Orbán telefonoval so Zelenským o vojne a mieri. Rusko medzitým zasadilo energetickým zariadeniam ďalší silný úder a jeho armáda dobyla ďalšie dve ukrajinské dediny. Kyjevský režim schválil zákon, ktorý umožní väzňom slúžiť v armáde

08.05.2024 | 21:00
  1
Ozbrojené sily Ruskej federácie podnikli 7. mája ďalší masívny raketový útok na vojenské a energetické objekty na Ukrajine. Najprv drony „Geraň“ leteli na ciele v Sumskej, Charkovskej, Dnepropetrovskej, Poltavskej a Záporožskej oblasti. Potom sa zapojili aj strategické lietadlá Tu-95MSM a vykonali skupinové odpálenie rakiet Ch-101. Následne sa k útoku pripojili operačno-taktické systémy „Iskander“.

Maďarský premiér Viktor Orbán viedol v stredu telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Oznámil to podľa agentúry MTI Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje TASR.

Obaja politici hovorili o dôležitých otázkach maďarsko-ukrajinských vzťahov, uviedol hovorca vo vyhlásení. Hlavnou témou bola podľa neho "otázka vojny a mieru".

Orbán povedal, že jeho krajina je pripravená prispieť ku každej iniciatíve a aktivite, ktorá by mohla viesť k mierovému riešeniu. Politici sa zhodli, že budú pokračovať v bilaterálnych konzultáciách.

Zelenskyj na sociálnej sieti po rozhovore uviedol, že Orbánovi zdôraznil záujem Ukrajiny o dobré susedské vzťahy s Maďarskom, ako aj rozvoj spolupráce v oblastiach obchodu, energetiky a logistiky.

Ukrajinský líder napísal, že mal "dlhý a zmysluplný" telefonát s maďarským premiérom, ktorého pozval na mierový summit pripravovaný v júni vo Švajčiarsku. "Pozícia Maďarska je pre nás dôležitá, pokiaľ ide o priblíženie mieru a spoločnej regionálnej bezpečnosti," citovala Zelenského MTI.

Zelenskyj doplnil, že témou bola aj integrácia Ukrajiny do EÚ. Podľa vlastných slov je pevne presvedčený, že rýchly vstup do Únie bude mať prínos pre Ukrajinu i Maďarsko.

Ukrajinu zasiahol ruský dronový útok zameraný na energetickú sieť

Ozbrojené sily Ruskej federácie v utorok večer podnikli ďalší masívny raketový útok na vojenské a energetické objekty na Ukrajine. Najprv drony „Geraň“ leteli na ciele v Sumskej, Charkovskej, Dnepropetrovskej, Poltavskej a Záporožskej oblasti. Potom sa zapojili aj strategické lietadlá Tu-95MSM a vykonali skupinové odpálenie rakiet Ch-101. Následne sa k útoku pripojili operačno-taktické systémy „Iskander“.

Raketové útoky boli vedené na ciele v Kyjevskej, Kirovogradskej, Dnepropetrovskej, Záporožskej, Vinnickej, Ľvovskej a Ivano-Frankovskej oblasti.

Objavili sa informácie o útokoch v oblasti tepelnej elektrárne Burštyn (Ivano-Frankovská oblasť). Treba pripomenúť, že okrem samotnej tepelnej elektrárne sa tam nachádza najväčšia rozvodňa, ktorá zabezpečuje prepínanie elektrických vedení do Európy. Teraz ide na plný výkon v dôsledku zníženia výroby na samotnej Ukrajine.

Útoky boli zaznamenané aj na tepelné elektrárne Dobrotvorskaja (Ľvovská oblasť), Ladyžinskaja (Vinnická oblasť) a Sredneprovská (Dnepropetrovská oblasť).

Ukrajinské zdroje navyše uvádzajú, že aj v Kyjeve došlo k sérii výbuchov. V ukrajinskej metropole vyhlásili letecký poplach. Podľa miestnych médií boli pri nálete použité riadené strely.

Ukrajina v stredu oznámila, že obmedzuje dodávky elektriny po celej krajine, a varovala pred možnými výpadkami po rozsiahlom ruskom raketovom a dronovom útoku na energetický systém krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruský útok za "zámerný, vypočítavý a zákerný".

"Takmer 60 rakiet a viac ako 20 dronov Šáhid útočiacich na civilnú infraštruktúru podporujúcu život. Ani jeden vojenský cieľ. Terčom bol v noci samotný život, tak ako po stovky iných podobných dní v tejto vojne," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti.

Zintenzívnené útoky na energetickú infraštruktúru viedli k novým upozorneniam na možné výpadky elektriny. Štátna spoločnosť Ukrenerho oznámila obmedzenie dodávok pre priemysel a podniky od 18.00 h do 23.00 h vo všetkých oblastiach Ukrajiny.

Ruské ministerstvo obrany označilo svoje údery za odvetné. "V reakcii na pokus režimu v Kyjeve poškodiť ruské energetické zariadenia dnes ráno ozbrojené sily Ruskej federácie spustili skupinový útok proti energetickým zariadeniam a závodom vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny," uviedlo ministerstvo.

Kyjev v uplynulých mesiacoch zasiahol dronovými útokmi ruské ropné rafinérie a sklady, pripomína AFP.

Nočné útoky Ruska boli zamerané proti energetickej infraštruktúre v najmenej šiestich ukrajinských oblastiach. Vážne škody vznikli na najmenej troch tepelných elektrárňach, uviedla súkromná energetická spoločnosť DTEK. Išlo podľa nej o piaty útok na jej energetické objekty za mesiac a pol.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v stredu oznámil, že Kyjev vytvoril novú vládnu pracovnú skupinu, ktorej úlohou bude koordinovať snahy o "zvládnutie následkov ruského energetického teroru".

V čase neutíchajúcej vojny sa skupina zameria na prípravu ukrajinských domov a podnikov na prekonanie najbližšej jesene a zimy, priblížil Šmyhaľ.

Ruská armáda dobyla ďalšie dve dediny na Ukrajine

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že jeho sily dobyli dedinu Kyslivka v ukrajinskej Charkovskej oblasti a Novokalinove v Doneckej oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rezort obrany vo vyhlásení zároveň potvrdil, že Rusi v noci na stredu vypustili drony a strely smerom na ukrajinské územie a zasiahli vojenskú a energetickú infraštruktúru. Podľa neho išlo o odvetu za ukrajinské údery na ruské energetické zariadenia.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko na platforme Telegram predtým informoval, že terčom ruských útokov sa stala energetická infraštruktúra v Poltavskej, Kirovohradskej, Záporožskej, Ľvovskej, Ivano-Frankivskej a Vinnyckej oblasti. Okrem Záporožskej sú všetky ostatné oblasti ďaleko od frontovej línie, ktorá prechádza východom a juhovýchodom Ukrajiny, dodala Reuters.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho varovala, že kvôli masívnym ruským útokom môže medzi 18.00 h až 23.00 miestneho času dôjsť k výpadkom elektriny naprieč celou Ukrajinou. Hlásila poškodenie vodných aj tepelných elektrární.

V strednej časti Poltavskej oblasti zasiahol dron zariadenie kritickej infraštruktúry a spôsobil požiar. Informoval o tom tamojší gubernátor Filip Pronin. Podľa predbežných údajov nedošlo k obetiam na životoch.

Najväčšia ukrajinská súkromná elektrárenská spoločnosť DTEK zase oznámila, že ruský letecký útok vážne poškodil zariadenia troch tepelných elektrární a jej zamestnanci pracujú na odstránení následkov.

Ukrajinský parlament schválil zákon, umožní väzňom slúžiť v armáde

Ukrajinský parlament v stredu odhlasoval zákon, ktorý niektorým väzňom umožní bojovať v ozbrojených silách. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Parlament odhlasoval 'áno'... o dobrovoľnej mobilizácii väzňov. Návrh zákona otvára možnosť pre určité kategórie väzňov, ktorí vyjadrili želanie brániť svoju krajinu, pripojiť sa k obranným silám," napísala v príspevku na Facebooku Olena Šuliak, šéfka strany Sluha národa prezidenta Zelenského.

Zákon musí pred nadobudnutím účinnosti podpísať ešte predseda Najvyššej rady (parlamentu) a prezident Zelenskyj.


Zdroj: hnonline.sk (1), (2), (3) / pluska.sk / sk.news-front.su / InfoVojna

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti