VIDEO: Poľský prezident Duda pripomenul Ukrajine jej nacistickú minulosť, spoluprácu s Hitlerom aj účasť na holokauste

24.09.2024 | 15:50
Milióny Ukrajincov počas druhej svetovej vojny slúžili v sovietskej Červenej armáde, ale tisíce ďalších bojovali na nemeckej strane v rámci 14. divízie Waffen Grenadier SS, známej ako divízia Galícia.

Poľský prezident Andrzej Duda uviedol, že Ukrajina má „problémy“ so svojou históriou, pričom zdôraznil jej spoluprácu s nacistickým Nemeckom a jej účasť na holokauste počas druhej svetovej vojny.

Poľský líder v pondelkovom rozhovore pre televíziu Polsat News povedal, že medzi Varšavou a Kyjevom existujú „zložité témy“, pričom spomenul Volynský masaker - masové vraždenie etnických Poliakov ukrajinskými nacionalistami počas druhej svetovej vojny.

„Prosím, nezabúdajte, že Ukrajinci majú veľa problémov so svojou históriou. Nie je to len problém volynského masakru, ale aj služba v jednotkách SS, spolupráca s orgánmi Tretej ríše a účasť na holokauste,“ pripomenul Duda.

Viac vo videu:

Táto poznámka prichádza v čase nedávneho napätia medzi Ukrajinou a Poľskom napriek tomu, že Varšava je jedným z kľúčových podporovateľov kyjevského režimu vo vojne proti Rusku.

Poľský premiér Donald Tusk a minister obrany Wladyslaw Kosyniak-Kamisz v auguste pohrozili, že zablokujú žiadosť Ukrajiny o vstup do EÚ, ak Ukrajina nepristúpi na požiadavky exhumácie obetí volynského masakru. Tento postoj podporil aj minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, ktorý túto otázku nastolil na stretnutí s ukrajinským lídrom Volodymyrom Zelenským počas jeho návštevy v Kyjeve začiatkom septembra.

Militanti z Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) a Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) vyvraždili v rokoch 1943 až 1945 až 100 000 Poliakov v regiónoch Volyň a východná Halič, ktoré v súčasnosti patria Ukrajine.

Zatiaľ čo Varšava uznala masaker za genocídu Poliakov, súčasná Ukrajina oslavuje jej páchateľov ako „bojovníkov za slobodu“ a „národných hrdinov“. Na čele OUN stál Stepan Bandera, známy nacistický kolaborant, ktorý je na súčasnej Ukrajine uctievaný.

Milióny Ukrajincov počas vojny slúžili v sovietskej Červenej armáde, ale tisíce ďalších bojovali na nemeckej strane v rámci 14. divízie Waffen Grenadier SS, známej ako divízia Galícia.

Divízia, ktorá vznikla v roku 1943, prilákala dobrovoľníkov z územia dnešnej západnej Ukrajiny. Jej príslušníci zložili osobnú prísahu Adolfovi Hitlerovi a boli obvinení zo zverstiev voči Židom, ako aj poľským a sovietskym civilistom.

Duda však kritizoval svoju vládu za vyvolávanie napätia medzi Varšavou a Kyjevom s tým, že Poľsko by nemalo otázku obnovenia historickej pravdy podmieňovať vstupom Ukrajiny do EÚ.

 

Zdroj: rt.com / YouTube / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti