Eurokomisia povolila, aby ľuďom sa predávali potraviny s obsahom prášku vyrábaného z červíkov

02.02.2025 | 21:50
  8
Európska komisia rozhodla, že prášok sa môže pridávať do chleba alebo iného pečiva, cestovín, spracovaných výrobkov zo zemiakov, cukrárenských výrobkov, syrov alebo výrobkov zo syrov a tiež do ovocných a zeleninových kompótov.  

Európska komisia povolila použitie prášku z lariev potemníka múčneho v potravinách. Pridávať sa bude môcť do chleba, cestovín alebo syrov. Použitie musí výrobca uviesť v zložení, rovnako tak označiť prášok ako alergén.

Nariadenie, ktorým povolila použitie prášku z celých lariev potemníka múčneho, schválila Európska komisia minulý týždeň. Použitie na päť rokov povoľuje iba francúzskej spoločnosti Nutri'Earth, uvádza web Fakt.pl. Ako chutí jedlo s pridaným hmyzom? Rozoznáte to od klasického jedla, sa dozviete v našej galérii.

"Prášok z celých lariev potemníka múčneho, Tenebrio molitor, ošetrený UV žiarením sa povoľuje na uvedenie na trh v Únii," píše sa v nariadení. Stanovuje potraviny, v ktorých sa môže prášok objaviť. Konkrétne ide o chlieb, pečivo, cukrárske výrobky, cestoviny, spracované výrobky zo zemiakov, syry a výrobky zo syra a ovocné a zeleninové kompóty.

"Vo svojom vedeckom stanovisku dospel Európsky úrad pre bezpečnosť potravín k záveru, že prášok z celých lariev potemníka múčneho ošetrený UV žiarením je za navrhnutých podmienok použitia a pri navrhovaných úrovniach použitia bezpečný," popísala komisia. Posúdenie úrad vykonával na žiadosť Nutri'Earth, uvádza portál tn.nova.cz.

O použití musí výrobca informovať v zložení produktu. Podľa úradu pre bezpečnosť potravín môže prášok z potemníka vyvolať alergické reakcie u osôb alergických na kôrovce a prachové roztoče. Prášok preto bude musieť na balení byť označený ako alergén. Toto nariadenie nadobúda účinnosť 10. februára.

"Už teraz sa môžu niektoré ďalšie druhy hmyzu legálne v EÚ predávať na konzumáciu. Týka sa to cvrčka domáceho alebo saranča sťahovavé. "O prítomnosti hmyzu v potravine musí byť spotrebiteľ vždy informovaný prostredníctvom značenia na obale potraviny," uviedla česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia.

"Pridanie hmyzu do potravín je v súčasnej dobe skôr marketingovým lákadlom. Ceny takýchto potravín sú obvykle vyššie a výrobcovia obsah hmyzu naopak zdôrazňujú," dodala k tomu, či sa treba obávať skrytého hmyzu v jedle.

Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) 2023/58 z 5. januára 2023 schválilo larvy druhu Alphitobius diaperinus (potemník stajňový), ktorý do tejto čeľade patrí, ako novú potravinu na území EÚ.

Európska únia legalizovala predajnosť niektorých druhov hmyzu na konzumáciu ešte v roku 2021. Ide o cvrčka domáceho alebo saranča sťahovavého.

Európska komisia vo februári 2022 povolila uvádzanie cvrčkov domácich (Acheta domesticus) ako nových potravín na jednotnom trhu Európskej únie.

Povoleniu zo strany eurokomisie predchádzal súhlas členských štátov EÚ, k čomu došlo v decembri roku 2021. Rada EÚ aj eurokomisia svoje rozhodnutie opierajú o prísne posúdenie zo strany Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorej odborníci dospeli k záveru, že konzumácia tohto hmyzu je bezpečná pri použitiach predložených žiadateľskou spoločnosťou.

Výrobky obsahujúce túto novú potravinu budú vhodne označené, aby sa upozornilo na akékoľvek potenciálne alergické reakcie.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v posledných rokoch zistila, že hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tuku, bielkovín, vitamínov, vlákniny a minerálov. Hmyz tvorí podstatnú časť dennej stravy stoviek miliónov ľudí na celom svete.

V kontexte stratégie EÚ Z farmy na stôl je hmyz identifikovaný ako alternatívny zdroj bielkovín, ktorý by mohol uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému.

Podľa Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie CZ musí byť o prítomnosti hmyzu v potravine spotrebiteľ vždy informovaný prostredníctvom označenia na obale potraviny, ktorú chcel skonzumovať. 

Inšpekcia tiež dodala: „Pridanie hmyzu do potravín je v súčasnej dobe skôr marketingovým lákadlom. Ceny takýchto potravín sú obvykle vyššie a výrobcovia obsah hmyzu naopak zdôrazňujú.“

Týmto tvrdením ubezpečila verejnosť, že sa nemusia obávať skrytého hmyzu v jedle. Navyše, povolenie na 5 rokov dávajú francúzskej spoločnosti Nutri’Earth, upozorňuje web Fakt.pl. 

 

Zdroj: pluska.sk / startitup.sk / InfoVojna

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady

Zaujímavosti