VIDEO: Fico o stretnutí so Šimečkom a Majerským na tému úsporných opatrení jeho vlády a o hľadaní 2,7 miliardy eur, aby sa verejné financie na Slovensku dali do poriadku. „Celá spoločnosť sa musí poskladať, aby sme upratali bordel po Matovičovi, Hegerovi a hviezde PS - Ódorovi,“ vyhlásil premiér po rokovaní

24.09.2024 | 11:35
Predstavitelia opozície z PS a KDH sa v utorok 24. septembra streli na Úrade vlády s premiérom SR Robertom Ficom (Smer-SSD). Témou rokovania bola pripravovaná konsolidácia verejných financií.

Tlačový brífing Michala Šimečku pred stretnutím s predsedom vlády:

Na úrade vlády sa skončilo rokovanie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SSD) a ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SSD) s lídrami opozície o konsolidačných opatreniach.

Na stretnutie prišli predsedovia Progresívneho Slovenska (PS) a KDH. Michal Šimečka (PS) po stretnutí informoval, že od premiéra žiadal odpoveď ako bude vo finálnej podobe vyzerať konsolidačný balík, kde chcú jednotlivé ministerstvá šetriť či koľko budú opatrenia stáť ľudí.

Zároveň dodal, že žiadna z požiadaviek opozície nebola na úrade vlády prijatá. Premiér Robert Fico následne na tlačovej konferencii pripustil čiastkové zmeny v niektorých oblastiach konsolidácie.

„Ak majú byť knihy základný problém konsolidácie, tak to vieme jednoducho vyriešiť. A ešte sa otvára otázka, že či pokiaľ ide o ubytovanie nemáme ísť do päťpercentnej DPH, ktorú sme dali len na gastro, ale ubytovanie sme z tohto vyradili,“ priblížil premiér. Dodal, že sú to „drobnosti, ktoré sa dajú vyriešiť cez pozmeňujúce návrhy“.

Predstavitelia opozície na Úrade vlády:


Tlačový brífing predsedu vlády Roberta Fica a ministra financií Ladislava Kamenického:


Vláda by podľa opozície mala v rámci konsolidácie hľadať úspory najmä na strane štátu

Vláda by mala v rámci konsolidácie hľadať úspory predovšetkým na strane štátu, pretože zatiaľ na sebe plánuje šetriť len na úrovni piatich percent. Zvyšok majú zaplatiť občania. Vyhlásili to v pondelok predstavitelia opozície z PS a KDH po stretnutí s premiérom SR Robertom Ficom na tlačovej konferencii.

Šéf PS Michal Šimečka uviedol, že hnutie prišlo na stretnutie s výzvou, ktorá ma niekoľko bodov. "Po prvé, nech premiér jasne povie, aká bude finálna podoba konsolidácie. Je nevkusné voči všetkým ľuďom, ktorí sa obávajú, čo bude budúci rok, že stále po mesiacoch a mesiacoch nevedia povedať, čo reálne bude schválené," uviedol.

Premiér by mal podľa neho hľadať úspory najmä na chode štátu. V opačnom prípade 95 % konsolidácie zaplatia ľudia a iba päť percent tvorí šetrenie na strane štátu. "Premiérovi sme to týmto spôsobom tlmočili, aj sme mu hovorili dokonca konkrétne veci, ktoré by ministri mali robiť, aby sa usporilo aj dlhodobo. Neprišla však žiadna odpoveď, žiadna reakcia na to, ako by to robili alebo že by to vôbec chceli robiť. Naopak, iba chcú ľuďom brať peniaze na zvýšené DPH," dodal Šimečka.

KDH prišlo na stretnutie so svojimi piatimi opatreniami, ktoré by podľa jeho predsedu Milana Majerského usporili v štátnom rozpočte viac ako 2,7 miliardy eur. "Samozrejme, toto sme odovzdali aj premiérovi. Uvidíme, či si niečo z toho vezmú, ale naše opatrenie na základe expertnej skupiny, ktorú vedie náš ekonomický expert Jozef Hajko, sme pripravili naozaj dobre, odborne a vecne," uviedol Majerský.

Hajko podotkol, že KDH má s konsolidačným balíkom veľký problém. "Dôvodom je, že filozofia, ktorú predložila vláda, to znamená šetriť hlavne na občanoch, sa nejakým výrazným spôsobom nemení a nevidíme tam ani veľkú ochotu, že by štát siahal na samého seba," vysvetlil.

Ministri by podľa predsedu PS mali mať znížené paušálne náhrady na pôvodnú úroveň, pričom kritizoval i doživotnú rentu pre premiéra. "Nebudeme Robertovi Ficovi asistovať pri tomto asociálnom balíčku, nebudeme ho legitimizovať, nebudeme vyjednávať o jednotlivých položkách," uzavrel Šimečka.

Tlačový brífing predsedu PS Michala Šimečku PS a šéfa KDH Milana Majerského po stretnutí opozičných politikov s premiérom Robertom Ficom:

 

Na stretnutí s premiérom sa nezúčastnili opozičné hnutie Slovensko ani SaS. Liberáli považujú pozvanie premiéra pre opozíciu na diskusiu o konsolidácii verejných financií za falošné a pokrytecké.

SaS nechce s Ficom diskutovať za zatvorenými dverami. Svoje výhrady voči konsolidačnému balíčku bude adresovať verejne v pléne Národnej rady SR. Strana zdôrazňuje, že balíček už schválili na vláde a má sa o ňom rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Fico musí podľa SaS prevziať plnú zodpovednosť za rozkladajúci sa štát a vyššie dane. „Nemáme sa s premiérom o čom baviť. Konsolidačné opatrenia, za nás ‚zdieračské‘ pre ľudí, boli už schválené minulý týždeň na vláde. Podľa informácií budeme o týchto opatreniach rokovať tento alebo budúci týždeň v utorok. Tam sme pripravení viesť diskusiu,“ uviedol predseda strany Branislav Gröhling.

Pripomenul, že Fico sa odmietol s opozíciou rozprávať, keď predkladal novelu trestných kódexov, keď sa rušil Úrad špeciálnej prokuratúry, ale aj vtedy, keď sa zvyšovali platy členom vlády.

Gröhling zdôraznil, že vláda o svojich návrhoch s nikým nerokovala, nechcú preto Ficovi robiť kulisy. „Reálne na svojej koži pociťujú nálady verejnosti,“ dodal s tým, že teraz má už konsolidačný balíček v rukách parlament. SaS žiada od koalície riadnu rozpravu v parlamente v normálnych časoch, kde dostane opozícia priestor.

Správu aktualizujeme ...


Zdroj: bleskovky.sk / spravy.rtvs.sk / YouTube / InfoVojna




Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti