VIDEO: Celý Úrad špeciálnej prokuratúry je systémovo zaujatý. Lipšic ovplyvňoval prokurátorov ÚŠP. Podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska sú to všetko zaujatí ľudia, ktorí porušujú na Slovensku ľudské práva

09.12.2023 | 10:35
  3
Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SSD) hovoril v Téme na TA3 o rozhodnutí vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, znížení trestov pre ekonomických zločinoch, ale aj výhodách pre kajúcnikov.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa má zrušiť. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy. O téme hovoril inister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SSD) v televízii TA3.

Susko uviedol, že Robert Fico na stretnutí s Európskou komisiou nežiadal o súhlas na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, iba prišiel oznámiť plán vlády. Premiér vraj povedal predsedníčke Ursule von der Leyenovej, že nejde žiaden politický revanš, ale o boj za ľudské práva.

“Idú cestou systémových zmien, aby napravili neprávosti, ktoré sa tu diali,“ povedal Susko. Ubezpečili o tom aj komisára pre spravodlivosť.

Dôvodom rýchleho konania vlády je podľa Suska porušovanie ľudských práv. “Reagujeme na masívne porušovanie ľudských práv v rámci trestných konaní a nemôžeme si dovoliť diskutovať ďalší rok alebo dva,“ povedal minister. Tvrdí, že celý systém špeciálnej prokuratúry je absolútne politicky zaujatý.

“Keď teraz prejdú prokurátori na krajské prokuratúry, tam už nemajú byť prečo zaujatí, neboli ovplyvňovaní priamo Danielom Lipšicom ako politikom a advokátom. Aj keby Lipšic odstúpil, tak tam sú zaujatí všetci ostatní prokurátori, nehovorím, že úplne všetci, ale veľa tých ďalších prokurátorov špeciálnej prokuratúry, ktorí by pokračovali v kauzách. Ak odíde jeden z nich, tak sa nič nevyrieši,“ hovorí minister spravodlivosti, ktorý je o tom presvedčený.

Nová vláda chce znižovať trestné sadzby pri všetkých ekonomických trestoch. Chce ich zharmonizovať s okolitými štátmi v EÚ. Ľudia vo väzbe dlhšej ako päť rokov sú ťažšie resocializovaní a potom sa dopúšťajú recidívy. Preto chce presadzovať iné formy trestov.

Susko uviedol, že “sa síce znižujú trestné sadzby, ale zvyšujú sa finančné tresty z doterajších 133-tisíc eur na 3 milióny.“

Podľa Suska dnes kajúcnici dostávajú neprimerané, nezákonné výhody, ktoré ich motivujú pod hrozbou vysokých trestov vypovedať čokoľvek, len aby dosiahli beztrestnosť. Vyriešiť by to mala súdna kontrola kajúcnikov.


Viac vo videu:

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nevylučuje veto ani podanie na Ústavný súd (ÚS) SR v prípade rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Uviedla to v piatok. Kritizuje koalíciu, že chce zmeny prijať v skrátenom legislatívnom konaní bez diskusie s odbornou a laickou verejnosťou.

Prezidentka Čaputová sa podľa premiéra Roberta Fica rozhodla za každú cenu zachrániť Lipšica, ktorý nesie plnú zodpovednosť za masívne manipulovanie trestného konania. Ministerský predseda dôrazne odkázal, že jeho vláda ide podľa plánu a Úrad špeciálnej prokuratúry bude ku koncu roka 2023 zrušený, lebo ohrozuje a poškodzuje základné práva a slobody ľudí na Slovensku.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SSD) rešpektuje vyjadrenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej v súvislosti s novelou Trestného zákona. Dôvody na skrátené legislatívne konanie však podľa neho sú. Hovorí o porušovaní základných práv a slobôd v trestných konaniach. Tvrdí, že o obsahu novelizácie rokovali aj s odborníkmi.

"Rešpektujeme vyjadrenie prezidentky, má na to právo. Budeme sa s tým musieť potom vysporiadať v legislatívnom procese a v parlamente," povedal Susko v súvislosti s možným vetovaním novelizácie zo strany hlavy štátu.

Mrzí ho, že sa takto prezidentka vyjadrila práve pri tomto zákone, pričom v minulom volebnom období sa v zrýchlenom režime schvaľovalo množstvo zákonov.

Čo sa týka diskusie s odborníkmi, Susko podľa vlastných slov zriadil v rezorte k téme kolégium odborníkov. Jeho súčasťou mali byť dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda, štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská, ale aj predseda trestnoprávneho kolégia z Najvyššieho súdu SR František Mozner či zástupca generálnej prokuratúry Jozef Kandera.

"Myslím si, že sú to všetci zástupcovia najvyšších odborných právnych inštitúcií, ktoré k tomu majú čo povedať," povedal. Odmieta, že by si vyberali len odborníkov, ktorí podporujú vládne návrhy.

Minister zároveň poukázal na potrebu zosúladiť trestné sadzby s ostatnými krajinami Európskej únie tak, aby boli tresty primerané. Dôraz kladie aj na alternatívne tresty.

Pripomenul, že o týchto zmenách dlhodobo hovorili pred voľbami, ale aj vo vládnom programe. Preto podľa neho novela nie je prekvapením pre verejnosť. Deklaroval tiež, že sú v kontakte aj s Európskou komisiou, ktorá namietala rýchlosť prijímania novely.

Neobáva sa zásadných postihov pre Slovensko. Rovnako sa neobáva ani prípadných prieťahov v konaniach po presune agendy Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na krajských prokurátorov. "Sú to takisto špecializovaní prokurátori na jednotlivé agendy," dodal.


Zdroj: ta3.com (1), (2) / topky.sk / YouTube / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti