Macron vyhlásil, že zadržanie šéfa Telegramu nemá politický motív. Hovorca Kremľa Peskov poprel správy, že sa s Durovom pred tým stretol Putin. Rusko podľa neho nepozná obvinenia, na základe ktorých ho v sobotu francúzska polícia zadržala

26.08.2024 | 18:40
Zakladateľa platformy Telegram Pavla Durova zadržali francúzske úrady v sobotu na letisku Paríž - Le Bourget v rámci vyšetrovania trestných činov súvisiacich s jeho šifrovanou platformou.

Kremeľ v pondelok uviedol, že nepozná obvinenia, na základe ktorých v sobotu francúzske úrady zadržali zakladateľa platformy Telegram Pavla Durova, a čaká na oficiálne vyhlásenie.

Durova zadržali francúzske úrady v sobotu na letisku Paríž - Le Bourget v rámci vyšetrovania trestných činov súvisiacich s platformou Telegram.

"Zatiaľ nevieme, z čoho presne je Durov obvinený... Zatiaľ sme nepočuli žiadne oficiálne vyhlásenie v tejto veci a skôr, ako niečo povieme, by sme mali počkať na objasnenie situácie," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Z čoho presne sa snažia usvedčiť Durova? Bez toho, aby sme to vedeli, by asi nebolo správne robiť akékoľvek vyhlásenia," dodal.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ďalej uviedol, že Vladimir Putin sa počas návštevy ruského prezidenta v Azerbajdžane v dňoch 18. a 19. augusta. nestretol s generálnym riaditeľom spoločnosti Telegram Pavlom Durovom.

Viaceré médiá vtedy informovali, že obaja navštívili hlavné mesto Baku v rovnakom čase, a dokonca tvrdili, že sa stretli v zákulisí.

Telegramový kanál Win/Win tvrdil, že Durov „bol Vladimírovi Putinovi iba predstavený“ a že „mali päťminútový rozhovor“. Podľa správy portálu RT však Durov viedol oveľa dôležitejšie rozhovory s vysokými predstaviteľmi Kremľa.

Kanál Baza Telegram však ponúkol inú verziu udalostí, keď informoval, že ruskí predstavitelia navrhli Putinovi, aby sa s Durovom stretol v Baku, ale prezident to odmietol.

Telegram poprel akékoľvek pochybenie zo strany Durova a uviedol, že je „absurdné tvrdiť, že platforma alebo jej vlastník sú zodpovední za zneužívanie tejto platformy“. Mnohí mienkotvorní predstavitelia na Západe aj v Rusku tento krok francúzskj polície odsúdili ako zásah proti slobode prejavu a naznačili, že za zatknutím stoja USA.

Durov (39) Rusko opustil v roku 2014, pretože podľa vlastných slov odmietol požiadavky ruských úradov na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte. Odmieta aj požiadavky západných bezpečnostných zložiek a v súčasnosti má občianstvo Francúzska a Spojených arabských emirátov.

Francúzske úrady vydali na Durova zatykač v rámci vyšetrovania viacerých trestných činov na jeho platforme Telegram vrátane podvodu, obchodovania s drogami, kyberšikany, organizovaného zločinu a podpory terorizmu. Durov je podozrivý z toho, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy.

Durov zostáva stále vo väzbe a vypočúva ho polícia. Paríž sa k prípadu zatiaľ oficiálne nevyjadril.

Šifrovaná platforma Telegram so sídlom v Dubaji sa považuje za alternatívu k americkým sociálnym sieťam, ktoré sú kritizované za komerčné zneužívanie osobných údajov používateľov. Telegram tvrdí, že nikdy nezverejní informácie o svojich používateľoch.

Zadržanie šéfa Telegramu nemá politický motív, tvrdí Macron

Zakladateľ a generálny riaditeľ platformy Telegram Pavel Durov bol vo Francúzsku zadržaný v rámci prebiehajúceho súdneho vyšetrovania. Oznámil to v pondelok francúzsky prezident Emmanuel Macron s tým, že zadržanie nemá politický motív.

Macron ako prvý oficiálne potvrdil medializované správy, že Durova v sobotu zadržali francúzske úrady na letisku Paríž - Le Bourget, kam podnikateľ pricestoval súkromným lietadlom z Azerbajdžanu.

"Zatknutie riaditeľa Telegramu na francúzskom území sa uskutočnilo v rámci prebiehajúceho súdneho vyšetrovania... V žiadnom prípade nejde o politické rozhodnutie. Je na sudcoch, aby rozhodli," napísal francúzsky prezident na sociálnej sieti X.

Francúzsko je podľa Macrona "hlboko oddané" slobode prejavu, ale "slobody sa dodržiavajú v právnom rámci, a to tak na sociálnych sieťach, ako aj v reálnom živote, s cieľom chrániť občanov a rešpektovať ich základné práva".

Hovorca francúzskej polície pre agentúru Reuters povedal, že Durova vyšetrujú francúzske úrady za to, že nespolupracoval v súvislosti s kybernetickými a finančnými zločinmi páchanými na Telegrame. Dodal, že podnikateľ je stále vo väzbe.

Durov (39) sa narodil v Rusku, kde žil až do roku 2014. Krajinu opustil, pretože podľa vlastných slov odmietol požiadavky úradov na zrušenie opozičných komunít na sociálnej sieti VKontakte, ktorú založil a neskôr predal. Odmieta aj požiadavky západných bezpečnostných zložiek. V súčasnosti má občianstvo Francúzska a Spojených arabských emirátov.

Šifrovaná platforma Telegram so sídlom v Dubaji sa považuje za alternatívu k americkým sociálnym sieťam, ktoré sú kritizované za komerčné zneužívanie osobných údajov používateľov. Telegram tvrdí, že nikdy nezverejní informácie o svojich používateľoch.

Predstavitelia Telegramu v nedeľu vyhlásili, že Durov nemá čo skrývať. "Telegram dodržiava zákony EÚ vrátane zákona o digitálnych službách - moderovanie obsahu sa neustále sa zlepšuje... Čakáme na rýchle vyriešenie tejto situácie," napísala platforma vo vyhlásení.


Zdroj: pluska.sk / rt.com / InfoVojna

 

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti