VIDEO: Autor nového zákona o RTVS - šéf služobného úradu Ministerstva kultúry Machala o vzniku Slovenskej televízie a rozhlasu začiatkom leta a o budúcnosti verejnoprávnych inštitúcií

30.04.2024 | 10:15
  0
Generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala v rozhovore s redaktorkou Mimi Šamovou o novom zákone, ktorý umožní vznik Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR).

Vláda v stredu (24. 4.) schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) jeho prijatím v Národnej rade (NR) SR zanikne, čím skončí vo funkcii aj súčasný generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Zákon napokon parlament nebude schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní. Informovala o tom minulý týždeň ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). To, že o ňom parlament nebude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní, potvrdil aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Vláda podľa Fica schválila návrh zákona prakticky bez pripomienok, ocenil v tejto súvislosti zhodu v koalícii, ktorej predchádzala intenzívna debata. Zopakoval, že súčasná RTVS potrebuje zmenu, rovnako tak jej vedenie. Primárnym argumentom je pre premiéra neobjektívnosť RTVS, ktorá je „v permanentnom boji s vládou“, a tým aj porušenie práva občanov na objektívne informácie.

Podľa slov ministerky treba „politický aktivizmus, ktorý sa usadil v mienkotvorných médiách, upratať na pravú mieru.“

Nového generálneho riaditeľa nebude podľa nového zákona voliť parlament, ale novovzniknutá rada. Z návrhu o STVR vypadla aj možnosť jeho odvolávania bez udania dôvodu, čo bolo v rozpore s európskymi normami.

Medzi možnými kandidátmi na tento post sa skloňovalo meno generálneho tajomníka služobného úradu rezortu kultúry Lukáša Machalu. Ten však tieto špekulácie poprel.


Viac vo videu:

Viac k téme v článku TU.


Zdroj: YouTube Rozhovory s Mimi Šramovou / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti