VIDEO: „Rusko sa chce vyhnúť globálnej konfrontácii, ale nedovolí jeho ohrozovanie. Naše jadrové strategické sily sú vždy v pohotovosti, aby bránili našu suverenitu. Na Západe by radi zabudli na lekcie z druhej svetovej vojny,“ vyhlásil Putin pri príležitosti 79. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom

09.05.2024 | 10:30
  2
V Moskve sa v Deň víťazstva 9. mája 2024 konala vojenská prehliadka, ktorou Rusko a celý svet oslavuje porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. Ruský prezident na slávnosti uviedol, že Rusko nikdy neznevažovalo prínos západných krajín v druhej svetovej vojne. Zároveň však povedal, že dochádza k "prekrúcaniu pravdy" o tomto konflikte.

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin.

"Rusko urobí všetko, aby zabránilo globálnemu stretu, ale zároveň nedovolíme, aby nás niekto ohrozoval. Naše (jadrové) strategické sily sú vždy v pohotovosti," povedal šéf Kremľa vojakom na moskovskom Červenom námestí.

Na podujatí pri príležitosti 79. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom Putin poznamenal, že ruská armáda je pripravená brániť suverenitu krajiny.

Putin podľa Reuters tiež uviedol, že Rusko nikdy neznevažovalo prínos západných krajín v druhej svetovej vojne. Zároveň však povedal, že dochádza k "prekrúcaniu pravdy" o tomto konflikte.

Šéf Kremľa obvinil "arogantné" západné elity z toho, že zabúdajú na rozhodujúcu úlohu, ktorú zohral Sovietsky zväz pri porážke nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, pričom podľa jeho slov podnecujú konflikty na celom svete.

"Na Západe by radi zabudli na lekcie z druhej svetovej vojny... Ale my si pamätáme, že o osude ľudstva sa rozhodovalo vo veľkých bitkách pri Moskve a Leningrade, Rževe, Stalingrade, Kursku a Charkove, pri Minsku, Smolensku a Kyjeve, v ťažkých, krvavých bojoch od Murmanska po Kaukaz a Krym," povedal Putin.

Prezident zdôraznil, že Rusko "prežíva ťažké medzníkové obdobie" vo svojich dejinách, a poznamenal, že osud krajiny závisí od každého Rusa. "Tento Deň víťazstva oslavujeme v podmienkach špeciálnej vojenskej operácie - všetci jej účastníci, tí, ktorí sú na frontoch - sú našimi hrdinami. Skláňame sa pred ich vytrvalosťou a obetavosťou. Celé Rusko je s vami," vyhlásil Putin.

Ruský líder zdôraznil, že krajina si pripomína všetkých, ktorí prišli o život v boji proti nacizmu, a tých, ktorí zahynuli počas konfliktu na Ukrajine. Ich pamiatku si uctil minútou ticha.

"9. máj je vždy veľmi emotívny, dojímavý deň... Deň víťazstva spája všetky generácie. Ideme vpred na základe našich stáročných tradícií a sme presvedčení, že spoločne zabezpečíme slobodnú, bezpečnú budúcnosť Ruska," zdôraznil Putin.

Prezidentov prejav sa skončil tradične výstrelmi z kanónov a ruskou štátnou hymnou.

Vojenská prehliadka ku Dňu víťazstva sa na Červenom námestí konala už tretíkrát odvtedy, ako Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu. Vzhľadom na situáciu však prebiehala čiastočne v obmedzenom rozsahu. Rusko napríklad predviedlo len jeden tank T-34, všíma si Reuters. Súčasťou bol aj prelet stíhačiek. Na prehliadke sa prezentovala aj ruská medzikontinentálna strategická raketa Jars, o ktorej v ruskej televízii povedali, že má "zaručenú schopnosť zasiahnuť cieľ na ktoromkoľvek mieste zemegule".

Na prehliadke sa nezúčastnili nijakí predstavitelia západných krajín, rovnako ako ani v predošlých rokoch. Prítomní boli len lídri Bieloruska, Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska, Uzbekistanu, Kuby, Laosu a Guiney-Bissau.

Viac vo videu:

Rusko na prehliadku, ktorá sa teraz konala dva dni po okázalej inaugurácii Putina do piateho funkčného obdobia v úrade prezidenta, tradične pozýva krajiny, ktoré považuje za "priateľské", uvádza AFP. Neúčasť však vopred avizoval arménsky premiér Nikol Pašinjan, ktorý bol pritom v stredu v Moskve na regionálnom summite Euroázijskej hospodárskej únie (EUEA). Dôvodom je spor Jerevanu s Moskvou, ktorý vyvolala skutočnosť, že ruské mierové jednotky nezasiahli pri vlaňajšej bleskovej ofenzíve Azerbajdžanu proti etnickým Arménom v Náhornom Karabachu.

Ceremónie ku Dňu víťazstva, ktoré zvykli tradične paralelne prebiehať aj v jednotlivých ruských oblastiach, teraz v mnohých z nich zrušili. Veľké oslavy sa nebudú konať napríklad v Brianskej ani Kurskej oblasti, ktoré hraničia s Ukrajinou a dostávajú sa často pod paľbu. Rovnako sa v krajine - už druhý rok po sebe - neuskutočnia ani pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky účastníkov druhej svetovej vojny.


Zdroj: bleskovky.sk / rt.com / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti