VIDEO: Rusko zničilo ukrajinskej armáde protilietadlový systém IRIS-T dodaný Nemeckom aj odpaľovacie zariadenia raketometov HIMARS dodaných z USA. Zásah zničil nielen veliteľské a kontrolné vozidlá, ale aj odpaľovacie zariadenie a spôsobil sekundárnu detonáciu munície

03.05.2024 | 11:00
  0
Ruská armáda zintenzívnila boj proti ukrajinským jednotkám pred očakávaným príchodom väčšiny amerických zbraní určených pre Ukrajinu. V rámci pokračujúcich ofenzívnych operácií proti ukrajinským vojakom dosahuje na fronte ďalšie úspechy.

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok zverejnilo video z dronu, na ktorom je vidieť útok na protilietadlový systém IRIS-T dodaný Nemeckom na Ukrajine.

Systém bol objavený na odľahlom mieste pri obci Ostroverchova, uviedlo ministerstvo obrany, čím zrejme narážalo na dedinu v ukrajinskej Charkovskej oblasti.

Komponenty systému, identifikované ako veliteľské a riadiace vozidlo a odpaľovacie zariadenie, boli zakryté maskovacou sieťou, ukazujú zábery z dronu.

Lokalitu zasiahli dva bližšie nešpecifikované projektily, pravdepodobne vysoko presná munícia Tornado-S, ktorá sa všeobecne považuje za ruskú obdobu viacnásobných raketometov HIMARS americkej výroby.

Systémy Tornado-S sa v posledných mesiacoch čoraz častejšie objavujú v akcii a ruské jednotky ich používajú na údery na dôležité ukrajinské vojenské objekty.

Zásah zničil veliteľské a kontrolné vozidlá, ako aj odpaľovacie zariadenie. Spôsobil tiež sekundárnu detonáciu munície na mieste a vyvolal požiar v neďalekej budove, ktorú ruská armáda označila za sklad.

Nemecko dodáva Kyjevu systémy IRIS-T od konca roka 2022, pričom viaceré jednotky už boli zničené počas bojov.


Ruský vojenský útok na odpaľovacie zariadenia HIMARS dodané USA na Ukrajine

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo zábery z dronu, ktoré zachytávajú raketové útoky na odpaľovacie zariadenia raketometov HIMARS dodaných Ukrajine Spojenými štátmi. Ministerstvo predtým vo štvrtok uviedlo, že za posledných 24 hodín boli zničené dve odpaľovacie zariadenia.

Viacnásobné raketové odpaľovacie systémy spozoroval prieskumný dron, keď smerovali do zalesnenej oblasti, uviedlo ministerstvo.

Lokalita sa zrejme nachádza v blízkosti nových ukrajinských obranných pozícií, pričom v blízkosti cesty je vidieť čerstvo vykopané zákopy.

Odpaľovacie zariadenia HIMARS boli umiestnené v lese a obe boli zamerané pomocou vysoko presnej munície. Ruská armáda uviedla, že obe odpaľovacie zariadenia boli pri úderoch zničené.

Hoci ministerstvo obrany neposkytlo žiadne ďalšie informácie o úderoch, médiá tvrdili, že obe odpaľovacie zariadenia boli lokalizované v ukrajinskej Charkovskej oblasti, ktorá je už niekoľko mesiacov kľúčovým miestom pre hromadné útoky na ruské pohraničné regióny, ako sú Belgorod a Kursk.

Odpaľovacie zariadenia boli údajne zasiahnuté projektilmi rôznych typov. Jeden bol pravdepodobne zasiahnutý taktickou balistickou strelou Iskander a druhý riadeným projektilom Tornado-S vystreleným z lietadla.


Zdroj: rt.com (1), (2) / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti