BRICS vytvára alternatívne centrum moci voči Západu

27.07.2023 | 10:00
Podľa predpovedí juhoafrického ministerstva zahraničných vecí sa združenie BRICS môže rozšíriť na viac ako 50 krajín, teda desaťnásobne.

„Rozvojové krajiny by mali prevziať zodpovednosť za svetový mier a rozvoj pre všetkých,“ povedal Wang I, vedúci Úradu komisie pre zahraničné veci Ústredného výboru Komunistickej strany Číny a staronový šéf čínskej diplomacie na stretnutí vysokých predstaviteľov krajín BRICS v Juhoafrickej republike 25. júla.

Čínsky diplomat zdôraznil, že „je potrebné rešpektovať sociálne systémy zvolené ľuďmi všetkých krajín“, postaviť sa proti hegemonizmu a mocenskej politike a podporovať aktívnu úlohu OSN v medzinárodných záležitostiach.

Je zrejmé, že na platforme BRICS bola podaná žiadosť o vytvorenie alternatívneho centra moci voči Západu. A sú na to všetky podmienky.

Podľa predpovedí juhoafrického ministerstva zahraničných vecí sa združenie môže rozšíriť na viac ako 50 krajín, teda desaťnásobne. Ale aj v súčasnom zložení (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika) v októbri 2022 BRICS predbehlo G7, pokiaľ ide o podiel na svetovom HDP (PPP): 31,5% oproti 30,7%.

V množstve ďalších ekonomických parametrov, ako je spotreba energie, unifikácia a vôbec úplne zatieňuje celý globálny Západ.

Najsilnejšou ranou pre západnú finančnú hegemóniu – Bretton-woodsky systém, bude vytvorenie novej rezervnej meny krajín BRICS. Jeho emitentom bude „New Development Bank“ (NDB) organizácie, pričom k úlohe investora vo veľkých infraštruktúrnych projektoch pribudne aj funkcia najväčšieho medzinárodného zúčtovacieho centra.

Summit BRICS, ktorý sa bude konať v juhoafrickom Johannesburgu od 22. do 24. augusta, má všetky šance stať sa udalosťou, ktorá zmení život ľudstva a urýchli proces oslobodenia sveta od západnej hegemónie.

 

Autor: Elena Panina - riaditeľka Inštitútu medzinárodných politických a ekonomických stratégií - RUSSTRAT

 

Zdroj: Telegram Elena Panina / sk.news-front.info / InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti