VIDEO: Fico oznámil, že Úrad špeciálnej prokuratúry sa zruší. „Lipšicove zlo musí skončiť. Tento úrad je nenapraviteľný. Hrubo porušoval ľudské práva o čom svedčí aj 30 nálezov ústavného súdu,“ vyhlásil premiér. Sorosove mimovládky, ktoré spoločne s bývalou garnitúrou rozvracali na Slovensku právny štát a demokraciu, medzitým v panike rozpútali hystériu. Začali spisovať petíciu za zachovanie ÚŠP a chcú sa obrátiť na eurokomisiu

06.12.2023 | 15:25
  49
Právomoc nad vyšetrovaním trestnej činnosti patriacej do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu má prejsť do pôsobnosti krajských prokuratúra, dohľad nad ich činnosťou Generálnej prokuratúre SR.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa má zrušiť. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy. Materiál v stredu schválila vláda. Kabinet zároveň odsúhlasil, aby sa legislatívna zmena prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní.

Vláda pri zmene argumentuje odstránením nesúladu v systéme prokuratúry a názorom expertov hodnotiacich aplikačnú prax.

"Odborné poznatky z doterajšej činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry nasvedčujú tomu, že súčasné usporiadanie Generálnej prokuratúry SR s osobitnou súčasťou, ktorou je ÚŠP, nie je ideálne a nevyhnutne si vyžaduje štrukturálne zmeny," zdôraznilo ministerstvo spravodlivosti ako predkladateľ návrhu.

Cieľom návrhu je preto podľa rezortu nájdenie kompromisu medzi rozporuplnými názormi na existenciu ÚŠP a prijatie takej právnej úpravy, ktorá povedie nielen k zvýšeniu efektivity konania prokuratúry ako celku, nezávislosti prokuratúry na politických vplyvoch a k rešpektovaniu princípov právneho štátu, "ale obstojí aj pri zmene vládnej garnitúry".

Právomoc nad vyšetrovaním trestnej činnosti patriacej do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu má prejsť do pôsobnosti krajských prokuratúra, dohľad nad ich činnosťou Generálnej prokuratúre SR. "Krajské prokuratúry disponujú dostatočným, nestranným a odborne zdatným prokurátorským stavom," zdôraznil rezort spravodlivosti.

Návrh novely trestného zákona takisto rozširuje možnosti individualizácie trestu s ambíciou zlepšiť podmienky pre ukladanie primeraných trestov súdmi v jednotlivých prípadoch, "najmä s prihliadnutím na okolnosti spáchaného trestného činu, osobu a pomery páchateľa, a to najmä zavedením dostatočného rozsahu dolnej a hornej hranice sadzieb trestu odňatia slobody a posilnením možnosti ukladania alternatívnych trestov".

Viac sa majú používať najmä peňažné tresty a tresty domáceho prostredia, úprava reaguje aj na preplnenosť slovenských väzníc a poznatky, že trest odňatia slobody nesmeruje k efektívnej resocializácii páchateľov a neodradzuje ich od prípadnej recidívy.

Návrh novely tiež zmierňuje neprimerane prísne sankcie pri niektorých druhoch trestných činov s ohľadom na spoločenskú nebezpečnosť jednotlivých trestných činov, konkrétny chránený záujem a jeho význam.

"Zosúlaďujú sa trestné sadzby pri niektorých trestných činoch a odstraňujú sa neodôvodnené rozdiely a nesystémové nastavenie niektorých trestných sadzieb. Upravujú sa hranice škody tak, aby to zodpovedalo aktuálnej spoločensko-ekonomickej situácii a jej predpokladanému vývoju v najbližšej dobe, a to najmä s prihliadnutím na historickú, súčasnú a očakávanú infláciu," dodáva rezort v dôvodovej správe.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa nedá opraviť. Po rokovaní vlády to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD) v súvislosti s rušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Za svojím rozhodnutím si stojí. Je pripravený spolu s ministrom spravodlivosti Borisom Suskom (Smer-SD) obhajovať návrh v parlamente

Je potrebné dostať ÚŠP pod kontrolu Generálnej prokuratúry (GP) SR tak, ako to vždy malo byť, povedal Fico. Privítal vyjadrenie GP, že je pripravená zvládnuť mnohé špeciálne prípady, ktorými sa ÚŠP zaoberala.

"ÚŠP sa jednoducho nedá opraviť. Lipšic tam vošiel ako losos z mora, vytrel sa na tom úrade a zanechal tam po sebe desiatky podobných prokurátorov, ako je on. Preto je tento úrad v podstate nenapraviteľný," povedal premiér.

Tvrdí, že špeciálna prokuratúra prispievala k porušovaniu ľudských práv, dokazujú to napríklad nálezy Ústavného súdu SR či rozhodnutia Najvyššieho súdu SR.

Prokurátori ÚŠP podľa Fica nikam neodchádzajú. Rozhodne sa o ich pôsobení, či ostanú na GP priamo alebo pôjdu na krajské či okresné prokuratúry. Doplnil, že Špecializovaný trestný súd ostáva súčasťou súdnictva.

Viac vo videu:

Dôvodom zrušenia ÚŠP je podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) jeho systémové zaujatie. Situáciu v úrade nebolo možné vyriešiť len personálnymi zmenami. "Systémová zaujatosť je právny pojem, ktorý znamená, že ak je zaujatý vrcholný predstaviteľ nejakej inštitúcie, tak jeho podriadení sú takisto zaujatí, pretože majú tendenciu rozhodovať v prospech svojho nadriadeného tak, aby bol spokojný," povedal Susko.

Susko si nemyslí, že krajskí prokurátori sú menej erudovaní na to, aby zvládli vyšetrovanie trestných činov spod ÚŠP. Takisto aj v súčasnosti vyšetrujú ekonomické trestné činy v obrovských výškach a nemajú s tým podľa ministra žiadny problém.

Celá tlačová beseda:

 

 

 

Sorosove mimovládky hysterčia. Spisujú petíciu za zachovanie ÚŠP a chcú sa obrátiť na eurokomisiu

Neziskové organizácie sa pre kroky vlády Roberta Fica (Smer) plánujú obrátiť na Európsku komisiu. V otvorenom liste vyjadrujú obavy z ohrozenia stability demokracie a právneho štátu na Slovensku. Pod výzvu sa môžu podpísať aj občania.

V stredu o tom informovali zástupcovia neziskových organizácií Via Iuris, Transparency International Slovensko (TIS), Nadácie Zastavme korupciu a Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Prvým signatárom sa stal symbolicky otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka Jozef Kuciak. Prípadné zrušenie špeciálnej prokuratúry a súdu by sa totiž priamo dotklo aj kauzy vraždy novinára a jeho snúbenice.

„Symbolicky chceme upozorniť, že vláda rýchlymi opatreniami valcuje princípy právneho štátu a bez širšej diskusie ide meniť inštitúcie, ktoré sú dôležité pre znižovanie korupcie v štáte,“ uviedla riaditeľka nadácie Zuzana Petková.

Poukázala pritom na avizované rušenie špeciálnej prokuratúry, zúženie právomocí Úradu na ochranu oznamovateľov, prijímanie zásadných zmien v zrýchlenom konaní alebo netransparentné výberové konania.

Návrh na zrušenie ÚŠP pritom podľa Petkovej prichádza v čase, keď sa reálne „rozhýbalo" postihovanie veľkej korupcie. Poukázal pritom na to, že z 288 korupčných káuz, ktoré Špecializovaný trestný súd v posledných dvoch rokoch rozhodol, sa jedna štvrtina rozhodnutí týkala verejne činných osôb

„V porovnaní s minulosťou sú viac trestané aj vyššie úplatky – nad 5 000 eur, ktoré tvoria pätinu rozhodnutí," dodala Petková.

Viac vo videu:


Zdroj: info.sk / spravy.rtvs.sk / pravda.sk / YouTube / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti