ponuku od pána Lipšica, ako to povedal pán Slobodník, Dano všetko vybavil, všetko sľúbil, že nevadí, že ste ukradli desiatky miliónov eur, ak budete hovoriť, že Fico, Kaliňák, Gašpar, Bödör, Výboch, Brhel, ktokoľvek, robil niečo zlé, teda tí, o ktorých písali novinári, tie bájky predtým, častokrát bez akéhokoľvek súvisu, tak my vám môžeme povedať, že vám za vaše konanie, za vašu trestnú činnosť nič nehrozí,“ odpovedal v sobotu na novinársku otázku. Podotkol, že ide o účelové spájanie a pýtal sa, či SMER – SSD hovorí o tom, že vláda Ivety Radičovej zavraždila Ernesta Valka, len preto, že sa tá vražda stala počas fungovania jej vlády...

Autor: Júlia „Piraňa“ Mikolášiková

 

Zdroj: blog.sme.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti