VIDEO: Fico informoval o zákaze účasti verejnosti na oslavách SNP v Banskej Bystrici zo strany štátnej moci

28.08.2022 | 10:09
Predseda strany Smer-SD Robert Fico vo svojom videu zároveň pripomína, že prezidentka Zuzana Čaputová dala štátne vyznamenanie podporovateľom fašizmu

Viac vo videu:

Zuzana Čaputová v máji tohto roku vyznamenala členov in memoriam členov antikomunistického kresťanského hnutia, ktorí boli v rámci politických procesov v 50. rokoch odsúdení na trest smrti.

Anton Tunega, Albert Púčik a Eduard Tesár boli traja mladí absolventi trenčianskeho gymnázia, ktorí sa rozhodli ako členovia Bielej légie bojovať proti nastupujúcemu komunistickému systému – aj za cenu, že obetujú to najcennejšie, svoje vlastné životy. Ich životný príbeh nie je čierno-biely. Svoju mladosť prežívali v období neslobody, druhej svetovej vojny, pretláčania nacionalizmu. Ich skautský oddiel sa zmenil na Hlinkovú mládež. Už od konca druhej svetovej vojny, keď zreteľne narastal vplyv komunistov, rozhodli sa proti nemu bojovať. Stali sa ústrednými postavami protikomunistického odboja v čase, keď režim siahal po najtvrdších represiách. Cieľom odbojovej skupiny Biela légia bolo získavať informácie o činnosti komunistickej strany, odhaľovať jej skutočné mocenské ciele.

Prezidentka po kritike neskôr uviedla, že pri posudzovaní nastala chyba. „V prípade vyznamenania Antona Tunegu, Alberta Púčika a Eduarda Tesára sa stala chyba v procese posudzovania. Štátne vyznamenania by mali dostávať ľudia, ktorých životný príbeh nemôže vyvolať spor o to, či slúžili demokracii. Urobím všetko pre to, aby sa v budúcnosti podobné kontroverzie neopakovali,“ uviedla prezidentka.

„Súčasťou návrhu bolo zdôvodnenie historika Róberta Letza, ktorý vyzdvihuje ich zásluhy v boji so vznikajúcim komunistickým režimom. Príbeh tejto trojice nie je verejnosti neznámym príbehom a neotvorilo ho udelenie štátnych vyznamenaní. Sú už nositeľmi Štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana, ich pamätník posvätil kňaz Anton Srholec, na pietnych spomienkach pri výročiach ich popravy sa pravidelne zúčastňujú najvyšší predstavitelia štátu. Napriek tomu vnímame a nepodceňujeme, akú intenzívnu polemiku príbeh uvedených troch mladých mužov spôsobil,“ vysvetlil v máji vedúci prezidentskej kancelárie Metod Špaček.

„V HSĽS boli ľudia ako V. Tuka, A. Mach, ale aj ľudia ako J. Sivák, minister školstva a národnej osvety, ktorý ako jediný minister z nacistami obsadenej Európy má v Yad Vašem pamätnú tabuľku za záchranu židov. A množstvo a množstvo poctivých ľudí, ktorí s fašizmom nemali nič spoločné. Rovnako ako Púčik, Tunega a Tesár,“ pripomenul v máji historické fakty historik a bývalý politik SNS Anton Hrnko. Viac v článku TU.

Zdroj: YouTube / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti