Námestník ruského ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie

24.04.2024 | 08:55
  2
Timur Ivanov pôsobil ako námestník ruského ministra obrany od novembra 2016 a mal na starosti výstavbu vojenských zariadení. Nachádza sa tiež na sankčnom zozname Európskej únie.

Ruské úrady zadržali námestníka ministra obrany Timura Ivanova pre podozrenie z korupcie. Oznámil to v utorok Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Timur Vadimovič Ivanov bol zadržaný pre podozrenie zo spáchania trestného činu podľa časti 6 článku 290 Trestného zákona (prijatie úplatku)," uviedol ruský Vyšetrovací výbor v príspevku na platforme Telegram. Ďalšie detaily neposkytol.

Podľa agentúry AFP ide o zriedkavý krok v čase vojny na Ukrajine. Prezident Vladimir Putin bol o záležitosti informovaný, napísali ruské štátne médiá. Protikorupční aktivisti už roky tvrdia, že korupcia v Rusku je za Putinovej vlády veľmi rozšírená.

Ivanov pôsobil ako námestník ruského ministra obrany od novembra 2016 a mal na starosti výstavbu vojenských zariadení. Nachádza sa tiež na sankčnom zozname Európskej únie.

Ivanov sa prd zadržaním zúčastnil na rozšírenom ministerskomstretnutí pod vedením Sergeja Šojgua spoločne s vysokými predstaviteľmi rezrtu a najvyššími vojenskými veliteľmi.

Hoci výbor v skutočnosti neposkytol žiadne podrobnosti o tejto afére, uviedol, že Ivanov je podozrivý z prijímania úplatkov vo veľkom rozsahu. Podľa príslušného článku ruského trestného zákonníka, ktorý výbor citoval, sa takéto úplatky týkajú súm vo výške najmenej 1 milión rubľov (viac ako 10 500 amerických dolárov). Ak bude Ivanov uznaný za vinného, hrozí mu až 15 rokov za mrežami.

Ivanov sa dlhodobo angažuje v energetickom a stavebnom sektore krajiny a pracoval vo viacerých významných štátnych spoločnostiach. V rokoch 2013 až 2016 viedol vojenského stavebného dodávateľa Oboronstroj, spoločnosť, ktorej hlavným cieľom je výstavba obytných domov pre vojakov. Potom bol vymenovaný do svojej súčasnej funkcie, v ktorej dohliada na vojenské stavebníctvo v rámci ministerstva.

Korupčnou činnosťou Ivanova sa zaoberal tiež Fond boja s korupciou (FBK), ktorý založil zosnulý líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj. FBK v správe z roku 2022 uviedol, že námestník dohliadal a profitoval zo stavebných projektov v ukrajinskom Mariupole, ktorý ruské sily dobyli v roku 2022. Fond tiež zistil, že Ivanov sa rozviedol so svojou manželkou, aby jej umožnil obísť sankcie EÚ.

FBK napríklad uvádza, že v roku 2020 Ivanov a jeho manželka zarobili približne 294 000 eur. V tom istom roku len jeho manželka minula približne 1,3 milióna eur. Rodina Ivanovovcov pravidelne trávila dovolenku na Azúrovom pobreží vo Francúzsku. Od roku 2013 do roku 2018 minuli na prenájom vily v Saint-Tropez približne 850 tisíc eur. Ďalších 250-tisíc eur minuli na prenájom jácht a 200-tisíc eur na kúpu a údržbu ich dovolenkového auta Rolls-Royce Corniche z roku 2001.


Zdroj: info.sk / rt.com / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti