VIDEO: Ruská raketa rozmetala na kúsky americký raketový systém, ktorý ukrajinská armáda rozmiestnila na hraniciach s Kurskou oblasťou

17.09.2024 | 13:00
Ruská armáda uviedla, že okrem raketometu zničila približne 20 rakiet kompatibilných s americkým systémom, sprievodné vozidlo. Pri útoku malo zahynúť 10 ukrajinských vojakov.

Ruský raketový úder „rozmetal na kusy“ raketový systém americkej výroby, ktorý Ukrajina rozmiestnila pri hraniciach s Kurskou oblasťou, uviedlo v pondelok 16. septembra 2024 ruské ministerstvo obrany.

Ruské prieskumné jednotky podľa vyhlásenia spozorovali americký samohybný obrnený salvový raketomet na pásovom podvozku M270 a vystopovali jeho pohyb na miesto južne od Nového Putu, zalesnenej oblasti na ruskej strane hranice.

Po určení polohy odpaľovacieho zariadenia ho zasiahla zrejme balistická strela. Ministerstvo zverejnilo krátke video zo zásahu, ktorý bol nakrútený v noci a ukazuje silný výbuch medzi stromami.

Ruská armáda uviedla, že okrem raketometu zničila približne 20 rakiet kompatibilných s americkým systémom, sprievodné vozidlo. Pri útoku malo zahynúť 10 ukrajinských vojakov.

Ruská armáda zlikvidovalav Kurskej oblasti ďalší ukrajinský tank

Ruské ministerstvo obrany pred tým zverejnilo nové video, ktoré údajne zachytáva zničenie ukrajinského tanku v Kurskej oblasti.

Vozidlo, ktoré bolo pod maskovacou sieťou ukryté v zalesnenej oblasti pred dronmi, bolo zasiahnuté „riadenou muníciou“, uviedla ruská armáda, ktorá v pondelok zdieľala zábery z termovízie.

Tank zrejme utrpel priamy zásah do zásoby munície a zničila ho silná sekundárna detonácia.

Hoci ministerstvo nešpecifikovalo, aká zbraň bola použitá na zničenie tanku, zábery naznačujú, že ho pravdepodobne zasiahol dron Orion so strednou výškou a dlhou vytrvalosťou (MALE). Bezpilotné lietadlo zrejme nasadilo laserom navádzanú strelu Kh-BPLA, ktorá zasiahla tank v zadnej časti jeho veže.

Zdá sa, že ruské bezpilotné lietadlá MALE sa v uplynulom týždni nečakane vrátili na bojisko a boli aktívne nasadené proti ukrajinským inváznym jednotkám v Kurskej oblasti. Hoci bezpilotné lietadlá MALE boli na začiatku konfliktu hojne využívané oboma stranami, neskôr boli označované za neúčinné, nakoľko ruská aj ukrajinská armáda intenzívne pokrývala frontovú líniu rôznymi systémami včasného varovania a protilietadlovými systémami.

Ukrajinská armáda začiatkom augusta rozmiestnila tisíce vojakov po prekročení ruskej hranice a obsadila časti Kurskej oblasti, ale nepodarilo sa jej postúpiť hlbšie na ruské územie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že vpád je súčasťou jeho „plánu víťazstva“, ktorý chce čoskoro predložiť americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Ruské ministerstvo obrany od minulého týždňa informuje o oslobodzovaní obcí v Kurskej oblasti, ktoré boli predtým pod kontrolou Kyjeva.

Rusko odhaduje straty ukrajinskej armády pri vpáde na viac ako 13 800 vojakov, a to od pondelka.


Zdroj: rt.com (1), (2) / InfoVojna

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti