Víťazstvo pravicovej Slobodnej strany Rakúska vo voľbách dokazuje podľa Moskvy únavu z protiruskej politiky. „Pravda začína prenikať na povrch a tieto trendy budú naďalej naberať na sile,“ uviedla hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Zacharovová

03.10.2024 | 08:30
Pronárodne orientovaná FPÖ získala v nedeľných parlamentných voľbách 28,9 percenta hlasov a stala sa prvou krajne pravicovou stranou, ktorá zvíťazila v rakúskych parlamentných voľbách od konca druhej svetovej vojny.

Víťazstvo krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) v nedeľňajších parlamentných voľbách podľa Moskvy dokazuje, že rakúska spoločnosť je už unavená z tzv. protiruských postojov. Vyjadrila sa tak v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Víťazstvo slobodných v rakúskych voľbách odráža únavu (tamojšej) verejnosti zo smerovania vedenia krajiny, pokiaľ ide o protiruskú politiku, sankčné vojny a ničenie obchodných väzieb s našou krajinou," povedala Zacharovová.

"Rakúšania si ešte pamätajú časy, keď získavali fantastické bonusy zo vzťahov s našou krajinou, a nechápu, prečo by sa ich mali vzdať. Pravda začína prenikať na povrch, chápu, čo sa deje, takže tieto trendy budú naďalej naberať na sile," dodala.

Zacharovová to povedala v čase, keď rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vyzval všetky parlamentné strany, aby sa vyhli "konfrontácii" a hľadali kompromisy pri koaličných rozhovoroch.

Pronárodne orientovaná FPÖ získala v nedeľných parlamentných voľbách 28,9 percenta hlasov a stala sa prvou krajne pravicovou stranou, ktorá zvíťazila v rakúskych parlamentných voľbách od konca druhej svetovej vojny. Druhú Rakúsku ľudovú stranu (ÖVP) podporilo 26,3 percenta voličov. Tretí sociálni demokrati (SPÖ) získali 21,1 percenta hlasov, liberálna strana NEOS 9,1 percenta a koaliční Zelení 8,2 percenta.

FPÖ potrebuje na zostavenie vlády koaličného partnera, no zvyšné strany, ktoré sa dostali do parlamentu, už naznačili, že o spoluprácu s ňou nemajú záujem.

 


Zdroj: hnonline.sk / YouTube / InfoVojna

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti