VIDEO: „Existuje možnosť, že páchateľ atentátu na Fica nakoniec nepôjde do výkonu trestu,“ vyhlásil psychológ Heretik, ktorý v súvislosti s vyjadreniami Roberta Fica o vražde Jána Kuciaka začiatkom roka vyhlásil, že premiér mal veľmi tendenčné vyjadrenie a pokúšal sa vraj odkloniť pozornosť od vlastnej politickej spoluzodpovednosti za tento čin

21.05.2024 | 09:00
Psychológ a súdny znalec, známy posudkami aj v exponovaných politických trestných kauzách Anton Heretik, sa pravidelne vyjadruje k spoločenským témam vo verejnoprávnych a korporátnych médiách. Na druhej strane je často obviňovaný z manipulácii psychologických posudkov a politických vyhlásení poplatných progresívno-liberálnym politikom.

Existuje možnosť, že by útočník na premiéra Roberta Fica, ktorý mu spôsobil vážne strelné poranenia, nešiel nakoniec do výkonu trestu. Jeden z popredných slovenských psychológov a súdny znalec Anton Heretik uviedol, že zatiaľ nemožno vylúčiť, že atentátnik Juraj Cintula (71) bol v čase spáchania skutku nepríčetný. Ak by sa to však potvrdilo, v takom prípade by mu bola nariadená ochranná liečba. Povedal to v relácii Na telo v TV Markíza.

Podľa jeho slov treba čím skôr spraviť páchateľovi psychologické a psychiatrické posudky. "To je vec, na ktorej bude stáť celé vyšetrovanie a proces. Po tej stránke kriminalistickej je to ,jednoduchý čin', no psychiatrické a psychologické pozadie je ďaleko zložitejšie," vyhlásil s tým, že práve títo znalci majú povedať, že či bol v čase útoku príčetný, či mal zachované rozpoznávacie schopnosti. "Znalci a psychológovia by sa mali okrem iných vecí, ako je opis osobnosti či intelektu, mali vyjadriť aj k motivácii," dodal. 

Aj keď sa hneď po čine povedali, že útok mal politický motív, Heretik to skôr označil za výsledok nejakého vývoja. Dodal, že motivácia každého tresného činu je nejaký proces a úlohou znalcov je teraz analyzovať ten proces, ako sa zo 70-nika stal atentátnik. "Okrem dominantného politického motívu je tam plno ďalších, skrytých motívov, osobných. Mal svoj osobný život, zažíval rôzne frustrácie, úspechy, neúspechy a podobne," skonštatoval. Poukázal na atentátnikove paradoxy, ktoré v jeho prípade vidíme - že bol básnik a sbskár, že bojoval proti násiliu a nakoniec spáchal trestný čin.

"Či bol zdravý, to je presne tá otázka, ktorú musia posúdiť znalci. Je to zložitá otázka, niekedy ani súdy a policajti nie sú spokojní s tými závermi a dajú urobiť kontrolné znalecké vyšetrenie. Samozrejme, v čase, keď sa zistí a zhodnú sa na tom viaceré tímy, že ten človek bol v čase toho skutku nepríčetný - mal duševnú poruchu, tak to vedie k trestnej zodpovednosti a namiesto výkonu trestu sa nariaďuje ochranné liečenie alebo, v nejakých prípadoch, detenčné zariadenie," vysvetlil Heretik. 

Zistiť, či v čase spáchania skutku nebola náhodou prítomná psychická porucha, keď aj krátkodobá, alebo či pod vplyvom nejakých látok, označil za mimoriadne dôležité. Podľa neho to môže slúžiť nie len na lepšiu klasifikáciu skutku. "Je dôležité aj ex post pre prevenciu vedieť, ako človek dospeje k takému činu," dodal.

Viac vo videu:

Celá debata:

Psychológ a súdny znalec, známy posudkami aj v exponovaných politických trestných kauzách Anton Heretik, sa pravidelne vyjadruje k spoločenským témam vo verejnoprávnych a korporátnych médiách. Na druhej strane je často obviňovaný z manipulácii psychologických posudkov a politických vyhlásení poplatných progresívno-liberálnym politikom.

Vo februári tohto roku sa pre Sorosov denní SME vyjadril, že v nejakom bode vždy pretečie pohár a situácia sa zlomí. K téme vraždy novinára Jána Kuciaka vyhlásil: "Na to, aby sme si boli istí, že vražda novinára neprerastie do väčšej traumy, by bolo potrebné, aby boli riadne vyšetrení a potrestaní priami aktéri a aby sa definitívne diskvalifikovali tí politici, ktorí sú za tieto udalosti politicky spoluzodpovední“.

Premiér Fico mal podľa neho k téme vraždy tohto novinára a jeho snúbenice veľmi tendenčné vyjadrenie a pokúšal sa odkloniť pozornosť od politickej spoluzodpovednosti.

V máji 1998 účastníci III. slovenského psychiatrického zjazdu otvoreným listom vyzvali premiéra Vladimíra Mečiara, aby sa v osobnom i vo všeobecnom záujme stiahol z politiky. "Obavy zo zániku demokracie u nás nám viac nedovolia mlčať. A nedovolí nám to ani naše svedomie, pretože ako odborníci na duševné zdravie už dlho s obavami sledujeme, ako narábate s mocou," píše sa v liste, ktorý podpísali Jozef Hašto, Anton Heretik a Vladimír Novotný. Vtedajší podpredseda Psychiatrickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti Anton Heretik potvrdil, že za zverejnenie listu sa vyjadrilo 90 percent z viac ako 270 delegátov zjazdu. Zastávali názor, že Mečiar svojím spôsobom politiky vytváral takú spoločenskú a politickú atmosféru, ktorá rozdeľovala ľudí. "Odstúpením z politiky by ste sa zbavili aj starosti, ako si poradiť so skupinou obyvateľstva, ktorá je zvyknutá triezvo triediť a vyhodnocovať informácie a eticky sa rozhodovať," bolo stanovisko účastníkov psychiatrického zjazdu.


Zdroj: topky.sk / YouTube Televízia Markíza / InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti