Šéf Rumble sa po zatknutí zakladateľa siete Telegram Pavla Durova rozhodol opustiť Európu. Francúzsko podľa neho prekročilo červenú čiaru

26.08.2024 | 09:15
Pavla Durova zadržala v sobotu francúzska polícia v rámci vyšetrovania trestných činov súvisiacich s Telegramom.

Francúzsko prekročilo všetky hranice, keď zatklo zakladateľa a výkonného riaditeľa Telegramu Pavla Durova, uviedol Chris Pavlovski, výkonný riaditeľ platformy na zdieľanie videí Rumble, a dodal, že po zverejnení tejto správy opustil Európu.

Durov bol zadržaný na parížskom letisku v sobotu večer po prílete súkromným lietadlom z Azerbajdžanu.

Hoci francúzske orgány zatiaľ verejne neoznámili dôvod zadržania ruského technologického magnáta, správy naznačujú, že obvinenia súvisia s jeho údajnou spoluúčasťou na obchodovaní s drogami, pedofilnými trestnými činmi, podvodmi, ako aj s neriešením trestnej činnosti na tejto komunikačnej aplikácii.

Telegram poprel akékoľvek pochybenie a dodal, že je „absurdné tvrdiť, že platforma alebo jej vlastník sú zodpovední za zneužívanie tejto platformy“.

Pavlovski v nedeľu v príspevku na X (predtým Twitter) uviedol, že po zatknutí Durova „bezpečne odcestoval z Európy“. Odsúdil krok Francúzska a povedal, že týmto krokom „prekročilo červenú čiaru“, pričom poznamenal, že krajina sa už vyhrážala spoločnosti Rumble.

„Rumble nebude tolerovať takéto správanie a využije všetky dostupné právne prostriedky na boj za slobodu prejavu, ktorá je univerzálnym ľudským právom. V súčasnosti bojujeme na francúzskych súdoch a dúfame, že Pavel Durov bude okamžite prepustený,“ dodal.

Pavlovského platforma, ktorá predstavuje alternatívu k YouTube v oblasti slobody prejavu, sa zaplietla do vlastného právneho boja s francúzskymi orgánmi. Začal sa v novembri 2022 po tom, ako francúzske štátne orgány zakázali Rumble kvôli tomu, že odmietla vyhovieť žiadosti o odstránenie účtov ruských médií zablokovaných v EÚ kvôli sankciám v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Hoci k Durovovmu zatknutiu došlo vo Francúzsku, viacerí mienkotvorní predstavitelia vrátane amerického podnikateľa Davida Sacsa naznačili, že za týmto krokom stoja USA. Sacks v apríli tiež predpovedal, že Washington by mohol ísť po Telegrame, X a nakoniec aj po Rumble vzhľadom na to, že USA prijali zákon, ktorý by zakázal platformu na zdieľanie videí TikTok, ak by ju jej čínsky vývojár ByteDance odmietol do 12 mesiacov predať.

Zakladateľ a výkonný riaditeľ Nadácie pre slobodu prejavu v online priestore Mike Benz vyhlásil, že za Durovovým zatknutím stojí americké ministerstvo zahraničia.

Zdroj: rt.com / InfoVojna

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti