Európska komisia povolila použitie prášku z lariev potemníka múčneho v potravinách. Pridávať sa bude môcť do chleba, cestovín alebo syrov. Použitie musí výrobca uviesť v zložení, rovnako tak označiť prášok ako alergén.
Nariadenie, ktorým povolila použitie prášku z celých lariev potemníka múčneho, schválila Európska komisia minulý týždeň. Použitie na päť rokov povoľuje iba francúzskej spoločnosti Nutri'Earth, uvádza web Fakt.pl. Ako chutí jedlo s pridaným hmyzom? Rozoznáte to od klasického jedla, sa dozviete v našej galérii.
"Prášok z celých lariev potemníka múčneho, Tenebrio molitor, ošetrený UV žiarením sa povoľuje na uvedenie na trh v Únii," píše sa v nariadení. Stanovuje potraviny, v ktorých sa môže prášok objaviť. Konkrétne ide o chlieb, pečivo, cukrárske výrobky, cestoviny, spracované výrobky zo zemiakov, syry a výrobky zo syra a ovocné a zeleninové kompóty.
"Vo svojom vedeckom stanovisku dospel Európsky úrad pre bezpečnosť potravín k záveru, že prášok z celých lariev potemníka múčneho ošetrený UV žiarením je za navrhnutých podmienok použitia a pri navrhovaných úrovniach použitia bezpečný," popísala komisia. Posúdenie úrad vykonával na žiadosť Nutri'Earth, uvádza portál tn.nova.cz.
O použití musí výrobca informovať v zložení produktu. Podľa úradu pre bezpečnosť potravín môže prášok z potemníka vyvolať alergické reakcie u osôb alergických na kôrovce a prachové roztoče. Prášok preto bude musieť na balení byť označený ako alergén. Toto nariadenie nadobúda účinnosť 10. februára.
"Už teraz sa môžu niektoré ďalšie druhy hmyzu legálne v EÚ predávať na konzumáciu. Týka sa to cvrčka domáceho alebo saranča sťahovavé. "O prítomnosti hmyzu v potravine musí byť spotrebiteľ vždy informovaný prostredníctvom značenia na obale potraviny," uviedla česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia.
"Pridanie hmyzu do potravín je v súčasnej dobe skôr marketingovým lákadlom. Ceny takýchto potravín sú obvykle vyššie a výrobcovia obsah hmyzu naopak zdôrazňujú," dodala k tomu, či sa treba obávať skrytého hmyzu v jedle.
Európska únia legalizovala predajnosť niektorých druhov hmyzu na konzumáciu ešte v roku 2021. Ide o cvrčka domáceho alebo saranča sťahovavého.
Povoleniu zo strany eurokomisie predchádzal súhlas členských štátov EÚ, k čomu došlo v decembri roku 2021. Rada EÚ aj eurokomisia svoje rozhodnutie opierajú o prísne posúdenie zo strany Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorej odborníci dospeli k záveru, že konzumácia tohto hmyzu je bezpečná pri použitiach predložených žiadateľskou spoločnosťou.
Výrobky obsahujúce túto novú potravinu budú vhodne označené, aby sa upozornilo na akékoľvek potenciálne alergické reakcie.
Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v posledných rokoch zistila, že hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tuku, bielkovín, vitamínov, vlákniny a minerálov. Hmyz tvorí podstatnú časť dennej stravy stoviek miliónov ľudí na celom svete.
V kontexte stratégie EÚ Z farmy na stôl je hmyz identifikovaný ako alternatívny zdroj bielkovín, ktorý by mohol uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému.
Podľa Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie CZ musí byť o prítomnosti hmyzu v potravine spotrebiteľ vždy informovaný prostredníctvom označenia na obale potraviny, ktorú chcel skonzumovať.
Inšpekcia tiež dodala: „Pridanie hmyzu do potravín je v súčasnej dobe skôr marketingovým lákadlom. Ceny takýchto potravín sú obvykle vyššie a výrobcovia obsah hmyzu naopak zdôrazňujú.“
Týmto tvrdením ubezpečila verejnosť, že sa nemusia obávať skrytého hmyzu v jedle. Navyše, povolenie na 5 rokov dávajú francúzskej spoločnosti Nutri’Earth, upozorňuje web Fakt.pl.
Zdroj: pluska.sk / startitup.sk / InfoVojna