Lavrov na medzinárodnej konferencii o multipolarite: „Pokusy Západu o izoláciu Ruska úplne zlyhali. Trend smerujúci k multipolarite vo svete je nevyhnutný a bude sa len zintenzívňovať. Vo svete posilňujú nové centrá riadiace sa národnými záujmami a nezávislou politikou. Ide o štáty svetovej väčšiny, kde žije 85 percent svetovej populácie“

30.04.2023 | 09:40
Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov zdôraznil, že v súčasnosti sme všetci svedkami pokračujúcej transformácie štruktúry medzinárodných vzťahov. Výrazným príkladom multipolárnej diplomacie je podľa neho činnosť multilaterálnych združení nového typu, ako sú ŠOS (Šanghajská organizácia spolupráce) a BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika).

Pokusy západných krajín na čele s USA o izoláciu Ruska na medzinárodnej scéne stroskotali. Vyhlásil v sobotu, 29. apríla, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas svojho prejavu na „Svetovej online-konferencii o multipolarite“, informuje RIA Novosti.

Konštatoval, že Spojené štáty a ich vazali vynakladajú značné úsilie, aby ovplyvnili chod dejín a prinútili zvyšok dodržiavať nariadený príkaz. Tieto snahy však prirodzene zlyhávajú.

Šéf ruskej diplomacie poznamenal, že na tomto pozadí sa rozvíjajú a posilňujú nové svetové centrá v Eurázii, ázijsko-tichomorskom regióne, na Strednom východe, v Afrike a Latinskej Amerike.

Dosahujú pôsobivé úspechy v rôznych oblastiach, opierajúc sa o vlastnú štátnu suverenitu a kultúrnu a civilizačnú identitu.

„Zároveň sa riadia svojimi základnými národnými záujmami, vedú nezávislú politiku vo vnútorných a vonkajších záležitostiach. Už nechcú byť rukojemníkmi geopolitických hier iných ľudí a vykonávateľmi vôle niekoho iného,“ povedal Lavrov.

Zdôraznil, že ide o štáty svetovej väčšiny, v ktorých žije asi 85% svetovej populácie. Pre bývalé koloniálne metropoly už nie sú ochotní „vyťahovať gaštany z ohňa“.

Lavrov zdôraznil, že Moskva je naďalej odhodlaná posilňovať multipolárne, právne a demokratické princípy. Poznamenal pripravenosť ruských orgánov pracovať týmto smerom a koordinovať svoje kroky s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi, a to aj vo formáte medzinárodných združení.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poznamenal, že za posledné tri desaťročia sa podiel krajín skupiny G7 na svetovej ekonomike výrazne znížil, zatiaľ čo vplyv rozvíjajúcich sa trhov neustále rastie.

Najmä Čína sa stala vedúcou svetovou ekonomikou z hľadiska parity kúpnej sily, pričom "šikovne kombinuje trhové nástroje s vládnou reguláciou", povedal Lavrov na svetovej online konferencii o multipolarite.

"Sme svedkami pokračujúcej transformácie štruktúry medzinárodných vzťahov. Výrazným príkladom multipolárnej diplomacie je činnosť multilaterálnych združení nového typu, ako sú ŠOS (Šanghajská organizácia spolupráce) a BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika)," povedal.

Lavrov poznamenal, že ŠOS a BRICS "združujú členské krajiny s rôznymi politickými a hospodárskymi systémami, s odlišnými hodnotami a civilizačnými platformami, ktoré účinne spolupracujú v rôznych oblastiach".

"V skutočnosti si BRICS možno predstaviť ako akúsi sieť spolupráce prehodenú cez staré deliace čiary Sever - Juh a Západ - Východ. Nie je náhoda, že čoraz viac krajín globálneho Juhu sa usiluje nadviazať vzťahy s týmito združeniami alebo sa stať ich riadnymi členmi," povedal.

Lavrov zdôraznil, že trend smerujúci k multipolarite vo svete je nevyhnutný a bude sa len zintenzívňovať.

"A tí, ktorí to nechápu a nesledujú tento trend, budú prehrávať," povedal.

Šéf ruskej diplomacie vyzval všetky kľúčové svetové centrá, aby spojili svoje úsilie v reakcii na konfrontáciu, ktorú im vnútil Západ, cezhraničné výzvy a hrozby.

"Každý si musí uvedomiť nezvratnosť vzniku spravodlivejšieho polycentrického medzinárodného systému. Je v našom spoločnom záujme zabezpečiť, aby multipolárna architektúra nebola založená na "rovnováhe strachu", ale na rovnováhe záujmov, na všeobecne uznávaných normách medzinárodného práva a na vzájomne rešpektujúcom dialógu medzi rôznymi civilizáciami, náboženstvami a kultúrami," zdôraznil.

Podľa ruského ministra Rusko zostáva na čele medzinárodného úsilia o posilnenie multipolárnych, právnych a demokratických princípov medzištátnej komunikácie.

"S týmto cieľom budeme pokračovať v našom úsilí v OSN, a to aj v rámci Skupiny priateľov na obranu Charty OSN. Určite budeme naďalej úzko koordinovať naše kroky s mnohými našimi priateľmi, spojencami a krajinami, ktoré zdieľajú naše názory," povedal.

Zdroj: sk.news-front.info / Anadolu Agency / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti