AstraZeneca priznáva, že jej vakcína proti Covid-19 môže spôsobiť smrteľné vedľajšie účinky

30.04.2024 | 21:45
  0
Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť priznala, že jej anticovidová injekcia môže v spôsobiť krvné zrazeniny.

Farmaceutický gigant AstraZeneca podľa súdnych dokumentov po prvýkrát priznal, že jeho vakcína Covid-19 môže spôsobiť zriedkavý vedľajší účinok, ktorý môže viesť ku krvným zrazeninám s následkom smrti.

Spoločnosť bojuje proti hromadnej žalobe, v ktorej tvrdí, že jej očkovacia látka, ktorá bola vyvinutá v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, môže mať za následok smrť alebo vážne zdravotné následky.

Súdny spor inicioval Jamie Scott, otec dvoch detí, u ktorého sa po očkovaní v apríli 2021 uprostred pandémie Covid-19 vyskyla krvná zrazenina, ktorá mu spôsobila poškodenie mozgu. Domáha sa odškodnenia na základe tvrdení, že vakcína spoločnosti AstraZeneca je "chybná" a menej bezpečná, než sa očakávalo, čo spoločnosť popiera.

V máji 2023 spoločnosť AstraZeneca tiež trvala na tom, že "neakceptujeme, že TTS [syndróm trombózy s trombocytopéniou] je spôsobený vakcínou na všeobecnej úrovni," ako citoval britský denník The Daily Telegraph.

TTS je zriedkavé ochorenie, pri ktorom má človek krvné zrazeniny, ktoré môžu znížiť prietok krvi, v kombinácii s nízkym počtom krvných doštičiek, čo môže spôsobiť ťažkosti pri zastavení krvácania. Medzi príznaky TTS patria silné bolesti hlavy a bolesti brucha.

Napriek predchádzajúcemu popieraniu spoločnosť AstraZeneca v súdnych dokumentoch, ktoré boli predložené Najvyššiemu súdu Spojeného kráľovstva vo februári, ale pozornosť médií sa im dostala len nedávno, uviedla, že "sa pripúšťa, že vakcína AZ môže vo veľmi zriedkavých prípadoch spôsobiť TTS. Príčinný mechanizmus nie je známy."

"Okrem toho sa TTS môže vyskytnúť aj bez vakcíny AstraZeneca (alebo akejkoľvek inej vakcíny)," dodala spoločnosť, ktorú citoval Telegraph.

Spoločnosť AstraZeneca zároveň trvá na tom, že dostupné údaje ukazujú, že liek má "prijateľný bezpečnostný profil" a že "regulačné orgány na celom svete neustále konštatujú, že prínosy očkovania prevažujú nad rizikami mimoriadne zriedkavých potenciálnych vedľajších účinkov".

Desiatky západných krajín na jar 2021 pozastavili používanie vakcíny spoločnosti AstraZeneca pre obavy, že u niektorých pacientov mohla spôsobiť vznik krvných zrazenín. Šéf stratégie Európskej liekovej agentúry (EMA) pre vakcíny Marco Cavaleri vtedy uviedol, že existuje zjavná súvislosť medzi užívaním vakcíny AZ a krvnými zrazeninami v mozgu, ale tvrdil, že prínosy stále prevažujú nad rizikami.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie má vakcína proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca účinnosť 72 %. Od apríla 2021 dostalo vakcínu v EÚ a Spojenom kráľovstve viac ako 17 miliónov ľudí, pričom podľa spoločnosti sa vyskytlo len necelých 40 prípadov trombózy.

 

Zdroj: rt.com
Preklad: InfoVojna

 

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti