VIDEO: „Lipšicovi & jeho organizovanej skupinke už tečie do topánok,“ tvrdí Erik Kaliňák a poukazuje na manipulácie šéfa špeciálnej prokuratúry o údajne zmanipulovanej nahrávke a názorne ukázal ako ju Smeráci brutálne zmanipulovali. „Lipšic sa snaží zakryť protiprávne konanie prokurátorov,“ dodáva advokát policajta Kučerku, ktorému sa vyhrážal prokurátor Repa

16.11.2023 | 17:45
  2
Podpredseda Smeru-SSD, poslanec NR SR a šéf zboru poradcov premiéra Roberta Fica na Úrade vlády Erik Kaliňák vo svojom videu približuje, ako sa manipuluje nahrávka v reakcii na stredajšiu tlačovú besedu, kde špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic poukázal na to, že posudok vraj dokazuje, že prokurátori ÚŠP boli obeťou nevyberavých útokov politicky exponovaných osôb na základe zmanipulovaných zvukových záznamov.

Posudok Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru dokazuje, že prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) boli obeťou nevyberavých útokov politicky exponovaných osôb na základe zmanipulovaných zvukových záznamov. Na stredajšom (15. 11.) brífingu to uviedol špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic. Hovoril o „prekročení čiar právneho štátu“.

Posudok sa týkal nahrávky, na základe ktorej líder Smeru-SSD Robert Fico obvinil prokurátorov ÚŠP Ondreja Repu a Michala Šúreka z nelegálnych praktík v kauze bývalého policajta Mariána Kučerku. Stanovisko znaleckého ústavu podľa Lipšica jasne dokazuje, že nahrávka, resp. prezentovaná časť nahrávky bola zmanipulovaná, sfalšovaná.

"Nahrávka bola zložená minimálne z dvoch rôznych zvukových záznamov, kde sú sporné body vo viacerých časoch, v rámci ktorých boli zaznamenané zmeny charakteru nahrávky, ale aj rôzne úrovne hlasitosti, ktoré mohli znamenať rôzne podmienky nahrávania, alebo v tomto prípade je pravdepodobnejšia úprava a zasahovanie do záznamu po jeho vyhotovení," citoval Lipšic zo stanoviska.

Vyhlásil zároveň, že expertný posudok, vytvorený v rámci prebiehajúceho trestného stíhania, týkajúceho sa nahrávky, zverejňuje so súhlasom oboch dotknutých prokurátorov. "V danom trestnom stíhaní vystupujú ako poškodení," dodal Lipšic.

Zopakoval, že útoky na prokurátorov na základe klamstiev a vyfabrikovanej nahrávky považuje za prekročenie akýchkoľvek pomyselných čiar právneho štátu.

Podpredseda Smeru-SSD Erik Kaliňák odmieta, že by strana manipulovala s nahrávkou prokurátorov. Poukázal na to, že bola upravená pre mediálne účely, o čom sami informovali, ale jej kontext sa nijako nemenil. Špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica obviňuje z klamstva a tvrdí, že mu spolu s jeho podriadenými prokurátormi tečie do topánok.

"Nič nie je manipulatívne zostrihané, vety ani slová nie sú poprehadzované a neexistuje kontext, v ktorom by vystupovanie prokurátora Ondreja Repu mohlo byť zákonné," povedal Kaliňák. Podľa neho bola len skrátená a zvuk sa vyčistil.

Tvrdí, že analýza sa nerobila na nahrávke, ktorú generálnej prokuratúre odovzdal bývalý policajt Marián Kučerka, ale na upravenej nahrávke Smeru. "Kým vo všetkých prípadoch robí Kriminalisticky a expertízny ústav tento typ analýzy jedine na origináli nahrávky, ktorá má slúžiť ako dôkaz, pri Lipšicových poskokoch ju vedome urobili na upravenej verzii pre mediálne výstupy, na čo sme ich pri odovzdaní nahrávky vopred upozornili," doplnil.

Na čele Špeciálnej prokuratúry podľa neho stojí podvodník, ktorý sa neštíti žiadnej podlosti v boji proti Smeru-SSD.

„Lipšicove mediálne stádo včera zabralo naplno. Dnes im dávam poslednú možnosť si napraviť renomé. Ak nie sú len Lipšicove ovečky a myslia to vážne s objektívnym informovaním slovenskej verejnosti, tak dnes večer odvysielajú PRAVDU o údajnej ”manipulácii" nahrávky,“ uviedol v komentári k svojmu videu Erik Kaliňák a priblížil, ako sa taká nahrávka manipuluje v praxi:

Lipšic sa snaží zakryť protiprávne konanie prokurátorov, tvrdí Kučerkov advokát

Vyjadrenia špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica v prípade nahrávky prokurátorov sú snahou manipulatívnym spôsobom spochybňovať podozrenie, že prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) konali voči bývalému policajtovi Mariánovi Kučerkovi protiprávne. Tvrdí to jeho obhajca Martin Bezák.

Kučerka podľa jeho slov nemá vedomosť o posudku, ktorý má spochybňovať pôvodnosť časti zvukového záznamu zo "stretnutia" s prokurátormi. "Nevie sa preto vyjadriť k tomu, na základe akých okolností dospel Kriminalisticko-expertízny ústav Policajného zboru k záveru, že táto zverejnená časť zvukového záznamu bola 'manipulovaná'," uviedol Bezák. Vie však podľa neho potvrdiť, že zverejnená časť ho zachytáva spôsobom, akým k nemu došlo.

Tvrdí preto, že Lipšicove vyjadrenia nemožno vnímať inak, než ako jeho snahu manipulatívnym spôsobom spochybňovať podozrenie, že jemu podriadení prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry konali voči Kučerkovi protiprávne. Na margo medializovaného obvinenia jeho klienta poznamenal, že nemá vedomosť o tom, že by mu bolo v tejto veci vznesené akékoľvek ďalšie obvinenie. Predchádzajúce podľa neho v októbri zrušil prokurátor ako nezákonné a nedôvodné.


Zdroj: spravy.rtvs.sk / sme.sk / tvnoviny.sk / YouTube / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti