VIDEO: Minister vnútra Šutaj Eštok postavil šiestich čurillovcov mimo službu a zrušil aj funkcie policajných viceprezidentov

27.10.2023 | 16:00
  16
Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok včera odvolal prezidenta Policajného zboru SR Štefana Hamrana z čela polície a doručil mu písomný rozkaz, že ráno sa má hlásiť v Poprade na Okresnom riaditeľstve.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vydal organizačné opatrenie, ktorým sa od 1. novembra rušia funkcie viceprezidentov Policajného zboru.

Ako ďalej informoval tlačový odbor rezortu vnútra, v dôsledku tohto opatrenia budú uvedeným dňom obaja viceprezidenti Branko Kišš a Damián Imre preložení na iné funkcie a bude zriadená nová funkcia viceprezidenta polície pre oblasť migrácie, operatívu a riadenie služieb zboru.

„Zároveň šéf rezortu vnútra rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby u šiestich príslušníkov Policajného zboru, tak ako mu to prikazuje zákon o štátnej službe príslušníkov policajného zboru, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu,“ informovalo ministerstvo.

Podľa medializovaných informácii ide v tomto prípade o skupinu príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry okolo Jána Čurillu. Agentúra SITA ich vo svojej správe bráni statusom chránených oznamovateľov nezákonnej činnosti, ktorý im vybavil Lipšicov Úrad špeciálnej prokuratúry.

Zároveň Šutaj Eštok poveril zastupovaním riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru Jozefa Masnicu, ktorý dlhodobo pôsobí vo funkcii riaditeľa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Banská Bystrica z dôvodu neprítomnosti dosluhujúceho riaditeľa.

Dnešným dňom zároveň nový minister poveril výkonom dočasne neobsadenej riadiacej funkcie prezidenta Policajného zboru Rastislava Polakoviča. Ten vo funkcii dočasne nahradí odvolaného Štefana Hamrana. Polakovič od roku 2021 pôsobil vo funkcii zástupcu riaditeľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Starej Ľubovni.

Šutaj Eštok vo štvrtok odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana a preradil ho na Okresné riaditeľstvo do Popradu.

Viac v článku TU.

Minister vnútra nerobí kroky bez toho, aby nemal vopred právnu analýzu, čo môže a nemôže urobiť, vyhlásil Pellegrini

Ak zákon hovorí, že každý, kto je podozrivý zo spáchania trestného činu, musí byť postavený mimo službu, minister vnútra inak, ako v zmysle zákona konať nemôže. Uviedol to predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) na margo postavenia mimo služby šiestich vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu.

„Som presvedčený, že minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) tak, ako ho ja poznám, nerobí kroky a rozhodnutia bez toho, aby nemal vopred právnu analýzu, čo môže a čo nemôže urobiť,“ uviedol Pellegrini pre médiá.

O funkciu prišli aj policajní viceprezidenti, Pellegrini tvrdí, že takéto „čistky v polícii“ musí verejnosť vnímať veľmi dobre. „Konečne budeme mať vo vedení policajtov, ktorí budú robiť všetko pre to, aby sa na Slovensku žilo bezpečne, polícia bude opäť robiť to, čo má a situácia sa zastabilizuje a ukľudní,“ uviedol.

Zákon bude platitť pre každého, oznámil minister vo svojom videu:

 

Zdroj: veci-verejne.sk (1), (2) / YouTube / InfoVojna

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti