Minister vnútra Šimko sa pohádal s policajným prezidentom a vyzval ho, aby si láskavo plnil svoje povinnosti. Hamran hrozí odchodom z polície, ak nebude na Slovensku fungovať policajný štát, ako tomu bolo počas Mikulcovho ministrovania. Polícia podľa neho nemôže podliehať politickej kontrole

11.07.2023 | 19:55
  2
Vedenie Policajného zboru je v spore s ministrom vnútra Ivanom Šimkom. Policajný prezident Štefan Hamran aj ďalší funkcionári hrozia odchodom zo svojich postov.

Minister vnútra Ivan Šimko očakáva od policajného prezidenta Štefana Hamrana, aby si naďalej plnil svoje povinnosti. Pokiaľ ide o medializované úvahy o jeho možnej rezignácii, rešpektuje, že je slobodným človekom a je na ňom, ako sa rozhodne. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Šimko a Hamran hovorili spolu o výhradách šéfa polície voči vyjadreniam ministra. Podľa rezortu vnútra si otvorene vyjasnili svoje stanoviská.

"Minister vnútra sa s policajným prezidentom stretol v pondelok (10. 7.) dvakrát. Prvý raz ráno na pracovnom stretnutí, kde boli v úzkom kruhu viacerí účastníci a kde sa diskutovalo aj o tejto téme. Rovnako tak komunikovali spolu včera popoludní na ďalšom pracovnom stretnutí, opäť v úzkom kruhu," priblížil rezort vnútra.

Napätie medzi ministrom vnútra a policajným prezidentom. Štefana Hamrana rozhnevali nedávne ministrove statusy, ktorými sa vyjadroval k práci polície.

Keď sa stala desivá tragédia v Dubnici, kde muž po dlhodobom prenasledovaní zabil mačetou matku dvoch detí, napísal minister vnútra tento status: „Najviac ma bolí, ak sa dozviem, že vyhasol ľudský život, lebo policajt nebezpečenstvo nebral vážne, alebo bol voči nemu ľahostajný či mal strach.“

O dva dni nato napísal ďalší status. O tom, že polícia si nemôže robiť, čo sa jej zachce, a musí byť pod kontrolou politickej moci, lebo práve politici skladajú voličom účty.

Policajný šéf žiada vysvetlenie. V hre je aj jeho možná rezignácia.

„Žiadne rozviazané ruky tu ľudia s pištoľami a putami mať nesmú! Táto ozbrojená, represívna štruktúra si nemôže robiť, čo sa jej zachce. To sa deje iba v policajnom štáte. Patria pod kontrolu politiky,“ vyhlásil šéf rezortu vnútra Šimko pred nedávnom na margo doterajšieho fungovania polície a Mikulcovho ministrovania.

„Priznám sa, že mi od počiatku nebolo jasné, čo sa malo na mysli pod tým, keď sa začalo hovoriť o tom, ako sa rozviazali ruky polícii. Táto ozbrojená, represívna štruktúra si iste nemôže robiť, čo sa jej zachce. To sa deje iba v policajnom štáte. V demokratickej spoločnosti musí byť donucovacia moc štátu pod veľmi presne ustanovenou, ale účinnou kontrolou politickej moci. Lebo len politika, nie policajní dôstojníci, predstupuje pravidelne pred voličov a skladá im účty za svoju činnosť. Vo chvíli, keď si politika prestane plniť túto svoju povinnosť, môže sa stať, že sa začnú úradníci báť prijímať nepríjemné, hoci potrebné rozhodnutia, prestane fungovať normálne verejné obstarávanie, pluralitná politická súťaž sa zmení na kriminalizovanie protivníka a strach z polície začne byť postupne väčší, ako strach z kriminálnikov. Najlepším indikátorom takéhoto nebezpečného vývoja je, ak spozorujeme, že si táto ozbrojená zložka prestane byť schopná priznať ani očividné zlyhania. Ak stratí ozdravnú schopnosť spätnej väzby. Nie priatelia, žiadne rozviazané ruky tu ľudia s pištoľami a putami mať nesmú! Patria pod kontrolu politiky. To, o čo ide vždy, predovšetkým vo voľbách, vo všetkých voľbách i v týchto, je, aby bola pod kontrolou dobrej politiky. Takej, ktorá si túto svoju zodpovednosť uvedomuje,“ uviedol Šimko na sociálnej sieti.

Viac v článku TU.

„Pokiaľ by to v budúcnosti malo byť tak ako v minulosti, že je polícia pod politickou kontrolou, je to nezlučiteľné s mojím ďalším pôsobením,“ povedal Hamran v narážke na slová ministra vnútra Ivana Šimka, s ktorým sa dostal do sporu.

Polícia sa vzhľadom na aktuálne prebiehajúce rokovania na úrovni vedenia ministerstva vnútra a Prezídia Policajného zboru nebude v súčasnosti k veci bližšie vyjadrovať. "Stanovisko poskytneme po ukončení rokovaní," uviedol riaditeľ odboru komunikácie a prevencie policajného prezídia Petar Lazarov.

„Zatiaľ sa k tomu nebudem vyjadrovať, lebo budú nejaké rokovania, po nich sa určite vyjadrím,“ povedal Hamran.

„To, že polícia má byť pod kontrolou politickej moci, je pre mňa hrubou červenou čiarou a je to pre mňa neakceptovateľné. Pokiaľ by to v budúcnosti malo byť tak ako v minulosti, že je polícia pod politickou kontrolou, je to nezlučiteľné s mojím ďalším pôsobením,“ vysvetľoval.


Zdroj: topky.sk / tvnoviny.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti