Neprogresívni umelci prišli vyjadriť svoju podporu ministerke kultúry a jej krokom. „Títo zástupcovia nedostávajú v posledných rokoch absolútne žiaden priestor v našich galériách a sú z nich vytláčaní von progresívnym umením,“ uviedla Martina Šimkovičová

13.09.2024 | 09:40
Členovia výtvarníckej obce vyjadrili nespokojnosť s dlhodobým využívaním výstavných priestorov, ktoré spravujú štátne inštitúcie. Naznačili aj preferovanie úzkej skupiny umelcov zo strany vedenia inštitúcií a nadraďovanie konceptuálneho umenia pred tradičnou tvorbou.

Ministerka kultúry (MK) SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) vo štvrtok na pôde ministerstva prijala zástupcov umeleckej obce, ktorí jej prišli vyjadriť podporu. "Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia spolku Umelecká beseda slovenská, Spoločnosti voľných výtvarných umelcov pri SÚV, Klubu výtvarných umelcov a teoretikov aj člen Komory reštaurátorov," informovala hovorkyňa MK Petra Bačinská.

"Na pôde ministerstva kultúry sme predniesli svoje poznatky a návrhy týkajúce sa umeleckého diania v súčasnosti. Zároveň vyjadrujeme podporu pani ministerke v jej snahe o ozdravenie kultúrnych inštitúcií," povedala výtvarníčka a členka viacerých umeleckých spolkov Júlia Piačková.

Členovia výtvarníckej obce tiež vyjadrili nespokojnosť s dlhodobým využívaním výstavných priestorov, ktoré spravujú štátne inštitúcie. Naznačili aj preferovanie úzkej skupiny umelcov zo strany vedenia inštitúcií a nadraďovanie konceptuálneho umenia pred tradičnou tvorbou.

Predstavitelia umeleckej obce na stretnutí sú presvedčení, že najlepším spôsobom, ako zlepšiť fungovanie kultúrnych inštitúcií, je konzultovať svoje poznatky a návrhy priamo s rezortom kultúry. Zdôraznili, že ich cieľom nie je politická aktivita.

"Je to skupina tradičných slovenských umelcov staršej generácie, ktorí si vyžiadali termín na ministerstve kultúry jednak pre to, aby ministerstvu kultúry vyjadrili podporu a na druhej strane preto, že ma chceli informovať o dlhodobo nepriaznivej situácii v oblasti slovenskej kultúry, ktorej sú súčasťou," uviedla na sociálnej sieti ministerka.

"Títo zástupcovia staršej generácie výtvarníkov, ktorí tvoria obrazy a sochy spôsobom, ktorý spoločnosť vníma ako tradičný, nedostávajú v posledných rokoch absolútne žiaden priestor v našich galériách. Dôvodom je to, že sú vytláčaní z priestoru von progresívnym umením. Veľmi zjednodušene povedané, prím dnes hrajú umelci, ktorí robia rôzne „inštalácie“ a tradičná kresba, maľba, socha, je v úzadí. Veľmi by si želali, aby sa situácia zmenila. Ja som na dnešnom stretnutí deklarovala, že podniknem kroky k tomu, aby aj tento druh umenia opäť dostal adekvátny priestor v našej kultúre aj v galériách, ktoré patria štátu," vysvetlila Šimkovičová.

"Skupina umelcov, ktorí dnes prišli na MK SR, mi zároveň prišla vyjadriť podporu pre kroky, ktoré na ministerstve v súčasnosti podnikáme. S veľkou radosťou prijali napríklad informáciu o odvolaní riaditeľky SNG Alexandry Kusej. Sú znepokojení tým, že vedenie výtvarníckych a umeleckých spolkov hovorí aj za nich, bez ich súhlasu, ide konkrétne o pripojenie sa k výzve na moje odvolanie. Vedenie Slovenskej výtvarnej únie sa k tejto výzve pripojilo, avšak o ničom takom sa v únii nehlasovalo a rozhodne sa nedá povedať, že by výtvarníci v tejto organizácii s pripájaním sa k takýmto výzvam súhlasilo," dodala šéfka rezortu kultúry.

Voči krokom ministerstva kultúry pod súčasným vedením sa, naopak, sformovala a štrajkovú pohotovosť vyhlásila iniciatíva Kultúrny štrajk. Protestuje proti personálnym výmenám v národných kultúrnych inštitúciách, politickým zásahom do fungovania verejnoprávnych umeleckých fondov, rušeniu expertných a analytických útvarov MK i samotnému spôsobu komunikácie rezortu s kultúrnou obcou.

Iniciatíva zároveň žiada zmeny na ministerstve, rovnako zastavenie opatrení s charakterom ideologickej cenzúry i okamžitú finančnú stabilizáciu sektora na zlepšenie finančného ohodnotenie zamestnancov v kultúre a kreatívnom priemysle.

Na štvrtok 19. septembra avizoval Kultúrny štrajk protesty, ktoré sa majú konať vo viacerých mestách.

Do svojich politických aktivít sa dokonca herci Bratislavského bábkového divadla rozhodli zaťahovať aj deti, ktorým na verejnej generálke dávali politické školenie o ohrozovaní umeleckej slobody a zlej vláde.

 

 

Zdroj: cas.sk / InfoVojna

 

 

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti