VIDEO: „Čaputová svojou špinavou hrou pomáha Progresívnemu Slovensku. Nahovoril ju na ňu špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a potom prezidentka nahovorila Ódora odvolať Šimka z funkcie ministra vnútra SR. Teraz je faktickým šéfom rezortu Hamran, čistý Matovičov človek. Zo Slovenska sa stal policajný štát,“ vyhlásil Fico

20.07.2023 | 21:15
  9
Bývalý trojnásobný premiér a predseda opozičného Smeru Robert Fico sa na švrtkovej tlačovej besede vyjadril k udalostiam na ministerstve vnútra po odvolaní Ivana Šimka prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Zdôraznil, že na bezvládie, chaos a zneužívanie moci či trestného práva v politickom boji musí reagovať NR SR.

Predstavitelia strany SMER – slovenská sociálna demokracia sa na dnešnej tlačovej besede venovali téme odvolania ministra vnútra, kde evidentne padlo nariadenie, že musia odovzdať rezort policajnému prezidentovi Hamranovi, čo je zrejmé, i keď oficiálne má rezort viesť premiér Ódor. „Poznáte sa alebo budete verejne klamať, že sa nepoznáte? Poznáte sa z minulosti? Aké boli vaše vzťahy?“ podotýka Fico. 

Dodal, že už v minulosti mal Hamran konflikty s generálom Lučanským, ako aj s generálom Gašparom. A na to, aby sa mohol stať policajným prezidentom, musel sa zmeniť zákon. Ministrom vnútra SR je teraz Hamran, o čom rozhodla prezidentka. Je to čistý Matovičov človek. Ten zas tlieska a chváli rozhodnutia premiéra Ódora a prezidentky, na rozdiel od ostatných.

Smer-SD chce uznesením Národnej rady (NR) SR zaviazať premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený vedením rezortu vnútra, aby odvolal prezidenta Policajného zboru (PZ) Štefana Hamrana. Avizoval to predseda stany Robert Fico. Podpisy na iniciovanie mimoriadnej schôdze má strana pripravené. Fico vyhlásil, že prezidentka Zuzana Čaputová odobratím poverenia Ivanovi Šimkovi odovzdala ministerstvo vnútra Hamranovi.

Vidí za tým snahu dokončiť špinavú robotu voči opozícii a ovplyvniť voľby.

No a prečo to vyhovuje prezidentke? Po prvé, Lipšic sa v utorok večer stretol s prezidentkou. Ďalej Lipšic potrebuje Hamrana, lebo potrebuje spoluprácu ÚŠP a NAKA, aby sa navzájom mohli kryť.  Prezidentka potrebuje pomáhať Progresívnemu Slovensku, nakoľko už nebude kandidovať v prezidentských voľbách, stratila akékoľvek zábrany a urobí všetko pre podporu svojej strany.

"Ministrom vnútra je Hamran. Rozhodla o tom Čaputová. Hamran je čistý Matovičov človek," vyhlásil Fico. Argumentuje, že sa účelovo menil aj zákon, aby Hamran mohol byť policajným prezidentom. Fico tvrdí, že špinavú hru hrá aj prezidentka, ktorá pomáha Progresívnemu Slovensku, nakoľko už nebude kandidovať v prezidentských voľbách, stratila akékoľvek zábrany a urobí všetko pre podporu svojej strany. Nahovoril ju na to podľa neho špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a následne hlava štátu na odvolanie Šimka nahovorila aj Ódora. Poukázal pritom aj na situáciu v polícii.

Zdôraznil, že na bezvládie, chaos a zneužívanie moci či trestného práva v politickom boji musí reagovať NR SR. Fico už komunikoval s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a ten ho mal uistiť, že ak do 16.00 h podajú návrh, mimoriadnu schôdzu zvolá hneď po rokovaní o samosprávach, ktoré sa má začať v piatok (21. 7.) ráno.

Dodal, že Smer-SD už pripravil uznesenie NR SR. Okrem odvolania Hamrana žiada strana premiéra, aby okamžite podal vláde návrh na odvolanie šéfa policajnej inšpekcie Petra Juhása. Fico podotkol, že ak sa Ódor na základe pokynu Čaputovej, Lipšica a lídra hnutia OĽANO a priatelia Igora Matoviča rozhodol zlikvidovať Šimka, pre upokojenie situácie mal byť odvolaný aj policajný prezident a šéf inšpekcie.

„Môžem povedať, že sú k dispozícii podpisy, návrh uznesenia je spracovaný,“ povedal Fico. Doplnil, že momentálne o veci rokujú s ďalšími politickými stranami. „Dnes Hamran vystupoval ako čistý politik. Dnes sa jasne ukázalo, že toto je policajný štát,“ dodal Fico.

Zopakoval tvrdenia, že určitá skupina v polícii ovplyvňuje vyšetrovanie káuz. Vidí za tým politický boj voči opozícii. Tvrdí, že snahu manipulovať výsledky volieb potvrdzuje aj to, že Hamran avizoval obvinenie niektorého poslanca NR SR. Fico uviedol, že podľa informácií Smeru-SD má ísť o Martina Borguľu zo Sme rodina.

Robert Fico potvrdil, že je fakt, že za odvolaním ministra vnútra v demisii Ivana Šimka bol jeho principiálny postoj, no hlavne to boli poznatky, ktoré nadobudol z toho, ako funguje NAKA na politickú objednávku a čo sa všetko deje. Tým sa stal pre prezidentku a Progresívne Slovensko prekážkou, ktorú urýchlene odstránili.
 
Viac vo videu:

 

Zdroj: cas.sk / YouTube / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti