Vznikajúci multipolárny svet v praxi: BRICS viac ako zdvojnásobuje počet svojich členov a Juhoafrická republika odhaľuje plány BRICS na dedolarizáciu

25.08.2023 | 18:15
Argentína, Egypt, Etiópia, Irán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty boli vo štvrtok prijaté za nových členov zoskupenia BRICS.

Skupina krajín BRICS v súčasnosti neuvažuje o vytvorení spoločnej meny, informovala vo štvrtok agentúra Bloomberg s odvolaním sa na juhoafrického ministra financií Enocha Godongwana.

Dodal však, že skupina rozvíjajúcich sa ekonomík, ktorú v súčasnosti tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika a budúci rok sa má pridať ďalších šesť nových členov, posudzuje iné spôsoby, ako znížiť svoju závislosť od amerického dolára.

"Nikto nepredložil otázku meny BRICS, dokonca ani na neformálnych stretnutiach," prezradil Godongwana na okraj štvrtkového samitu skupiny v Johannesburgu.

Vysvetlil, že zavedenie spoločnej meny "predpokladá zriadenie centrálnej banky, a to predpokladá stratu nezávislosti v oblasti menovej politiky, a nemyslím si, že na to je niektorá krajina pripravená".

Zároveň sa už začal proces dedolarizácie, keďže skupina hľadá iné spôsoby, ako znížiť závislosť od zelenej bankovky. Jednou z možných alternatív je podľa neho obchodovanie priamo v národných menách.

Južná Afrika už vykonáva zúčtovanie v miestnom zákonnom platidle so susednou Botswanou, ktorá nie je členom BRICS.

"Poznáme výmenný kurz medzi týmito dvoma menami," vysvetlil Godongwana. "Neexistuje dôvod, prečo by sme im nemohli platiť (botswanskymi) pulami a oni nám (juhoafrickými) randami."

Juhoafrický minister zdôraznil, že centrálne banky krajín BRICS diskutujú o spôsoboch, ako uľahčiť platby medzi krajinami za predpokladu, že budú používať miestne meny. Zdôraznil, že alternatívne platobné mechanizmy, na ktorých skupina pracuje, nie sú "protizápadné" alebo "protiSWIFT", čím odkazuje na globálny systém finančných správ.

Blok štátov BRICS sa rozrastie o ďalších šesť krajín

Od januára 2024 sa novými plnohodnotnými členmi skupiny krajín BRICS stane ďalších šesť krajín, ktorých kandidatúru schválili lídri súčasných členských štátov, oznámil juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Toto rozšírenie bolo hlavným bodom programu samitu, ktorý sa konal tento týždeň v Johannesburgu.

Argentína, Egypt, Etiópia, Irán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty boli vo štvrtok prijaté za nových členov. Blok v súčasnosti tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika.

"Vážime si záujem ostatných krajín o budovanie partnerstva s BRICS. Poverili sme našich ministrov zahraničných vecí, aby ďalej rozvíjali model partnerskej krajiny BRICS a zoznam potenciálnych partnerských krajín," dodal juhoafrický líder.

BRICS sa predtým rozšíril len raz, a to v roku 2010, keď do organizácie vstúpila Južná Afrika. Prijatie sa uskutočnilo bez akýchkoľvek predbežných podmienok. Jedným z hlavných cieľov tohtoročného samitu bolo dohodnúť sa na formálnejších kritériách pre nových kandidátov.

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorého krajina bude v rámci rotovania na budúci rok predsedať BRICS, poďakoval hostiteľovi samitu za jeho prínos k výsledkom tohtoročného zasadnutia.

"Prezident Ramaphosa preukázal úžasné diplomatické schopnosti pri zlaďovaní všetkých pozícií... v súvislosti s rozširovaním BRICS," skonštatoval ruský líder.

Skupina štátov BRICS sa prezentuje ako alternatíva k medzinárodným inštitúciám ovládaným Západom a tvrdí, že jej prístup lepšie odráža vznikajúci multipolárny svet.

Členské štáty obviňujú USA a ich spojencov zo zneužívania svojho postavenia počas obdobia unipolarity, ktorému sa tešili po rozpade Sovietskeho zväzu. Keď sa vplyv Západu zmenšoval, jeho lídri využívali nástroje, ktoré mali pod kontrolou, ako napríklad dolár, na ochranu svojho hegemonistického postavenia, tvrdia členovia BRICS.

Účastníci samitu vyjadrili presvedčenie, že vplyv organizácie bude naďalej rásť. BRICS sa snaží zachovať vyvážený prístup k svojej politike prijímania, aby nielenže boli zastúpené všetky časti sveta, ale mali vplyv na jej agendu.

 

Zdroj: rt.com (1), (2)
Preklad: InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti