VIDEO: Minister vnútra Šutaj Eštok hovoril o postupe voči zadržaným migrantom, avizoval zámer postaviť mimo službu všetkých obvinených policajtov a ukončiť ideologicko-politické smerovanie facebookovej stránky slovenskej polície „Hoaxy a podvody“, ktorá ako Ministerstvo pravdy pod vedením Davida Púchovského nalievala Slovákom rozumy ako správne myslieť, dehonestovala inak zmýšľajúcich a hulvátsky očierňovala tých občanov, ktorí majú na udalosti a svet svoj vlastný názor

08.11.2023 | 13:28
  4
Šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na stredajšom tlačovom brífingu v stručnosti informoval o dianí na ministerstve a v polícii.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) postaví mimo služby všetkých obvinených policajtov, pretože mu to tak káže zákon. Avizoval to po stredajšom rokovaní vlády. Priblížil, že ide o desiatky obvinených. "Nového šéfa inšpekcie som poprosil o zaslanie celého zoznamu," podotkol minister. Obvinených policajtov v službe je podľa denníka SME viac ako 70.

V priebehu tohto týždňa majú byť podľa jeho slov vystavené personálne rozkazy, ktorými budú obvinení policajti postavení mimo služby. “Dnes to budeme riešiť. Sú pripravené personálne rozkazy,” povedal minister.

Šutaj Eštok ďalej uviedol, že nebude zasahovať do obsahu populárnej facebookovej stránky polície Hoaxy a podvody. Stránka bude podľa neho fungovať ďalej, „len nebude riešiť veci, ktoré by možno nemala“. Zároveň spomenul, ako jeho stránka označila za konšpirátora.

Keď dostal otázku, čo má na mysli, keď tvrdí, že nebude riešiť veci, ktoré by nemala, zareagoval: „Keď ešte aj ja som bol označovaný za hoaxera a konšpirátora a neviem čo podobné. Hoaxy a podvody polície by mali slúžiť na to, aby občania mali informácie o bezpečnostnom stave Slovenskej republiky, nie tvorenie si politických názorov a súperenie s politikmi, ako to robilo predošlé vedenie Policajného zboru.“

O administrátorovi stránky Davidovi Púchovskom minister vnútra povedal, že môže ostať pracovať ďalej. „Mám informácie, že ide inou cestou, bližšou k politike,“ tvrdil o Púchovskom minister.

Viac vo videu:

 

Šutaj Eštok začal robiť poriadky v polícii

Nový minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) koncom októbra 2023 rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Medzi nimi aj vyšetrovateľa NAKA Jána Čurilllu. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Rozhodnutie ministra vnútra vzbudilo rozhorčenie nielen advokáta obvinených policajtov a redaktorov korporátnych médií na čele s triom tzv. červených denníčkov (Denník N, Aktuality.sk a denník SME), ale aj predstaviteľov bývalej vládnej koalície, ktorá políciu zneužívala na politický boj. Obvinení policajti vraj mali poskytnutú ochranu v zmysle zákona č. 54/2019 Z.z. o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a preto vraj mohol minister vnútra takto postupovať voči nim len v prípade, ak by mal na tento svoj postup súhlas úradu na ochranu oznamovateľov v zmysle zákona o ochrane oznamovateľov.

Podľa názoru mnohých právnikov však postup ministra vnútra bol plne v súlade so zákonom a na obvinených policajtov dopadajú úplne iné ustanovenia zákona o ochrane oznamovateľov než na ktoré poukazoval advokát obvinených policajtov a ktoré citovali aj médiá bývalého hlavného prúdu.

Viac TU a TU.

Bývalá dlhoročná zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva JUDr. Marica Pirošíková napríklad uviedla, že minister vnútra Šutaj Eštok pozbavením výkonu štátnej služby šiestich obvinených policajtov postupoval v súlade s Ústavou SR a šéfke Úradu na ochranu oznamovateľov pripomína, že vzhľadom na jej predchádzajúce pôsobenie na ESĽP by mala vedieť, čo znamená nezávislosť vyšetrovania.

Viac v článku TU.

 


Zdroj: hnonline.sk / YouTube TASR / YouTube eReport / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti