Návrh Ficovej vlády zrušiť Lipšicovu prokuratúru je podľa Generálnej prokuratúry komplexný, vykonateľný a v súlade s ústavou. Čaputová je šokovaná, že spolitizovaná a zdiskreditovaná špeciálna prokuratúra končí s takou rýchlosťou. Prezidentka počíta s možnosťou novelu zákona vetovať, ale aj obrátiť sa na Ústavný súd

07.12.2023 | 17:45
  3
Premiér Robert Fico (Smer-SSD) v stredu oznámil, že Úrad špeciálnej prokuratúry sa zruší. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy. Materiál 6. decembra 2023 schválila vláda. Kabinet zároveň odsúhlasil, aby sa legislatívna zmena prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní.

Vládou schválený legislatívny návrh týkajúci sa postavenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je obsahovo komplexný a vykonateľný. Z vecného hľadiska je v súlade s Ústavou SR. Vyplýva to zo stanoviska Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktoré TASR poskytla hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová.

"Prokuratúra je samostatná hierarchicky usporiadaná jednotná sústava štátnych orgánov na čele s generálnym prokurátorom, v ktorej pôsobia prokurátori vo vzťahoch podriadenosti a nadriadenosti. Návrh noviel zákonov je plne v súlade s takto definovaným postavením prokuratúry," uvádza sa v stanovisku GP SR.

Organizačná štruktúra prokuratúry (upravená zákonodarcom), počítajúca s jej osobitnou súčasťou v podobe Úradu špeciálnej prokuratúry, je podľa generálnej prokuratúry plne legitímna, avšak pre napĺňanie ústavnej a zákonnej pôsobnosti prokuratúry SR nie nevyhnutná. GP SR uvádza, že je výlučnou právomocou zákonodarcu, pre akú organizáciu prokuratúry SR sa rozhodne.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vo štvrtok rozhodol o zriadení pracovnej skupiny, členmi ktorej budú zástupcovia dotknutých organizačných zložiek a orgánov prokuratúry SR.

"Úlohou pracovnej skupiny bude príprava implementácie navrhovaných zmien z hľadiska organizačného, personálneho a materiálno - technického, vrátane prípravy súvisiacej vnútrorezortnej legislatívy," dodala prokuratúra vo svojom stanovisku.

Generálna prokuratúra pripomína, že princípy determinujúce organizačnú štruktúru prokuratúry a funkčné vzťahy pri výkone jej pôsobnosti sú princípmi zákonnými a nie princípmi ústavnými, pričom Ústava SR na úpravu organizácie, štruktúry a činnosti prokuratúry zmocňuje zákonodarcu.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová kritizuje zámer vlády schvaľovať legislatívu súvisiacu aj so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v skrátenom legislatívnom konaní. Vyplýva to z jej stredajšieho vyjadrenia pre médiá.

"Musím povedať, že ten spôsob a rýchlosť, myslím tým skrátené legislatívne konanie, v ktorom majú byť takto významné zmeny prijaté, ma šokoval," zdôraznila Čaputová.

Poukázala na to, že ide o novely viacerých zákonov a musí sa s nimi podrobnejšie oboznámiť. "Mám možnosť vetovania zákonov, samozrejme, do úvahy prichádza aj zváženie podania na Ústavný súd, ale to závisí od posúdenia obsahu," podotkla.

Vládny kabinet na stredajšom (6. 12.) rokovaní odobril zrušenie ÚŠP. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy. Kabinet odsúhlasil, aby sa navrhovaná legislatíva prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní. Rovnako, ako aj novela zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

„Lipšicove zlo musí skončiť. Tento úrad je nenapraviteľný. Hrubo porušoval ľudské práva o čom svedčí aj 30 nálezov ústavného súdu,“ vyhlásil premiér Robert Fico.

"ÚŠP sa jednoducho nedá opraviť. Lipšic tam vošiel ako losos z mora, vytrel sa na tom úrade a zanechal tam po sebe desiatky podobných prokurátorov, ako je on. Preto je tento úrad v podstate nenapraviteľný," dodal premiér.

Tvrdí, že špeciálna prokuratúra prispievala k porušovaniu ľudských práv, dokazujú to napríklad nálezy Ústavného súdu SR či rozhodnutia Najvyššieho súdu SR.

Prokurátori ÚŠP podľa Fica nikam neodchádzajú. Rozhodne sa o ich pôsobení, či ostanú na GP priamo alebo pôjdu na krajské či okresné prokuratúry. Doplnil, že Špecializovaný trestný súd ostáva súčasťou súdnictva.

Viac v článku a videu TU.


Zdroj: hnonline.sk / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti