Korčokova prezidentská kampaň bola tak pochybná, že ani Sorosova mimovládka Transparency International Slovensko nemohla ostať ticho

01.05.2024 | 10:00
  0
Bývalý minister zahraničných vecí nevykázal úhradu za prenájom 750 bilbordov a ďalších reklamných plôch v apríli. „Nevykázal ani úhradu za prenájom outdooru v apríli,“ zistila mimovládka.

Prezidentské voľby sú už dávno za nami, nový prezident je známy, no stále sa objavujú rôzne nejasnosti okolo kampane oboch kandidátov. Po Pellegrinim, ktorému na účet nezákonne pribudlo 250-tisíc eur, teraz bude musieť vysvetľovať nejasnosti aj Ivan Korčok, informuje Transparency International Slovensko.

Limit neprekročil

Otáznych okolo kampane neúspešného prezidentského kandidáta má byť až 80-tisíc eur. Korčok podľa záverečnej správy minul celkovo 499,99-tisíc eura. Povolený limit teda neprekročil, no vo výdavkoch chýbajú viaceré významné položky.

„Medzi položkami úplne chýbajú viaceré drobnosti ako napríklad platba za prenájom kampaňového vozidla v marci a apríli či honoráre pre Ľubomíra Bagina za moderovanie zhromaždení v úplnom závere kampane,“ tvrdí Transparency International.

Bývalý minister zahraničných vecí nevykázal úhradu za prenájom 750 bilbordov a ďalších reklamných plôch v apríli. „Nevykázal ani úhradu za prenájom outdooru v apríli,“ zistila mimovládka.

„Ďalšou otázkou je roznos trištvrte milióna schránkových novín, ktorý Korčok zrealizoval pomocou dobrovoľníkov. Jeho súper Peter Pellegrini pritom podľa našich zistení zaplatil Slovenskej pošte iba za roznos druhého vydania volebných novín v miliónovom náklade 50-tisíc eur. Práca dobrovoľníkov predstavovala pre Korčoka v sumáre významný finančný dar v hodnote desiatok tisíc eur. Zákon nariaďuje kandidátom v správe uvádzať aj dary v podobe bezodplatného plnenia, no túto hodnotu dobrovoľníckej práce Korčok v správe neuviedol,“ píše Sorosova mimovládka.

„Na transparentnom účte nevidno ani náklady súvisiace s maďarskou štvorstranovou verziou jeho volebných novín. Ani túto položku nám tím kandidáta zatiaľ nevysvetlil. Na otázky zaslané pred týždňom sme dosiaľ odpoveď nedostali,“ dodala.

Transparency International ďalej píše, že polmiliónový limit na výdavky pre prezidentských kandidátov je podľa nej prinízky a kandidáti sa do nej zmestia len vďaka voľnejšiemu prístupu k pravidlám, pričom kreatívnejší bol Peter Pellegrini.

„Dodržanie limitu tak bolo výzvou a obaja kandidáti sa do neho zmestia len vďaka voľnejšiemu prístupu k pravidlám. Miera tejto „kreativity“ bola pritom jednoznačne výraznejšia na strane Pellegriniho, no Ministerstvo vnútra a štátna volebná komisia by mala podľa nás detailne preskúmať obe kampane. V tomto zmysle sa na obe inštitúcie aj obrátime. Ak sa prelomenie limitu u niektorého z kandidátov potvrdí, podľa zákona mu hrozí pokuta vo výške dvojnásobku tohto prekročenia,“ uzatvára TIS.

 

Zdroj: interez.sk / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti