VIDEO: Prezident vymenoval Pavla Gašpara za šéfa tajnej služby. Pellegrini zdôraznil, že SIS musí plniť úlohy v prospech štátu a nie v prospech politikov

27.08.2024 | 08:50
Pavol Gašpar bol doteraz námestníkom riaditeľa Slovenskej informačnej služby.

Prezident SR Peter Pellegrini v pondelok (26. 8.) poobede vymenoval na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavla Gašpara.

Vláda vo februári odsúhlasila nomináciu bývalého štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pavla Gašpara na šéfa tajnej služby.

Gašpar bol doteraz námestníkom riaditeľa spravodajskej služby. Po zmene štatútu SIS získal kompetencie jej riaditeľa. V minulosti pôsobil na poste štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti.

Riaditeľa SIS na základe návrhu vlády vymenúva prezident. Bývalá hlava štátu Zuzana Čaputová prenechala menovanie nového riaditeľa tajnej služby na svojho nástupcu.

Slovenská informačná služba (SIS) má a musí plniť úlohy v prospech štátu, nikdy nie v prospech politikov či akýchkoľvek iných osôb, ktoré by chceli jej prácu ovplyvňovať alebo na jej práci parazitovať. Prezident Peter Pellegrini to uviedol v príhovore po vymenovaní nového riaditeľa SIS Pavla Gašpara.

Apeloval aj na funkčnosť kontrolných mechanizmov činnosti SIS na parlamentnej či vládnej úrovni, ako aj na úrovni iných štátnych orgánov.

Prezident zároveň Gašparovi zaželal, aby nikdy nemusel vysvetľovať podozrenia z nezákonného postupu SIS. "Želám vám, aby ste nadviazali práve na tie obdobia, kedy tajná služba bola naozaj tajná a na druhej strane zároveň funkčná," uviedol prezident.

Rovnako zaželal, aby SIS dokázala výsledkami, zákonnými výstupmi i osobným pôsobením jej riaditeľa vytvoriť v občanoch istotu ochrany demokratického zriadenia a národnoštátnych záujmov SR. Zároveň toho, že ochrana záujmov sa odohráva v striktnom súlade so zákonom, demokratickými pravidlami a medzinárodnými zvyklosťami.

Považuje za dôležité, aby ľudia SIS dôverovali. "A jedným z predpokladov tejto dôvery je aj to, že budú fungovať aj kontrolné mechanizmy činnosti SIS. Tak na príslušnej parlamentnej úrovni, ako aj na úrovni vlády či iných štátnych orgánov," vyhlásil prezident.

Viac vo videu:


Zdroj: spravy.rtvs.sk / bleskovky.sk / YouTube / InfoVojna

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti