O tuposti hercoch revolucionároch nepoznajúcich základné fakty o našej vlasti, ktorí sú médiami prezentovaní ako mienkotvorné osobnosti a o premiére opernej rozprávky pre dospelých v SND s politickým školením pre divákov, ktorí už majú plné zuby zaťahovania politiky do umenia

22.09.2024 | 11:00
Publicista, politický analytik a vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár vo svojom príspevku poukázal na žalostnú vedomostnú úroveň niektorých umeleckých celebrít a poslanec NR SR Dušan Jarjabek (Smer-SSD) komentoval včerajšie vystúpenie režisérky a dvoch umelkýň v Slovenskom národnom divadle (SND) pred premiérou opery Příhody lišky Bystroušky. 

"Povedzte mi, prečo vyrábame celebrity z hlupákov? Kto už na Slovensku nepozná Nitriansky alebo Trenčiansky hrad? Naozaj sa nechcem nikoho dotknúť, nikto učený z neba nespadol, len sa pýtam, prečo ľudí, ktorí sa neorientujú v základných faktoch, ponúkame verejnosti ako mienkotvorné osobnosti. Je mi v podstate fuk, či Emma Drobná naozaj verí, že Zem je plochá, lebo táto speváčka si robí svoju hudbu a nikoho politickými názormi neobťažuje. Ale keď takíto herci, ktorí aj v iných zábavných reláciách (S úsmevom po Slovensku) vystavujú na obdiv svoju zúfalú nevedomosť (asi v tom má byť tá zábava), odrazu začnú poučovať národ, akí ľudia by mali viesť túto krajinu a ako sa to má robiť, mám naozaj zmiešané pocity, prečo sa takto strápňujú. Prečo toto posudzovanie neprenechajú odborníkom - ekonómom, právnikom, filozofom - ľuďom, ktorí majú potrebnú kvalifikáciu a skúsenosti, aby mohli kompetentne posúdiť, čo Slovensko naozaj potrebuje. Ak namiesto nich nastúpia herci, ktorí o riadení štátu nič nevedia, ale získavajú si verejnosť svojimi známymi tvárami, ide o čistú manipuláciu, ktorej by sa spoločnosť mala brániť. Na to, aby vám niekto vysvetlil podstatu politiky alebo koho by ste mali voliť, nepotrebujete herca. Janu Kovalčíkovú mám rád na javisku, napríklad v Ruských denníkoch, ale nie je to pre mňa politická autorita. A nie preto, že bola v škole štvorkárka, ale preto, lebo o Slovensku nevie ani toľko ako priemerný človek. Mimochodom, všimnite si, že napríklad pani Božidara Turzonovová takéto politické vyjadrenia kategoricky odmieta, hoci je to na rozdiel od týchto vetroplachov na námestiach múdra, nesmierne vzdelaná a výnimočne rozhľadená dáma. Ak budeme toto miešať, nezostáva mi nič iné, než skonštatovať: aké mienkotvorné osobnosti, taký národ."

Poslanec NR SR Dušan Jarjabek (SMER - SSD) medzitým komentoval včerajšie vystúpenie režisérky a dvoch umelkýň v Slovenskom národnom divadle (SND) pred premiérou opery Příhody lišky Bystroušky. Sólistkou, ktorá čítala text pred premiérou bola Adriana Kučerová, partnerka odvolaného riaditeľa SND Mateja Drličku, ktorý bol na premiére:

„Vrátil som sa teraz z premiéry v opere SND. Zo štátneho divadla. Našeho divadla. Všetkých nás, bez ohĺadu na to, koho volíme alebo aké máme politické tesvedčenie. Ozaj krásna muzika, famózneho Janáčka. Vypočul som si aj vyhlásenie ktoré čítali 4 dámy pred predstavením a malo vraj reagovať na to, čo sa deje v spoločnosti.

Bolo to ich vyhlásenie alebo ho čítali v mene divadla? Nepovedali. No z divadla mi telefonovali umelci, že čo to bolo na začiatku za prehlásenie a čo v ňom bolo. Dokonca jedna čítajúca sólistka prečítala z papiera niečo o nejakom Matejovi. Neviem prečo tak familiárne ako keby sme ho my všetci mali poznať, tak dôverne ako ho pozná ona....Nuž ale o tomto vystúpení zamestnanci divadla nevedeli....aspoň nie všetci....Alebo zajtra budeme počuť iné vyhlásenie inej skupinky a potom ďaľšie a ďaľšie....A čo chudák divák....Ten čo to možno všetko vidí inak? Je to všetko nejako opačne. V parlamente sa robí divadlo a v divadle politika....aj jedno aj druhé je nemiestne....No divadlo prichádza o časť divákov....O tých čo majú iný názor ako ten čo sa im vnucuje za peniaze, ktoré si v dobrej viere zaplatili za niečo úplne iné..... V tomto prípade v prvom rade za krásnu muziku....Takýto úvod predstavenia by si asi Janáček neprial....Škoda toho predstavenia....Bez toho úvodu by to bolo lepšie. Takto som celé predstavenie rozmýšľal a nebol som sám, koho tie líšky vlastne volili….“

Zdroj: Facebook Eduard Chmelár / Faceboom Dušan Jarjabek / hlavnydennik.sk / InfoVojna

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti