Tlak americkej vlády počas pandémie, aby Facebook cenzuroval informácie súvisiace s ochorením Covid-19 bol nesprávny, vyhlásil Zuckerberg

27.08.2024 | 11:10
Šéf spoločnosti Meta Mark Zuckerberg sa v liste, ktorý zverejnili americkí republikáni z justičného výboru Snemovne reprezentantov USA, venoval viacerým kontroverziám týkajúcim sa moderovania obsahu na jeho platformách.

Generálny riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg sa domnieva, že tlak americkej administratívy na jeho sociálne siete, aby v roku 2021 stiahli určitý obsah súvisiaci s pandémiou ochorenia COVID-19, bol "nesprávny" a v budúcnosti sa chce podobným pokusom brániť.

Podnikateľ to uviedol v liste, ktorý v pondelok predložil republikánskemu predsedovi justičného výboru Snemovne reprezentantov USA Jimovi Jordanovi.

Zuckerberg (40) sa v liste, ktorý zverejnili republikáni v justičnom výbore, venoval viacerým kontroverziám týkajúcim sa moderovania obsahu na jeho platformách.

Ubezpečil tiež, že neplánuje zopakovať úsilie o financovanie volebnej infraštruktúry v USA pred novembrovými prezidentskými voľbami.

Zakladateľ sociálnej siete Facebook v súvislosti s pandémiou koronavírusu uviedol, že administratíva prezidenta USA Joe Bidena v roku 2021 opakovane naliehala na spoločnosť Meta, "aby cenzurovala určitý obsah o ochorení COVID-19 vrátane humoru a satiry".

"Som presvedčený, že tlak zo strany vlády nebol správny, a je mi ľúto, že sme sa k tomu nevyjadrili otvorenejšie... Som presvedčený, že by sme nemali ustupovať z našich obsahových štandardov pod tlakom akejkoľvek administratívy v oboch smeroch - a sme pripravení klásť odpor, ak sa niečo podobné stane znova," píše sa v liste podpísanom Zuckerbergom.

Republikánsky profil justičného výboru Snemovne reprezentantov USA na sociálnej sieti X označil list za "veľké víťazstvo pre slobodu prejavu". Republikáni sa v posledných mesiacoch zameriavajú na sociálne siete a technologické spoločnosti a tvrdia, že potláčajú alebo cenzurujú konzervatívne názory.

Šéf spoločnosti Meta tiež uviedol, že nezopakuje svoju snahu z čias pandémie financovať neziskové organizácie pracujúce na podpore volebnej infraštruktúry v USA, pretože Republikánska strana považuje takéto finančné príspevky za stranícke.

"Mojím cieľom je byť neutrálny a nezohrávať takú či onakú rolu - alebo sa dokonca tváriť, že hrám nejakú úlohu," uviedol Zuckerberg.

V liste sa spomína aj kontroverzia týkajúca sa postupu Facebooku v súvislosti s článkom o Hunterovi Bidenovi, synovi prezidenta USA, ktorý uverejnil denník New York Post.

Zuckerberg informoval, že článok bol "dočasne degradovaný", zatiaľ čo zamestnanci Facebooku preverovali, či nejde o "potenciálnu ruskú dezinformačnú operáciu".

Po preverení sa zistilo, že článok nebol súčasťou takejto operácie, informoval šéf Meta. Dodal, že sociálna sieť následne zmenila svoju politiku tak, že príspevky v Spojených štátoch nebudú degradované, kým budú preverované.

 

Zdroj: cas.sk / InfoVojna

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti