VIDEO: Komenského labyrint sveta a raj srdca alebo duchovný odkaz učiteľa národov o potrebe návratu do svojho srdca a dôležitosti prítomnosti vnútorného náboženstva, ktoré vedie k jednote všetkého a všetkých (dokumentárny film z cyklu Utajené příběhy českých dějin)

13.08.2023 | 11:30
  2
Duchovný odkaz a dielo Jána Amosa Komenského mal za následok veľký duchovný impulz pre celú Európu. Komenský vo svojom diele konštatoval, že človek musí výjsť z temnoty cestou svetla. Pri hľadaní pravdy musí podľa neho blúdiť labyrintom a na tejto púti dochádza u človeka k psychospirituálnej kríze, ktorá nabúra doterajší poznatkový rámec nielen o sebe, ale aj o svete, a je predpokladom vnútorného obratu každého človeka. „Navrať se, odkud jsi vyšel, do domu svého srdce, a zavři za sebou dveře,“ nabádal ľudí Komenský. V „srdci“, ktoré je v mnohých jazykoch synonymom slova „duch“, sa človek stretáva so sebou samým vo svojej pravej bytosti.

Pedagogické dílo Jana Ámose Komenského předběhlo svou dobu a má trvalou hodnotu. V novodobé české kultuře se proto stal uctívanou ikonou. Jeho busty ozdobily školy, prezident Masaryk dal nákladně upravit jeho hrob v nizozemském Naardenu a vznikla komeniologie jako výzkumný obor.

Komenského spletité životní osudy, často až bizarní zájmy a některé, dnes těžko pochopitelné, extrémní názory jsou veřejnosti většinou neznámé. Dokument se proto snaží ukázat i tuto skrytou tvář Jana Ámose. Uvádí diváky do doby Komenského života, doby nelítostných politických a konfesijních zápasů i oživení pověr a magie, kdy se prolíná astronomie s astrologií a chemie s hledáním kamene mudrců.

Vstupy předních odborníků pak přibližují Komenského jako hlubokého myslitele a posledního biskupa Jednoty bratrské, heroicky snášejícího tvrdé životní rány, ale také jako neúnavného politického pamfletistu, válečného štváče a intrikána, ochotného spojit se proti svým protivníkům s kýmkoli, divokého mystika, který uvěřil ve vlastní prorocké poslání, stoupence obskurních vizionářů, utopistu a blouznivého konstruktéra perpetua mobile. Tím vším totiž také byl nejslavnější český exulant, učitel národů, Jan Ámos Segéš, zvaný Komenský.

Viac vo videu:

Téma „Duchovného odkazu Jána Amosa Komenského“ bola súčasťou 37. časti relácie rádia InfoVojna „Boj o planétu a mysle ľudí“ TU alebo TU.


Zdroj: YouTube FTV Prima / InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti