Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu žiada vydať zatykač na izraelského premiéra Netanjahua a ministra obrany Galanta, ale aj na troch lídrov Hamasu. Vodca sionistického režimu vyhlásil, že je to prejav antisemitizmu

20.05.2024 | 15:10
Karim Kahn argumentoval, že sú dôvody domnievať sa, že tieto osoby nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. Izrael má napriek tomu v úmysle rozšíriť svoju vojenskú operáciu v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Kahn v pondelok uviedol, že požiadal sudcov ICC o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, ale aj na vodcov palestínskeho militantného hnutia Hamas: Jahju Sinwára, Muhammada Dajfa a Ismáíla Haníju.

Podľa správy agentúr DPA a AFP Kahn argumentoval, že sú dôvody domnievať sa, že nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

Kahn špecifikoval, že Netanjahu a Galant by mali byť obvinení z vyhladzovania a vyvolávania hladomoru ako spôsobu vedenia vojny vrátane odmietnutia dodávok humanitárnej pomoci a úmyselného zamerania sa na civilistov v konflikte.

Trojica vodcov Hamasu by podľa Kahna mala byť obvinená z vyhladzovania, vraždy, brania rukojemníkov, znásilnenia a sexuálneho napadnutia vo väzbe.

Kahn vo svojom vyhlásení v súvislosti s konaním izraelskej strany uviedol, že účinky používania hladovania ako spôsobu vedenia vojny spolu s ďalšími útokmi a kolektívnymi trestami proti civilnému obyvateľstvu Pásma Gazy sú akútne, viditeľné a všeobecne známe. Zahŕňajú podvýživu, dehydratáciu, utrpenie a zvyšujúci sa počet úmrtí medzi palestínskym obyvateľstvom vrátane novorodencov, batoliat, detí vyššieho veku a žien.

Na margo vpádu palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023 Kahn uviedol, že na vlastné oči videl "zničujúce scény týchto útokov a vplyv týchto bezohľadných zločinov".

Na základe rozhovorov s pozostalými Kahn dodal, že útoky kománd boli naplánované a vykonané tak, aby "premyslenou krutosťou a extrémnou bezcitnosťou spôsobili neutíšiteľnú bolesť".

Galant: Izrael chce rozšíriť pozemnú operáciu v Rafahu

Izrael má v úmysle rozšíriť svoju vojenskú operáciu v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy. V pondelok to povedal izraelský minister obrany Joav Galant poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeovi Sullivanovi. Informuje o tom agentúra Reuters.

Izrael považuje Rafah, ležiaci na hranici Pásma Gazy a Egypta, za poslednú baštu militantného hnutia Hamas, ktorého októbrový útok na juh Izraela a paralelný únos rukojemníkov vyvolal prebiehajúcu vojnu v pobrežnej enkláve. Izraelská armáda sa odvtedy snaží militantov zlikvidovať.

Washington niekoľko týždňov verejne vyjadroval nesúhlas s plánovanou izraelskou operáciou v Rafahu. Izrael napokon 6. mája nariadil evakuáciu Palestínčanov v určitých častiach tohto mesta, do ktorých následne začali vstupovať vojaci aj tanky.

"Sme odhodlaní rozšíriť pozemnú operáciu v Rafahu, aby sme zničili Hamas a získali späť rukojemníkov," píše sa vo vyhlásení kancelárie Galanta, podľa ktorého to minister povedal poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

Podľa Izraela sa v Rafahu okrem militantov nachádzajú aj desiatky unesených rukojemníkov. Západ aj Egypt, naopak, vyjadrujú obavy o osud stoviek tisícov Palestínčanov, ktorí v tomto meste našli dočasné útočisko pred vojnou.

Agentúra OSN pre palestínskych utečenecov (UNRWA) v pondelok odhadla, že približne 810.000 ľudí ušlo z Rafahu od vyhlásenia evakuácie izraelskou armádou začiatkom mája. Podľa Reuters ide o možno aj viac než polovicu predvojnovej populácie mesta.

Galant podľa svojej kancelárie Sullivanovi predstavil opatrenia, ktoré Izrael podnikol "na účely evakuácie obyvateľstva z oblasti Rafahu a na zaistenie primeranej humanitárnej podpory".

Izraelská armáda tvrdí, že v Rafahu objavila desiatky tunelov z Egypta. Káhira predtým odmietla špekulácie o cezhraničnom pašovaní do Pásma Gazy ako "klamstvá".

Netanjahu o návrhu vydať naňho zatykač: Je to prejav antisemitizmu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a Reuters.

Izraelský premiér vo vyhlásení prisľúbil, že jeho krajina bude ďalej bojovať proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas, a rozhodnutie prokurátora ICC označil za prejav antisemitizmu.

"Ako izraelský premiér so znechutením odmietam to, že prokurátor v Haagu prirovnáva demokratický Izrael s masovými vrahmi z Hamasu," uviedol Netanjahu.

"Ako sa opovažujete prirovnávať Hamas, ktorý zavraždil, spálil, zmasakroval, odťal hlavy, znásilnil a uniesol našich bratov a sestry, k izraelským vojakom bojujúcim v spravodlivej vojne," citoval izraelského premiéra Reuters.

"Nijaký tlak ani rozhodnutie akéhokoľvek medzinárodného fóra nám nezabráni útočiť na tých, ktorí sa snažili nás zničiť," dodal Netanjahu.

Biden:Návrh na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil v pondelok prezident USA Joe Biden. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters.

"Chcem, aby to bolo úplne jasné – nech už tento prokurátor naznačuje čokoľvek, Izrael a Hamas nie sú v žiadnom prípade rovnakí, žiadnom," vyhlásil Biden.

Prokurátorovu žiadosť vo vyhlásení odmietol aj americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken. Dodal, že rozhodnutie ICC v prospech vydania zatykača na izraelských politikov by mohlo ohroziť rokovania o prímerí, výmene zajatcov a zvýšení objemu humanitárnej pomoci prúdiacej do Pásma Gazy.

Fiala: Návrh prokurátora Khana zatknúť Netanjahua je desivý a neprijateľný

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana vydať zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta spoločne s vodcami Hamasu je podľa českého premiéra Petra Fialu desivý a absolútne neprijateľný, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Návrh hlavného prokurátora ICC vydať zatykač na predstaviteľov demokraticky zvolenej vlády spoločne s vodcami islamistickej organizácie je desivý a absolútne neprijateľný. Nesmieme zabúdať, že to bol Hamas, kto v októbri zaútočil na Izrael a zabil, zranil a uniesol tisíce nevinných ľudí," napísal Fiala v pondelok na sociálnej sieti X. Dodal, že práve tento nevyprovokovaný teroristický útok viedol k súčasnej vojne v Gaze a utrpeniu civilistov v Gaze, Izraeli aj Libanone.

 

Zdroj: info.sk (1), (2) / hnonline.sk / pluska.sk / bleskovky.sk / InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti