VIDEO: Fico informoval o tom, ako fungoval systém udavačov a manipulovanie trestných konaní od roku 2020, čo vo svojej tajnej správe potvrdila aj Slovenská informačná služba. „Ešte aj komunisti dodržiavali nejakú formu,“ vyhlásil bývalý trojnásobný premiér s tým, že ide o do neba volajúce rozbitie právneho štátu a poukázal na katalóg porušení základných ľudských práv zo strany prokurátorov Lipšicovho úradu

10.07.2023 | 10:55
  1
Bývalý premiér SR Robert Fico sa za účasti niekdajšieho vnútra Roberta Kaliňáka, policajného exprezidenta Tibora Gašpara a advokáta Mareka Paru vyjadril k evidentným dôkazom toho, ako súčasný režim prostredníctvom zneužívania OČTK útočí nielen proti politickým súperom v opozícii, ale hrubým spôsobom likviduje právny štát. Dôkazom toho je aj najnovšie rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vrátiť obžalobu v kauze trestného stíhania zbrojára Miroslava Výboha späť prokurátorovi ÚŠP s odôvodnením, že malo byť porušené najmä právo na obhajobu.

Predseda opozičného Smeru Robert Fico hovorí v súvislosti s trestným stíhaním podnikateľa Miroslava Výboha o perzekúcii zo strany orgánov činných v trestnom konaní.

Zdôraznil, že odmietnutie obžaloby sudcom Špecializovaného trestného súdu poukazuje na "katalóg" porušení základných ľudských práv obvineného.

"Miroslav Výboh je typickým príkladom perzekúcie nevinného človeka bez akýchkoľvek dôkazov len preto, lebo existuje osobné prepojenie medzi mnou a Miroslavom Výbohom, s ktorým sme dlhoroční osobní priatelia," podotkol Fico.

Stíhanie Výboha považuje za ďalší dôkaz o zneužívaní trestného práva v boji proti opozícii.

„Už som videl všeličo, ale toto, čo spáchali teraz, za to sa ÚŠP môže naozaj hanbiť. Je to ako katalóg porušení nielen procesných ale i ľudských práv,“ uviedol predseda Smeru Robert Fico.

A následne vymenoval všetky porušenia zákona zo strany vyšetrovateľky Barčákovej a ÚŠP.

„Ani mu len nedoručili uznesenie o vznesení obvinenia. Nikto ho ani nevypočul. Protizákonne naňho vydali dokonca medzinárodný zatykač. pričom sa neskrýval, a na jeho adresy sa ani nesnažili nič doručiť. V podstate ani neexistuje procesné právo, ktoré by pán Repa s vyšetrovateľkou neporušili!“

Šéf Smeru na pondelkovej tlačovej konferencii tiež kritizoval uzavretie dohody o vine a treste medzi exšéfom národnej jednotky finančnej polície Bernardom Slobodníkom a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry, o ktorej bude rozhodovať ŠTS.

"Za normálnych okolností by tomuto človeku hrozilo dlhoročné väzenie," zdôraznil Fico.

Pritom je to o to zaujímavejšie, že ho zastupoval práve pán špeciálny prokurátor, Daniel Lipšic. No proste objektívnosť a právny štát.

Ako inak podpíše sa pod ňu „nezávislá a nestranná sudkyňa ŠTS Záleská. Ktorá chodí besedovať s Lipšicom i Hamranom. A na dovolenky s hlavnou hviezdou nášho „nezávislého a pravdivého“ mainstreamu.“

Viac vo videu:


Špecializovaný trestný súd odmietol obžalobu na Miroslava Výboha, prokurátor podal sťažnosť

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odmietol na konci júna obžalobu v korupčnom prípade Miroslava Výboha a vec vrátil prokurátorovi. Po piatkovom doručení uznesenia súdu o tom informovali jeho právni zástupcovia s tým, že malo byť porušené najmä právo na obhajobu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal proti tomu sťažnosť.

"Súd prijal záver, že nedoručenie obvinenia obvinenému, nevykonanie jeho výsluchu a vydanie príkazu na zatknutie, európskeho zatýkacieho rozkazu, ako aj medzinárodného zatýkacieho rozkazu na základe návrhu prokurátora ÚŠP bez toho, aby na to boli splnené zákonné podmienky, predstavovali závažné procesné pochybenia majúce za následok porušenie práva obvineného na obhajobu," uviedla v stanovisku advokátska kancelária Dentons Europe CS LLP.

O obžalobe mal pôvodne rozhodovať na Špecializovanom trestnom súde sudca Jozef Šutka, ten však od 1. októbra 2022 prešiel na Najvyšší súd. Elektronická podateľňa následne nanovo pridelila spis sudcovi Michalovi Trubanovi.

Senát Najvyššieho súdu v máji tohto roku rozhodoval, či sudca Michal Truban nie je zaujatý a môže rozhodovať o obžalobe na Miroslava Výboha, a posudzoval námietku zaujatosti, ktorú voči sebe vzniesol samotný Michal Truban.

Rozhodnutie senátu bolo, že sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban nie je zaujatý a môže o obžalobe na podnikateľa rozhodnúť.

Úrad špeciálnej prokuratúry poukázal na to, že pôvodný sudca nariadil nariadené hlavné pojednávanie, keďže prišiel k záveru, že prípravné konanie bolo vykonané zákonným spôsobom. Pripomenul, že po jeho preložení na Najvyšší súd SR vec pridelili sudcovi Michalovi Trubanovi.

"Obdobne ako v korupčnej trestnej veci obvinených Dušana K. a Petra K. tento sudca rozhodol neprávoplatne o odmietnutí obžaloby. Rovnako ako v trestnej veci obvinených Dušana K. a Petra K., v ktorých trestných veciach už prebieha hlavné pojednávanie po zrušení rozhodnutia samosudcu Najvyšším súdom SR," doplnila hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Miroslava Výboha obžalobu v novembri 2021 za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Obvinený bol v rámci kauzy Mýtnik III.

Michal Truban podľa informácií Startitup rozhodol, že obžalobu na Miroslava Výboha odmietol a vrátil ju prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrejovi Repovi.

Advokátsky tím Miroslava Výboha informácie Startitup potvrdil: „Z uznesenia Špecializovaného trestného súdu zo dňa 28. júna 2023, ktoré bolo dnes doručené obhajobnému tímu vyplýva nasledovné: Zákonný sudca odmietol obžalobu a vrátil vec prokurátorovi, “nakoľko zistil závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu ” vyšetrovateľkou NAKA JUDr. Monikou Barčákovou a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry JUDr. Ondrejom Repom.“

„V intenciách vyššie uvedeného tak súd prijal záver, že nedoručenie obvinenia obvinenému, nevykonanie jeho výsluchu a vydanie Príkazu na zatknutie, Európskeho zatýkacieho rozkazu, ako aj Medzinárodného zatýkacieho rozkazu na základe návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry bez toho, aby na to boli splnené zákonné podmienky, predstavovali závažné procesné pochybenia majúce za následok porušenie práva obvineného na obhajobu,“ dodal.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Miroslava Výboha v lete 2021. Podnikateľ na výsluch pred vyšetrovateľa nikdy neprišiel. Dokonca nebol vraj ani na území Slovenska. Postupne na neho boli vydané dva zatykače. Po podaní obžaloby sudca zatykače na Miroslava Výboha zrušil.

Dôvodom bolo to, že advokáti Miroslava Výboha pred sudcom argumentovali, že mu zatykače bránia v príchode na súd.

Miroslav Výboh si podľa vyšetrovateľa od bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho a podnikateľa Michala Suchobu vypýtal úplatok 150-tisíc eur.

Všetko sa to podľa vyšetrovateľa malo stať v presne nezistený deň v roku 2014, ale pred 29. októbrom 2014. „Obvinený Miroslav Výboh kontaktoval obvineného Františka Imreczeho, aby spolu s obvineným Michalom Suchobom priši na stretnutie do jeho kancelárskych priestorov v hoteli Carlton, Hviezdoslavovo námestie 3 v Bratislave, kde sa následne uskutočnilo stretnutie,“ napísal v uznesení o vznesení obvinenia vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry.

V uznesení o vznesení obvinenia sa ďalej píše, že Miroslav Výboh požiadal podnikateľa Michala Suchobu za prítomnosti Františka Imreczeho o úplatok, respektíve o vyplatenie „provízie“ vo výške 150 000 eur pre vtedajšieho štátneho tajomníka Ministerstva financií Slovenskej republiky, ktorým bol vtedy Peter Pellegrini.

Úplatok vraj pýtal za podporu legislatívneho procesu a jeho sfinalizovanie v súvislosti so zavedením projektu virtuálna registračná pokladnica od spoločnosti Allexis s.r.o.

„Michal Suchoba akceptoval a následne o niekoľko dní v presne nezistený deň v roku 2014 odovzdal osobne v hotovosti v tých istých priestoroch obv. Miroslavovi Výbohovi úplatok v sume 150 000 eur v bankovkách nominálnej hodnoty 500 eur v krabici od šampanského značky CRISTAL žltej farby, ktoré Miroslav Výboh prijal a pri ďalšom stretnutí Michala Suchobu a Miroslava Výboha o niekoľko týždňov v rovnakých priestoroch opäť aj za prítomnosti Františka Imreczeho, Miroslav Výboh povedal, že ,Pelle ďakuje‘, pričom následne dňa 29.10.2014 došlo k podpísaniu čiastkovej zmluvy o dielo a čiastkovej licenčnej zmluvy medzi Finančným riaditeľstvom SR zastúpenou Františkom Imreczem a spoločnosťou Allexis s.r.o. zastúpenou Janou Rovčaninovou na dodanie informačného systému Virtuálnej registračnej pokladnice,“ píše sa v uznesení o vznesení obvinenia Miroslavovi Výbohovi.

Peter Pellegrini aj Miroslav Výboh odmietajú, že by mali dostať, respektíve si vziať od Františka Imreczeho a Michala Suchobu akékoľvek peniaze.

Podnikateľovi hrozí desať až pätnásť rokov väzenia.

 

Správu aktualizujeme …

 

Zdroj: YouTube / hnonline.sk (1), (2) / ereport.sk / InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti