VIDEO: Vodca extrémistov z Progresívneho Slovenska sa sťažoval, že vyšetrovateľ policajnej inšpekcie a operatívny pracovník ÚIS spolu s krajským prokurátorom so zapnutými majákmi zastavili auto, v ktorom sa viezol zástupca riaditeľa odboru ochrany a prevencie Úradu inšpekčnej služby. Vraj ide o šikanu a pomstu Hlasu a Smeru. Zabudol však povedať, ako predchádzajúci režim demonštroval svoju silu, keď NAKA za hlučnej asistencie médií vyvaľovala ľuďom dvere, zatýkala ich pred televíznymi kamerami a prenasledovala nielen vtedajších opozičných politikov, ale aj ľudí s inými názormi. Sorosov sluha a otrok korporátnych médií Šimečka odmietol aj vymenovanie vyšetrovateľky bývalého tímu Oblúk Diany Santusovej za riaditeľku odboru ÚIS

07.11.2023 | 12:00
  13
Nový minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) koncom októbra 2023 rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Medzi nimi aj vyšetrovateľa NAKA Jána Čurilllu. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu. Jeho rozhodnutie vzbudilo rozhorčenie nielen advokáta obvinených policajtov a redaktorov korporátnych médií na čele s triom tzv. červených denníčkov (Denník N, Aktuality.sk a denník SME), ale aj predstaviteľov bývalej vládnej koalície, ktorá políciu zneužívala na politický boj. Predstavitelia Progresívneho Slovenska po hrozbe oligarchov z Esetu cez stranícky Denník N, že voliči budú za nich hľadať náhradu, ak nebudú dostatočne aktívnou opozíciou, precitli a začali aktívne organizovať tlačovky a vystupovať s vyhláseniami v rôznych médiách. Urobili tak aj v utorok 7. novembra 2023.

Policajti so zapnutými majákmi zablokovali cestu zástupcovi riaditeľa odboru ochrany, prevencie a boja proti korupcii. Ladislav Kotek sa presúval v pondelok o pol siedmej ráno z obce Jabloňové na Záhorí služobným autom do práce. V dedine policajti spôsobili rozruch, ktorého zrejme jediným cieľom bolo podľa advokáta Petra Kubinu ukázať silu a ponížiť policajného dôstojníka. Úrad inšpekčnej služby koná vždy nezávisle v zmysle zákona a preveruje každé podozrenie z porušenia zákonov, uviedol rezort vnútra. K pokračovaniu vojny v polícii sa vyjadrilo aj hnutie Progresívne Slovensko (PS).

Prítomní bol vyšetrovateľ spolu s operatívnym pracovníkom, ktorí pracujú na vyšetrovacom spise bývalého tímu Oblúk, v rámci ktorého boli „nezákonným spôsobom nasadené odposluchy voči vyšetrovateľom NAKA s požehnaním prokurátora KP Bratislava,“ informoval advokát Kubina. Podotkol, že na mieste bol aj samotný prokurátor Juraj Chylo, ktorý dozoruje vyšetrovanie proti čurillovcom.

„Pre kontext je dôležité uviesť, že tento policajt má tiež priznanú ochranu oznamovateľa závažnej protispoločenskej činnosti,“ uviedol advokát.

Dôvodom policajnej akcie bolo oznámenie, že začínajú trestné stíhanie pre neoprávnené používanie motorového vozidla, nakoľko sa jedná o služobné motorové vozidlo MV SR a na jazdu s ním vraj nemá súhlas nadriadeného.

„Toto nie je vtip. Vyšetrovateľ a operatívny pracovník spolu s prokurátorom osobne zastavujú motorové vozidlo na ceste, aby promptne riešili podozrenie z toho, že vodič nemá povolenie na používanie tohto motorového vozidla. Zdá sa Vám to smiešne?,“ pýta sa Kubina.

Podľa advokáta bolo jediným cieľom akcie demonštrovať silu a ponížiť policajného dôstojníka. „Je jasné, že na nepohodlných policajtov sa poľuje už aj v teréne s dôrazom na čo najväčšiu demonštráciu sily. Nabudúce možno príde aj vrtuľník, vodné delo, drony, kone a bojové slony – pokiaľ teda nebudú tieto sily a prostriedky práve vyťažené v boji proti nula nelegálnym migrantom,“ dodal advokát čurillovcov Kubina.

Denník Pravda oslovil aj rezort vnútra, pod ktorý inšpekcia spadá. „K uvedenému prípadu nie je možné v súčasnosti poskytnúť žiadne bližšie informácie. Úrad inšpekčnej služby koná vždy nezávisle v zmysle zákona a preveruje každé podozrenie z porušenia zákonov. Zároveň však platí, že policajti môžu používať služobné vozidlá na súkromné účely len so súhlasom nadriadeného,“ uviedol v stanovisku tlačový odbor Kancelária ministra vnútra.

Bývalý policajný prezident a súčasný poslanec parlamentu Jaroslav Spišiak (PS) uviedol, že nový šéf policajnej inšpekcie Zurian svojimi prvými krokmi vyvrátil to, čo o sebe vravel ešte ako kandidát počas vypočúvania do funkcie. Zurian hovoril, že bude zabezpečovať ochranu policajtov, ktorí sú krivo obviňovaní a stíhať len tých, ktorí si to naozaj zaslúžia a v tomto duchu bude budovať inšpekciu.

Podľa Spišiaka sa mal ako jeden z mála šancu postaviť na stranu dobra, no rozhodol sa, že bude podporovať inú stranu. Vyzerá to podľa Spišiaka tak, že ju nielen podporuje, ale využíva na pomstu voči tým, ktorí proti nemu viedli vyšetrovania.

Zurian sa podľa neho nikdy nezapíše do dejín policajného zboru ako jeden z najlepších policajtov, lebo si to celé pokazil sám.

"Rozhodol sa, že bude podporovať stranu zla. A vyzerá to teraz tak, že ju nielen podporuje, ale zneužíva ju na vykonanie pomsty voči tým, ktorí voči nemu viedli vyšetrovania" skonštatoval.

K používaniu služobných vozidiel mohol podľa neho Zurian navrhnúť nové nariadenie a až po vyškolení policajtov vyvodzovať dôsledky pre jeho porušovanie. Menovanie Santusovej za riaditeľku odboru podľa neho taktiež neprispeje k ukončeniu vojny v polície, čo zamýšľal Zurian.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka ostro odmietol šikanovanie policajtov, ktoré sa podľa neho deje pod novým ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom a novým šéfom policajnej inšpekcie Branislavom Zurianom.

Kroky Zuriana označil za alarmujúce. Potvrdzuje sa podľa neho to, čo PS hovorilo v kampani, že jedinou politikou Roberta Fica a teraz aj politikou Hlasu je pomsta. „To, čo sa nám odohráva pred očami, je skutočne vendeta Smeru a Hlasu,“ vyhlásil líder PS.

Spomenul povýšenia Diany Santusovej aj zásah v Jabloňovom. „Šikanózne prepadnutie zástupcu riaditeľa jedného z odborov inšpekcie na jeho rannej ceste do práce, kde boli nielen jeho podriadení, ale aj krajský prokurátor. To je demonštrácia moci a sily, ktoré si pamätáme z čias mečiarizmu a dúfali sme, že sa už nikdy nevráti,“ dodal Šimečka s tým, že to nie je akceptovateľné pre členský štát Európskej únie.

Viac vo videu:

 

Diana Santusová sa stala riaditeľkou odboru ochrany, prevencie a boja proti korupcii na policajnej inšpekcii

Santusová v minulosti viedla tím Oblúk, ktorý v lete 2021 začal trestne stíhať vyšetrovateľov NAKA okolo Jána Čurillu. Diana Santusová už začiatkom augusta roku 2021 adresovala vtedajším predstaviteľom štátu a prokuratúry list o snahe zmariť trestné konanie vedené špecializovaným vyšetrovacím tímom, ktorému šéfovala.

V tejto záležitosti bol v auguste 2021 obvinený bývalý policajný prezident Peter Kovařík. Podozrivý je zo zmarenia prebiehajúceho zásahu zadržiavania, ako aj vykonania trestnoprocesných úkonov s osobami Matejom Zemanom alias Zemákom alias Bandurkom a Petrom Petrovom alias Tigrom. Tí sú spolu s Csabom Dömötörom podozriví z krivých výpovedí v niekoľkých toxických kauzách.

Viac v článku TU.

Šutaj Eštok začal robiť poriadky v polícii

Nový minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) koncom októbra 2023 rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Medzi nimi aj vyšetrovateľa NAKA Jána Čurilllu. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Rozhodnutie ministra vnútra vzbudilo rozhorčenie nielen advokáta obvinených policajtov a redaktorov korporátnych médií na čele s triom tzv. červených denníčkov (Denník N, Aktuality.sk a denník SME), ale aj predstaviteľov bývalej vládnej koalície, ktorá políciu zneužívala na politický boj. Obvinení policajti vraj mali poskytnutú ochranu v zmysle zákona č. 54/2019 Z.z. o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a preto vraj mohol minister vnútra takto postupovať voči nim len v prípade, ak by mal na tento svoj postup súhlas úradu na ochranu oznamovateľov v zmysle zákona o ochrane oznamovateľov.

Podľa názoru mnohých právnikov však postup ministra vnútra bol plne v súlade so zákonom a na obvinených policajtov dopadajú úplne iné ustanovenia zákona o ochrane oznamovateľov než na ktoré poukazoval advokát obvinených policajtov a ktoré citovali aj médiá bývalého hlavného prúdu.

Viac TU a TU.

Bývalá dlhoročná zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva JUDr. Marica Pirošíková napríklad uviedla, že minister vnútra Šutaj Eštok pozbavením výkonu štátnej služby šiestich obvinených policajtov postupoval v súlade s Ústavou SR a šéfke Úradu na ochranu oznamovateľov pripomína, že vzhľadom na jej predchádzajúce pôsobenie na ESĽP by mala vedieť, čo znamená nezávislosť vyšetrovania.

Viac v článku TU.

 

Zdroj: pravda.sk / YouTube / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti