Špeciálna prokuratúra v kauze Rozuzlenie tri mesiace nekoná. Čurillovci v prípade však dostali ochranu

13.11.2023 | 10:10
  0
Vzhľadom na to, akú závažnosť tejto kauze dalo bývalé vedenie polície a aktuálne jej dôležitosť pripusuje špeciálna prokuratúra, je prekvapivé, že dozorový prokurátor (Daniel Mikuláš alebo Matúš Harkabus) doposiaľ nerozhodol  o sťažnostiach štyroch obvinených (jeden sťažnosť nepodal) voči vzneseniu obvinenia, aj napriek tomu, že už uplynuli takmer tri mesiace, konštatuje vo svojom článku novinárka Júlia Mikolášiková, známa pod pseudonymom „Piraňa“.

 

Dnes už bývalý policajný prezident Štefan Hamran, ešte v čase keď bol vo funkcii na tlačových besedách  a aj v rozhovoroch v spriaznených médiách  dlhodobo hovoril o vojne v bezpečnostných zložkách.

Petra Košča alias pána X označoval za šéfa gangu temných síl. Vraj je za všetkým zlým, čo sa v polícii, spravodajskej službe a aj v Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ) deje. Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z odboru Bratislava začali v prípade vyšetrovanie, neskôr, konkrétne vlani 8.marca spis odstúpili na NAKA odbor Východ a z „Východu“ na NAKA odbor Stred ho poslali minulý rok 22. decembra. Až napokon tamojší vyšetrovateľ tento rok 17. augusta vzniesol pánovi X a ďalším obvinenie v kauze Rozuzlenie.

Prípad je pokračovaním vojny v bezpečnostných zložkách. Podľa uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré uniklo na verejnosť, pán X riadil mafiánsku skupinu, ktorá chcela diskreditovať našich chlapcov so správnym morálnym kompasom bojujúcimi s temnými silami okolo vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu a partia okolo pána X mala aj ovplyvňovať priebeh trestných konaní.

Zasadla aj bezpečnostná rada

Ešte v ten deň na tlačovej konferencii  Štefan Hamran veľkolepo predstavil aj údajné pozadie škoršieho obvinenia policajtov okolo Jána Čurillu a spol. a udalosti vraj viedli až k spomínanej akcii Rozuzlenie. Jána Čurillu a jeho kolegov vraj začali trestne stíhať práve preto, že  oni si dovolili vyšetrovať veľké korupčné kauzy. 

Vtedajší premiér Ľudovít Odór dokonca zvolal bezpečnostnú radu. Obvinili totiž aj riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča. Okrem toho aj jeho predchodcu Vladimíra Pčolinského, bývalého šéfa bratislavských  operatívcov Jána Káľavského a expríslušníka SIS Martina Ciriaka. Michala Aláča z postu riaditeľa spravodajskej služby odvolali. Vedením služby je doposiaľ poverený námestník Tomáš Rulíšek.

Ochrana Čurillu spol.

Napokon pred pár dňami vyšlo najavo, že Úrad pre ochranu oznamovateľov sa stal ochrancom Jána Čurillu a spol., po tom, čo im špeciálna prokuratúra pod vedením Daniela Lipšica udelila status chránených oznamovateľov. Za Úrad špeciálnej prokuratúry tak rozhodol prokurátor Matúš Harkabus.

Ukázalo sa, tiež že ochranu úradu, vďaka ktorej podľa zákona „zamestnávateľ nemôže urobiť akýkoľvek pracovnoprávny úkon voči oznamovateľovi, s ktorým oznamovateľ nesúhlasí, bez súhlasu úradu“ získalo celkovo (asi) pätnásť ľudí z policajného zboru.

Nový minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (HLAS - SD) po dvoch dňoch vo funkcii postavil  mimo služby Jána Čurillu, Pavla Ďurku, ktorí za bývalej vlády dostali aj napriek obvineniu funkcie a boli aj povýšení. Mimo služby postavil aj ich ďalších kolegov. 

Iba pripomeniem, že títo policajti už dva roky čelia obvineniu za to, že si vymýšľali obvinenie voči bývalým policajtom z tímu Oblúk na čele s Dianou Santusovou, ktorý vyšetroval manipulácie trestných konaní na NAKA a aj ďalším ľuďom.

Mimochodom riaditeľom Úradu inšpekčnej služby sa po zmene vlády stal bývalý šéf NAKA Branislav Zurian, ktorého tiež Ján Čurilla a spol. chceli stíhať. Funkciu na inšpekcii dostala aj exšéfka tímu Oblúk Diana Santusová.

Námietky zaujatosti

Obvinený pán X  zastúpený advokátom Erikom Mgálom podal v kauze Rozuzlenie námietku zaujatosti voči všetkým vyšetrovateľom NAKA, ktorí boli v prípade činní. No a všetci rozhodli, že nie sú zaujatí a z veci sa nevylúčili.

Námietku zaujatosti podal aj voči dozorovému prokurátorovi Danielovi Mikulášovi, ten sa však rozhodol, že o nej  ani nebude konať. Ak by totiž povedal, že sa necíti byť zaujatý, obvinený pán X by mohol podať sťažnosť, o ktorej by zase rozhodoval jeho nadriadený, teda sám špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

No a ako už bolo medializované, Daniel Lipšic sa z veci vylúčil už skôr. V v minulosti mal totiž blízky vzťah k obvinenému  Vladimírovi Pčolinskému, keďže spolu pracovali na ministerstve vnútra.  Takže o sťažnosti by musel rozhodovať zástupca Daniela Lipšica a to je práve dozorový prokurátor Daniel Mikuláš. Nuž a zastupujúci prokurátor v kauze Rozuzlenie je Matúš Harkabus, ktorý ako už bolo spomenuté, rozhodol o ochrane Jána Čurillu a spol.

Už vypočúvajú svedkov

Vzhľadom na to, akú závažnosť tejto kauze dalo bývalé vedenie polície a aktuálne jej dôležitosť pripusuje špeciálna prokuratúra, je prekvapivé, že dozorový prokurátor (Daniel Mikuláš alebo Matúš Harkabus) doposiaľ nerozhodol  o sťažnostiach štyroch obvinených (jeden sťažnosť nepodal) voči vzneseniu obvinenia, aj napriek tomu, že už uplynuli takmer tri mesiace.

V iných prípadoch o takomto kroku bežne informujú verejnosť prostredníctvom médií, dokonca to zvykne prokuratúra aj sama od seba oznamovať v tlačových správach alebo na sociálnej sieti. Teraz na Úrade špeciálnej prokuratúry mlčia.

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto fáze nebude poskytovať bližšie informácie, nakoľko stále prebieha neverejné prípravné konanie. Ďakujeme za porozumenie,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Advokát Erik Magál však pre môj blog povedal, že doposiaľ mu nebolo doručené uznesenie o tom, ako bolo o sťažnosti voči vzneseniu obvinenia rozhodnuté a takýto dokument sa nenachádza v spise.

Podľa informácií z prostredia polície však vyšetrovateľ vo veci Rozuzlenia už začal vykonávať kontradiktórne procesné úkony. Ľuďovým jazykom to znamená, že  predvolal svedkov, aby ich mohol vypočuť za prítomnosti obhajcov či aj samotných obvinených.

Ako je možné, že napriek nerozhodnutým sťažnostiam vypočúvajú svedkov? „Bližšie informácie k prebiehajúcemu trestnému konaniu z dôvodu neverejnosti prípravného konania nie je možné poskytnúť,“ odpísali z Odboru komunikácie a prevencie Prezídia policajného zboru SR.

Za pozornosť stojí aj to, že v tak dôležitom prípade ako je Rozuzlenie, na pána X doposiaľ nevydali Medzinárodný a Európsky zatýkací rozkaz, keďže je dlhodobo na úteku. Prokurátor (Daniel Mikuláš alebo Matúš Harkabus) totiž doposiaľ na Špecializovaný trestný súd ani nepodal návrh. O možných následkoch takejto nečinnosti prokuratúry si môžete prečítať tu.

Pán X v korupčnej kauze

Peter Košč alias pán X je dlhodobo na úteku, ušiel pár dní pred tým, ako ho obvinili v korupčnej kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Podarilo sa mu to vďaka zvláštnemu postupu vtedajšieho vyšetrovateľa Ľubomíra Daňka,  ktorý sa neskôr stal riaditeľom NAKA. Mimochodm aj on získat status chráneného oznamovateľa. Aktuálne si do konca mesiaca čerpá dovolenku. Korupčný prípad je už na súde, koná sa neprítomnosti pána X a čoskoro by mohol padnúť rozsudok.

Na Petra Košča je v tejto kauze vydaný Medzinárodný zatýkací rozkaz a Európsky zatýkací rozkaz.

 

Autor: Júlia Mikolášiková - novinárka známa pod pseudonymom „Piraňa“.

 

Zdroj: blog.sme.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti