Rusko spustilo rozsiahly raketový a dronový útok proti Ukrajine. Smerom k ukrajinským západným hraniciam vzlietli stíhačky štátov NATO

26.08.2024 | 11:00
Ruská armáda v noci na Ukrajinu najskôr podnikla dve vlny dronových útokov. Neskôr začala raketové údery z rôznych smerov a ukrajinské letectvo informovalo, že vzlietlo 11 ruských strategických bombardérov Tu-95.

Najmenej traja ľudia zomreli pri dnešnom rozsiahlom raketovom a dronovom útoku, ktorý Rusko podniklo proti Ukrajine. Kvôli úderom na západe Ukrajiny vzlietli poľské a spojenecké stíhačky, informovala poľská armáda. Ľudia v niektorých častiach napadnutej krajiny sú bez dodávok elektriny a vody.

Ruská armáda v noci na Ukrajinu najskôr podnikla dve vlny dronových útokov. Neskôr začala raketové údery z rôznych smerov a ukrajinské letectvo informovalo, že vzlietlo 11 ruských strategických bombardérov Tu-95.

"Agresor ráno masívne zaútočil na oblasť. Výbuchy boli v okrese Dnipre a Kryvyj Rih," napísal na telegrame šéf Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Podľa dostupných informácií prišiel o život 69-ročný muž.

V západoukrajinskom Lucku bola pri ruskom raketovom útoku poničená výšková budova. Starosta mesta Ihor Poliščuk informoval o poškodení objektu infraštruktúry. "V súčasnej chvíli máme vieme o jednom mŕtvom," uviedol.

Mŕtveho hlásia tiež úrady v okrese Záporoží. Kvôli bezpečnostnej situácii bola prerušená doprava cez hrádzu priehrady pri vodnej elektrárni v Záporoží.

Tisícky ľudí sa ukryili v kyjevskom metre:

Podobná situácia bola v stredoukrajinskom meste Kropyvnyckyj alebo v Charkove, kde sa ozvali najmenej tri explózie. Podľa telegramového kanála RBK Ukrajina päť ľudí v Poltavskej oblasti utrpelo zranenia pri zásahu bližšie neurčeného priemyselného objektu.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko ráno vyzval obyvateľov metropoly, aby zostali v krytoch, pretože je aktívna protivzdušná obrana. V meste sa ozývali opakované výbuchy.

V niektorých oblastiach Ukrajiny sú kvôli ruským útokom prerušené dodávky elektrického prúdu. Súkromná energetická spoločnosť DTEK oznámila, že zaviedla núdzové odstávky.

Niektoré časti Kyjeva sú aj bez dodávok vody. Podobná situácia panuje v Žytomyre. Tamojšia vodáreň je bez elektriny a prerušila prevádzku. Taktiež v Ľvovskej oblasti zaútočilo Rusko na energetické objekty a starosta Ľvova Andrij Sadovyj upozornil na možné problémy s dodávkami vody i elektriny.

"Od skorých ranných hodín sledujeme intenzívnu aktivitu ruského letectva... súvisiacu s útokmi na objekty ležiace okrem iného na západe Ukrajiny," informovalo velenie poľskej armády na sociálnej sieti X v príspevku o tom, že odštartovali poľské stíhačky a bojové lietadlá ďalších krajín NATO. Dodalo, že tak intenzívne útoky na západnú Ukrajinu podnikli Rusi naposledy 8. júla.

Ukrajina rozsiahly ruský útok už nejaký čas očakávala, píše agentúra Reuters. Americká ambasáda v Kyjeve pred víkendom na takúto hrozbu upozornila v súvislosti so sobotňajšími oslavami ukrajinského Dňa nezávislosti.

"Túžba zničiť našu energetiku bude Rusko stáť veľa: Jeho infraštruktúru," napísal na telegrame šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Ukrajina v posledných mesiacoch vystupňovala útoky na Rusko s nasadením dronov s ďalekým doletom a útočí na rafinérie, skladiská pohonných hmôt alebo dopravnú infraštruktúru v snahe ohroziť dodávky pre ruské vojská. Ruská invázia na Ukrajinu trvá dva a pol roka.


Zdroj: hnonline.sk / echo24.cz / InfoVojna

 

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti