VIDEO: Lipšic je škodná, ktorá organizuje Sorosovu mimovládku Via Iuris a vytvoril slovenský Deep State. Odvolať ho nestačí, tvrdí ústavný právnik Cuper

27.11.2023 | 16:25
  9
Ústavný právnik, dlhoročný pedagóg na Právnickej fakulte UK, bývalý poslanec NR SR a advokát Doc. JUDr. Ján Cuper, CSc. v relácii Diskusia na palete komentoval aktuálnu situáciu na Slovensku v súvislosti so stavom právneho štátu.

Ján Cuper v úvode svojho rozhovoru s redaktorom Pavlom Kapustom vyslovil spokojnosť s faktom, že samostatná Slovenská republika, ku ktorej zakladateľom patrí a ktorej ústavu písal, sa dožila bezmála 31 rokov. Hoci sa o jej osud už viackrát obával, po posledných parlamentných voľbách je opäť optimistom. Súhlasí s názorom premiéra Roberta Fica, že Ústava SR je napísaná nadčasovo, no on a ďalší jej tvorcovia nerátali s tým, že sa na čelo štátu dostanú politici bez právneho povedomia, ktorí ju budú “ohavným” spôsobom kriviť a obchádzať. Prezidentka Zuzana Čaputová nás podľa neho vrátila do čias absolutistickej monarchie, keďže svojvoľne a protiústavne vymenovala Ódorovu vládu.

Kritizuje tiež, že pri zmenách ústavy a právnych predpisov sa porušili tradície, na ktorých bolo vybudované európske právo a zaviedli sa doň anglosaské prvky. Dotkol sa kauzy spojenej s rozhodnutím ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka ohľadne postavenia tzv. čurillovcov mimo službu, čo mu prikazoval zákon. V súvisiacom právnom spore podľa neho nemal rozhodovať civilný, ale správny súd, pretože nešlo o pracovnoprávny vzťah, ale o služobný pomer vyšetrovateľov. Na tomto príklade ilustruje krivenie platného právneho systému, keď sa nerobí rozdiel medzi verejným a súkromným právom.

Ako dodal, akéto rozhodnutia svedčia o tom, že súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic za takmer 30 rokov vytvoril v štáte obludné paralelné štruktúry v orgánoch polície, prokuratúry a justícii, akýsi Deep State, aký poznáme z USA. Myslí si, že Lipšic je “škodnou” slovenského politického a ústavného systému Slovenskej republiky. Je presvedčený, že nestačí jeho odvolanie z funkcie, pretože by to bolo veľmi málo na to, aby sa odstránili deformácie v právnom poriadku, ktoré vznikli v dôsledku činnosti ním riadených paralelných štruktúr.

Podľa neho treba vykonať rozsiahle personálne výmeny. Na záver diskusie vyslovil názor, že je potrebné zrušiť špeciálnu prokuratúru a špeciálny súd, ktoré považuje za cudzie prvky účelovo zahrnuté do nášho právneho systému.

Viac vo videu:


Zdroj: YouTube Diskusia na palete / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti