VIDEO zo zatknutia muža podozrivého z pokusu spáchať druhýkrát atentát na Donalda Trumpa

17.09.2024 | 09:30
Proukrajinský aktivista Ryan Routh údajne plánoval zastreliť republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Americká polícia zverejnila záznam z jeho zatknutia.

Úrad šerifa v okrese Martin na Floride zverejnil zábery z telesnej kamery pri zatýkaní Ryana Wesleyho Routha, ktorý údajne plánoval zastreliť republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa.

Päťdesiatosemročný Routh bol zatknutý v nedeľu popoludní. Ukryl sa v kríkoch golfového klubu Trump International Golf Club vo West Palm Beach a čakal na bývalého prezidenta, až ho zbadali agenti tajnej služby a začali strieľať.

Routh z miesta činu utiekol, ale policajti ho dostihli na neďalekej diaľnici a následne zadržali.

Zverejnených bolo len 18 sekúnd videozáznamu, ale je na nich vidieť, ako zástupcovia šerifa dávajú Routhovi pokyn, aby kráčal ich smerom dozadu. Podozrivý má ruky nad hlavou a cez hlavu má prehodené tričko.

Viac vo videu:

Šerif okresu Palm Beach Ric Bradshaw už predtým zdieľal fotografie Routhovho úkrytu, na ktorých je vidieť útočnú pušku typu AK-47 s optikou, kameru GoPro a dva batohy naplnené keramickými dlaždicami, zavesené na neďalekom plote.

Na pondelňajšej tlačovej konferencii americký prokurátor pre južný okres Floridy Markenzy Lapointe prezradil, že zbraň bola v skutočnosti staršia puška typu „SKS“, ktorej sériové číslo bolo vymazané.

Routh bol obvinený z držby strelnej zbrane odsúdeným zločincom a z nosenia zbrane so zatajeným sériovým číslom, čo sú federálne trestné činy.

Podľa záznamov v trestnom registri, ktoré sa objavili po jeho zatknutí, bol Routh v roku 2002 odsúdený za držbu zbrane hromadného ničenia, údajne plne automatického samopalu, po jeho zatknutí, ktoré sprevádzalo trojhodinový konflikt s políciou v Severnej Karolíne.

Routh sa potom presťahoval na Havaj a začal sa politicky angažovať v aktuálnych otázkach. V roku 2022 sa začal angažovať v prospech Ukrajiny bojujúcej proti Rusku, pričom sa zasadzoval za zavraždenie ruského prezidenta Vladimira Putina a zbieral finančné prostriedky pre ukrajinskú armádu.

Vo svojej knihe z roku 2023 s názvom „Nevyhrateľná vojna na Ukrajine: Osudová chyba demokracie, vzdávajúci sa svet a globálny občan - Taiwan, Afganistan, Severná Kórea a koniec ľudstva“ Routh tiež vyjadril nádej, že niekto zavraždí Trumpa, ktorého nazval „bezmozgovcom a retardovaným dieťaťom“.

Donlad Trump už raz tesne unikol smrti, a to 13. júla na predvolebnom mítingu v Butleri v Pensylvánii. V pondelkovom vyhlásení poďakoval tajnej službe za to, že si plní svoju prácu. Za radikalizáciou Routha vidí rétoriku prezidenta Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisovej.


Zdroj: rt.com / InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti