Šéf britskej BBC vyplakáva, že v dôsledku finančných škrtov pre jeho globálnu korporátnu masmediálnu sieť, ktorú financuje aj Nadácia Billa Gatesa, vyhráva v informačnej vojne ruská a čínska propaganda

15.10.2024 | 10:30
Rusko a Čína vynakladajú šesť až osem miliárd libier na rozšírenie svojich globálnych mediálnych aktivít, a to aj v krajinách ako Libanon, informoval generálny riaditeľ BBC Tim Davie.

Škrty vo financovaní britskej verejnoprávnej stanice BBC a redukcia jej siete World Service umožňujú Rusku, Číne a ďalším aktérom, aby takto vzniknutú medzeru zaplnili z vlastných zdrojov, vrátane "nespornej propagandy". Vo vysielaní BBC na to v pondelok 14. októbra 2024 upozornil generálny riaditeľ BBC Tim Davie.

"Teraz môžeme vidieť jasný dôkaz, že keď World Service ustúpi, nastúpia štátom financované médiá a využijú to," povedal Davie.

Priblížil, že ruské médiá sú "neuveriteľne aktívne najmä v Afrike", kde šíria ruské naratívy - aj za pomoci influencerov zo sociálnych sietí, ktorí napr. aj naživo vysielajú proruské zhromaždenia.

"A táto investícia sa im výrazne vracia - nielen z hľadiska dosahu ruskej štátnej vysielacej spoločnosti RT a čínskej CGTN, ale aj z hľadiska dôvery," upozornil Davie.

Uviedol, že Rusko a Čína vynakladajú šesť až osem miliárd libier na rozšírenie svojich globálnych mediálnych aktivít, a to aj v krajinách ako Libanon.

Dodal, že médiá podporované Ruskom teraz v Libanone vysielajú na rádiovej frekvencii, ktorú predtým mala BBC Arabic. Služba BBC toto ruské vysielanie monitorovala aj v septembri - v dni, keď v Libanone explodovali tisíce pagerov a iných komunikačných zariadení využívaných najmä príslušníkmi proiránskeho militantného hnutia Hizballáh.

"To, čo počuli, bola nespochybniteľná propaganda," upozornil Davie. Dodal, že ak by si ľudia vedeli naladiť BBC, správy ovplyvnené propagandou by sa k nim dostali oveľa ťažšie.

Šéf BBC zdôraznil, že prístupné a nestranné spravodajstvo nikdy nebolo pre demokracie dôležitejšie ako teraz. Vyslovil preto názor, že "ďalší ústup BBC World Service by mal byť dôvodom na vážne globálne obavy".

Britská ministerka kultúry Lisa Nandyová v reakcii na Davieho komentáre pre BBC Radio 5 Live povedala, že vláda si je vedomá roly, ktorú BBC World Service zohráva: že "je svetlom pre ľudí na celom svete". Vláda si však na druhej strane uvedomuje aj tlaky na verejné financie, ktoré zdedila po rokoch zlého hospodárenia. Ministerka však ubezpečila, že debata o financovaní BBC bude pokračovať.

BBC World Service poskytuje výstupy v 42 jazykoch s dosahom 320 miliónov ľudí týždenne. Britské ministerstvo zahraničných vecí tiež platí 104 miliónov libier (135,5 milióna USD) z ročného rozpočtu World Service vo výške 334 miliónov libier (435,3 milióna USD) a je najväčším finančným podporovateľom oddelenia BBC „Media Action“. Toto oddelenie, ktoré financujú aj vlády USA, Kanady, Nórska, Švédska, EÚ, OSN a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov, tvrdí, že tieto peniaze vynakladá na boj proti „dezinformáciám, rozdeleniu a nedôvere“ v dvoch desiatkach rozvojových krajín.

V roku 2022 BBC oznámila zatvorenie svojich arabských a perzských redakcií i zrušenie stoviek pracovných miest - šlo o súčasť plánu s cieľom ušetriť 28,5 milióna libier ročne. V rámci úspor sa vysielanie v rôznych jazykových mutáciách čoraz viac presúva na digitálne platformy.

Davieho sťažnosti sa zhodujú so sťažnosťami ministerstva zahraničných vecí USA. Osobitný vyslanec a koordinátor ministerstva zahraničných vecí USA James Rubin po septembrovom oznámení sankcií voči RT a jej materskej spoločnosti TV-Novosti novinárom povedal, že „jedným z dôvodov... prečo taká veľká časť sveta nepodporila Ukrajinu v plnej miere, ako by ste si mysleli, je široký rozsah a dosah RT, kde sa propaganda, dezinformácie a lži šíria medzi miliónmi, ak nie miliardami ľudí na celom svete“.

RT bola po oznámení sankcií zakázaná na viacerých platformách sociálnych médií. Zástupkyňa šéfredaktorky siete Anna Belkina však následne uviedla, že RT „nikam neodchádza“ a „bude naďalej hľadať nové spôsoby, ako osloviť publikum - v každom kúte sveta“.

Washington sa snaží umlčať všetky odlišné názory, pretože jeho oslavovaná „sloboda prejavu“ sa vzťahuje len na tých, ktorí podporujú oficiálny príbeh a poslúchajú pokyny amerických spravodajských služieb, uviedla šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová po zásahu proti ruským médiám. Tento útok je podľa nej snahou o obmedzenie informačného priestoru pred americkými prezidentskými voľbami.

„Musia všetkých umlčať. Toto je príbeh slobody a demokracie na takzvanom slobodnom Západe. Zdá sa mi, že tomu môžu veriť len nepríčetní ľudia alebo tí, ktorí sú zjavne zaujatí,“ vyhlásila a dodala, že v praxi sa americká predstava o slobodnej tlači nevzťahuje na ostatných.

„Je veľmi ľahké propagovať slobodu prejavu a praktizovať ju, keď sa počíta len váš názor a nikoho iného.“

Tvrdenia Washingtonu o spolupráci RT s ruskou rozviedkou sú podľa nej „klasickým prípadom (vlastnej) projekcie“.

„Predstava, že nemôžete dosiahnuť výsledky bez toho, aby ste boli súčasťou spravodajskej služby, ich odhalila,“ uviedla a dodala, že spôsob, akým americké mainstreamové médiá zverejňujú rôzne spravodajské „úniky“ a dôverné informácie od nemenovaných bezpečnostných predstaviteľov, poukazuje na ich úzke prepojenie s americkými spravodajskými službami.

„Ak sa pozriete na to, kto riadi tieto nadácie a často aj médiá, sú to buď rodiny zamestnancov spravodajských služieb, bývalí alebo budúci spravodajskí dôstojníci,“ dodala.

„Dostávajú príkazy od spravodajských služieb: napíšte toto, napíšte tamto. Už dávno sa navzájom zlúčili,“ vysvetlila Simoňjanová.

Viac v článku a videu TU.


Zdroj: info.sk / rt.com / InfoVojna

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti