VIDEO: Ruská vákuová bomba zničila ukrajinské vojenské stanovište aj s vojakmi

24.09.2024 | 20:00
Počas použitia ničivej ruskej termobarickej zbrane prišlo o život 40 ukrajinských vojakov a zlikvidovaných bolo päť vojenských vozidiel.

Ruské ministerstvo obrany v utorok zverejnilo videozáznam zo zásahu bomby ODAB-1500 na ukrajinské miesto dočasného rozmiestnenia pri meste Kupjansk v Charkovskej oblasti.

Termobarická munícia, známa aj ako „vákuová bomba“, zrejme priamo zasiahla budovu, v ktorej sa nachádzali ukrajinské vojenské jednotky. Ukazujú to zábery z prieskumného dronu, ktoré zverejnila ruská armáda. Budova, ktorá sa zrejme nachádza na odľahlom poľnohospodárskom pozemku, bola pri mohutnom výbuchu úplne zničená.

Podľa odhadov ruského ministerstva obrany bolo pri zásahu zničených až 40 „ukrajinských militantov“ a päť vojenských vozidiel.

Vzdušná munícia bola zrejme vybavená univerzálnym korekčným a navádzacím modulom (UMPK). V priebehu konfliktu Rusko čoraz častejšie používalo okrídlené modernizačné súpravy pre staršie voľne padajúce bomby, ktoré takúto muníciu menia na vysoko presnú zbraň.

UMPK sa spočiatku používali s menšími vysokovýbušnými bombami, ako sú FAB-250 alebo FAB-500, a modernizačné súpravy z nich nakoniec urobili špecializovanú muníciu vrátane termobarických bômb ODAB-1500 a kazetových bômb RBK-500. Tento rok boli súpravy prispôsobené väčšej munícii, pričom od polovice júna bolo pozorované opakované používanie mohutných, trojtonových, vysokovýbušných bômb FAB-3000 vybavených UMPK.

Tento typ zbrane je známy ako najsmrteľnejšia nejadrová bomba, ktorá spôsobuje výbuchy pri vysokej teplote.

Pred výbuchom vákuovej alebo termobarickej bomby sa nedá schovať do žiadneho krytu, jej ničivé účinky totiž preniknú aj do uzavretých priestorov. Nie je proti nej prakticky žiadna obrana.

Rusko ešte v roku 2007 oznámilo, že úspešne vyskúšalo vákuovú bombu, ktorej sila je porovnateľná s jadrovou bombou. Z lietadla vypúšťaná vákuová bomba je satelitne navádzaná. Ruská verzia bomby prezývaná "otec všetkých bômb" obsahuje menej výbušnín ako americká "matka všetkých bômb", ale štyrikrát presahuje jej ničivú silu. Rovnako v epicentre výbuchu vytvára teplotu dvakrát vyššiu, uviedla vtedy ruská televízia.

"Testy ukázali, že nové zbrane sú porovnateľné s jadrovou bombou čo do účinnosti aj schopnosti," vyhlásil vtedajší zástupca náčelníka generálneho štábu ruskej armády Alexander Rukšin v televíznom vysielaní. "Zároveň chcem zdôrazniť, že táto zbraň nekontaminuje prostredie na rozdiel od jadrovej bomby," dodal.

Výbuch má dve fázy. V prvej, menšej, výbuch v prednastavenej výške nad daným miestom rozptýli aerosól (vznikne zmes atmosférického kyslíka a paliva). Jemná hmla výbušnej látky pritom ľahko prenikne aj do budov a bunkrov. Počas približne dvoch sekúnd dôjde k jej zapáleniu a silnému výbuchu. Ten môže byť v uzavretých priestoroch a proti ľahkým pozemným cieľom až dvadsaťkrát účinnejší ako klasické bomby.

V mieste, kam bomba dopadne, je šanca na prežitie absolútne nulová. Výbuch nielen priestor úplne zničí, ale aj spáli. Najúčinnejšia je termobarická zbraň v podzemí, v uzavretých priestoroch, ale aj pod oblečením vojakov. Dynamický tlak vzniknutý výbuchom rozptýlenej zmesi doslova rozdrví všetko v jeho dosahu. Vyhorením následne vznikne takmer vákuum, lepšie povedané silný pokles tlaku, ktorý okrem iného všetkým v dosahu spôsobí závažné poškodenie pľúc. Tí, čo prežijú túto prvú vlnu, neuniknú pekelné vyhni "horiaceho vzduchu" dosahujúce teplotu až tritisíc stupňov celzia. Tlaková vlna sa rúti rýchlosťou väčšou ako 3 km/s.

Palivo bomby okrem vyššie uvedených spôsobov však zabíja ľudí v okolí aj svojou jedovatosťou. Tých, ktorí majú to „šťastie“ a nachádzajú sa ďalej od epicentra výbuchu, môže postihnúť „len“ roztrhanie pľúc, poškodenie vnútorných orgánov po vdýchnutí spalín, pretrhnutie ušných bubienkov, zničenie vnútorného ucha, oslepnutie a pod.

 


Zdroj: rt.com / InfoVojna

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti