VIDEO: Šutaj Eštok žiada premiéra Fica kvôli výrokom Danka o čo najskoršie stretnutie koaličných lídrov. Súčasná vláda podľa predsedu Hlasu nemá alternatívu a odmietol mocenské hry a súboje. Šéf SNS deklaroval ochotu opustiť kreslo podpredsedu parlamentu, ak to pomôže situácii vo vládnej koalícii

24.09.2024 | 16:00
Koaličný Hlas-SD v utorok požiadal premiéra Roberta Fica (Smer-SSD) o stretnutie koaličných lídrov v čo najkratšom čase, pretože chce čo najskôr vyriešiť problémy v rámci koalície. SNS odmieta obvinenia Hlasu-SD, že jeho strana destabilizuje koalíciu.

Koaličný Hlas-SD žiada premiéra Roberta Fica (Smer-SSD) o stretnutie koaličných lídrov v čo najkratšom čase. Uviedol to jeho líder Matúš Šutaj Eštok po utorkovom zasadnutí predsedníctva strany. Treba podľa neho čo najskôr vyriešiť problémy v rámci koalície. Opätovne skritizoval vyjadrenia predsedu koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS) Andreja Danka voči niektorým predstaviteľom Hlasu-SD. Jeho pokusy o destabilizáciu koalície mu podľa slov Šutaja Eštoka nepomôžu stať sa šéfom Národnej rady SR.

"Chcem vyzvať pána premiéra, aby v čo najkratšom čase zvolal stretnutie koaličných lídrov. Aby sme v čo najkratšom čase vyriešili všetky témy a všetky problémy, ktoré pred sebou koalícia už nejaký čas tlačí. Treba ich vyriešiť čo najskôr, najneskôr do konca tohto roka. Ak takéto stretnutie nebude úspešné, tak sa chcem opýtať aj takto verejne Andreja Danka, že aký význam má koalícia, kde neplatia elementárne dohody? Aký význam má koalícia, ktorá nevie presadzovať zákony, ktoré majú v prvom rade pomáhať ľuďom žijúcim na Slovensku?" opýtal sa.

Šutaj Eštok opakovane odmietol viaceré tvrdenia na margo ministrov za Hlas-SD. Označil ich za klamlivé. Zároveň vyzdvihol prácu a profesionalitu šéfov rezortov. "Pán predseda SNS si musí konečne uvedomiť, že jeho pokusy o destabilizáciu a rozbitie vládnej koalície, aj keď pevne verím, že to nemyslí vážne, mu nijako nepomôžu stať sa predsedom parlamentu, pretože v zmysle platnej koaličnej zmluvy a na základe výsledkov parlamentných volieb táto pozícia naďalej patrí Hlasu-SD," povedal.

Predstavitelia Hlasu-SD chcú byť podľa slov svojho lídra aj naďalej stabilným prvkom koalície. Poukázal na to, že svojich partnerov vždy rešpektovali a budú tak robiť aj naďalej. "Robíme to bez ohľadu na to, kto akou veľkosťou jednotlivých klubov disponuje, kto má aký silný mandát, akú silnú dôveru získal pri posledných parlamentných voľbách od občanov SR," skonštatoval.

Odmietol mocenské hry a súboje. Osobné ambície nemôžu byť podľa jeho slov nikdy nadradené nad záujmy Slovákov. "Ak sa máme o niečo biť, tak sa máme biť za ľudí, nie medzi sebou," podotkol.

Šutaj Eštok deklaroval, že ich cieľom je pokračovať v pomoci ľuďom až do konca volebného obdobia. Súčasná vláda podľa jeho slov nemá alternatívu. "Odmietame však nepravdivé a klamlivé útoky na našich ministrov, ale aj poslancov, a sme pripravení pri takýchto útokoch, ak budú pokračovať, na okamžitú a tvrdú reakciu," poznamenal.

Na Danka apeloval, aby realitu politickej situácie prijal a vrátil sa do role spoľahlivého koaličného partnera.

Viac vo videu:

Danko: Ak to pomôže, nemusím byť ani podpredsedom parlamentu

Ak to pomôže situácii vo vládnej koalícii, šéf SNS Andrej Danko je ochotný nezastávať ani funkciu podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Deklaruje, že SNS je jednotná a nerozbije vládu. Odmieta obvinenia Hlasu-SD, že jeho strana destabilizuje koalíciu. Danko nemá záujem o funkciu predsedu NR SR, aktuálne nechce túto tému riešiť. SNS je podľa neho ochotná podporiť konsolidačný balíček, no pri jeho zostave chce hájiť záujmy svojich voličov.

"Ak to koalícii pomôže, Andrej Danko nemusí byť ani podpredseda parlamentu," povedal Danko na utorkovej tlačovej konferencii v reakcii na vyjadrenia Hlasu-SD. Jeho šéf Matúš Šutaj Eštok Dankovi predtým odkázal, že jeho pokusy o destabilizáciu koalície mu nepomôžu stať sa predsedom parlamentu.

Danko podľa svojich slov rešpektuje Petra Žigu v tejto pozícii, ktorý je ako podpredseda parlamentu za Hlas-SD poverený jeho riadením. "Nemám záujem o funkciu predsedu Národnej rady SR a riešiť to v tejto etape. Vyprosím si od Hlasu-SD útoky, že SNS rozbíja túto vládu," dodal.

Šéf SNS tiež kritizoval prezidenta Petra Pellegriniho za to, že sa zapája do koaličných bojov. Odkázal mu, že sa stal prezidentom aj vďaka hlasom voličov SNS. Očakáva, že sa mu hlava štátu ospravedlní. Dodal, že sa snaží, aby vzťahy s Hlasom-SD boli dobré.

Danko tvrdí, že nominanti SNS vo vláde si robia svoju prácu, preto má právo sa pýtať, ako chcú ušetriť ministri nominovaní Hlasom-SD. SNS podľa Danka podporuje Hlas-SD pri plnení ich programu.

"Ak má poslanecký klub SNS hlasovať za zákony, ktoré prídu pri konsolidácii, dovolíme si povedať, že aj my máme svojich voličov a ľudí, ktorí nám dali dôveru," dodal. Voliči sa podľa neho pýtajú, prečo by mali platiť za prešľapy vlád z minulého volebného obdobia.



Viac vo videu:

 

 


Zdroj: spravy.rtvs.sk / pravda.sk / YouTube / InfoVojna

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti