VIDEO: Harabin hovorí o potrebe zrušiť špeciálny súd a prijať aj lustračný zákon kvôli rozkladu justície na Slovensku a nedôvere občanov v právny štát. Potvrdil, že si stojí za schvaľovaním ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine, za ktoré je trestne stíhaný. „Rusko nie je na Ukrajine agresorom. Bezpečnostná rada OSN o ničom takom nerozhodla,“ zopakoval svoje tvrdenia

24.04.2024 | 16:15
  9
Hosťami relácie „Téma dňa“ v spravodajskej televízii TA3 boli bývalý minister spravodlivosti, niekdajší šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin a v druhej časti poslanci Rudolf Huliak (SNS) a Branislav Vančo (PS).

Rudolf Huliak navrhol do súdnej rady Štefana Harabina. Nahradiť by mal Jána Mazáka, ktorého odvolali pre podozrenia, že ako šéf súdnej rady nezákonne lustroval sudcov. Dokáže byť ešte takáto justícia slepá voči klientelizmu a spravodlivá pri trestaní zločinu? Zachová si Štefan Harabin svoj konfrontačný tón? Nájde podporu v radoch koalície a opozície? Opýtali sme sa priamo Štefana Harabina a neskôr aj Rudolfa Huliaka (nom. SNS) a Branislava Vanča (PS).

Štefan Harabin sa na začiatku rozhovoru ohradil, že nepoužíva konfrontačný tón a len razantnejším spôsobom hovorí o pravde. Tvrdil, že nikdy nešiel mimo faktov. 

Nominant SNS Rudolf Huliak ho navrhuje na člena súdnej rady. "Zo strany SNS ide o reálny, a nie o virtuálno-platonický záujem sfunkčniť justíciu," povedal Harabin na margo nominácie.

Špeciálny súd by mal byť podľa Harabina zrušený. Koalícia však na súd nesiahla, zrušila ale Úrad špeciálnej prokuratúry. Podľa neho v krátkom čase asi siahne aj na špeciálny súd. "Pri nástupe ústavnosti sa tomu nevyhne. Nemôžu byť dve kategórie sudcov a súdov, ktoré ústava nepozná," vyjadril sa Harabin.

Je presvedčený, že Mazák mal byť odvolaný z členstva v súdnej rade hneď po prvom rokovaní po voľbách. Harabin spomenul, že to bol Gašpar zo strany Smer-SD, ktorý povedal, že na pozíciu predsedu súdnej rady spĺňa prísne požiadavky.

Svoju volebnú kampaň vníma ako úspešnú, hoci nemal žiadne bilbordy ani veľký priestor v médiách. Povedal, že “americká ambasáda ho nikam nepustila,“ až len týždeň pred prvým kolom. 

Podľa neho je potrebné vypracovať novú koncepciu v justícii. Za posledných desať rokov sa podľa Harabina zdeformovala "pod vedením advokátov typu Lipšic, Žitňanská, Kolíková, Gál, Karas, ktorí o justícii nevedia nič"

"Mazák sa nikdy nemal stať predsedom súdnej rady," tvrdil Harabin. Myslí si, že Mazák tu robil politické čistky, a taký človek podľa neho do justície nepatrí. 

Rudolf Huliak povedal, že Harabin nebol jeho návrhom, ale klubovou záležitosťou. Prirovnal ho k líške medzi sliepkami v kuríne. "Je to spestrujúce a trošku to tie sliepky naštartuje," okomentoval stav justície.

Branislav Vančo si myslí, že Harabin by bol na poste "obrovskou chybou". Huliakov návrh je podľa neho tou najväčšou chybou, ktorú nominant SNS urobil.

S Harabinom máme podľa Vanča skúsenosti na rôznych postoch v súdnictve. Bol ministrom spravodlivosti, predsedom súdnej rady, aj predsedom Najvyššieho súdu. "Kde je dnes justícia? On absolútne v ničom nepomohol. Justícia je stále v hroznom stave," povedal Vančo. Do diskusie prišiel preto, aby presvedčil Huliaka, aby zmenil svoj návrh. 

Otvorilo sa aj miesto pre sudcu Ústavného súdu. Huliak sa vyjadril, že ak nezvolia kandidáta z prvého kola, budú preberať v klube nomináciu Harabina na toto miesto, pokiaľ miesto v súdnej rade nedostane. Podľa Vanča ide koalícii o to, aby dosadila do súdnej rady "svojho človeka"


Viac vo videu:


Zdroj: ta3.com / InfoVojna




Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti