VIDEO: „Knihy si kupujú bohatší ľudia,“ vyhlásil minister financií Kamenický a oznámil, že budú spadať pod najvyššiu sadzbu DPH. „Tento jeho nebezpečný pohľad na kastovanie daňových poplatníkov iba prezrádza chudobu jeho ducha,“ reaguje šéf vydavateľstva Torden - Robert Merva. „Ak chcete zničiť kultúru, nemusíte páliť knihy ako nacisti: stačí, aby ľudia prestali čítať,“ komentuje Chmelár citujúc známeho amerického spisovateľa sci-fi a fantasy literatúry

18.09.2024 | 10:00
Šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer-SSD) svoje tvrdenie, že knihy si kupujú bohatší Slováci, postavil na analýze Inštitútu finančnej politiky, spadajúceho pod ministerstvo financií.

Vláda v utorok (17. 9.) oznámila, že pripravila návrh zvýšenia základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 na 23 percent.

Pri niektorých potravinách a tovaroch tak daň stúpne, pri niektorých základných potravinách má, naopak, klesnúť.

Mnohých však prekvapilo, že knihy budú spadať pod najvyššiu, teda 23-percentnú sadzbu. Minister financií má pre to vysvetlenie. „Musíme povedať, že knihy ako také, robili sme si analýzu, sú doménou bohatších vrstiev obyvateľstva, takže budú za základnú sadzbu,“ zdôraznil minister financií Ladislav Kamenický.

Viac vo videu:

Celá tlačovka:

Svoje tvrdenie, že knihy si kupujú bohatší Slováci, postavil na analýze Inštitútu finančnej politiky, spadajúceho pod rezort financií.

Knihy dosiaľ spadali prevažne pod 10-percentné zdanenie. Ide tak o výrazné zvýšenie.

Premiér Robert Fico povedal, že EK vyhlásila slovenské verejné financie za tie v najhoršom stave v Únii, a tak konsolidačné kroky boli nutné.

V prípade základných potravín či liekov sa rozhodli znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na päť percent. Pokiaľ ide o ostatné potraviny alebo napríklad elektrinu, daň bude 19-percentná.

Okrem toho medzi konsolidačné opatrenia patrí napríklad aj zvýšenie cien diaľničných známok, spomalenie rastu platov lekárov v ambulanciách a nemocniciach či zavedenie transakčnej dane a mnohé iné.

Chmelár: BLAHOSLAVENÍ CHUDOBNÍ DUCHOM?

Politický analytik, publicista a historik Eduard Chmelár reagoval na najnovší zámer ministerstva financií vo svojom príspevku zverejnenom na sociálnej sieti:

Teraz už konečne vidíte, ako vyzerá najbohatší človek na Slovensku. Aspoň podľa ministerstva financií. Cítim sa ako oligarcha ducha. Konečne nastal čas, aby som vymenil svoju knižnicu za vilu pod Slavínom alebo jachtu v Karibiku... Sklamem vás. Ani za tryskáč.

A teraz vážne. Mňa ani tak nevykoľajilo drastické zvýšenie DPH na knihy ako jeho zdôvodnenie. Lebo ruku na srdce, my, čo dáme za knihy vždy radšej ako za šaty alebo topánky, potravu ducha neprestaneme kupovať. Práve som si síce spomenul na Raya Bradburyho, ktorý povedal, že ak chcete zničiť kultúru, nemusíte páliť knihy ako nacisti: stačí, aby ľudia prestali čítať... Ale na takéto následky pre spoločnosť teraz radšej nechcem myslieť.

Znepokojilo ma niečo iné. Málo sa pripomína, že tú rekordnú sekeru, ktorú nám tu zanechal Matovič s Naďom, niekto musí zaplatiť. A považujem za nesmierne cynické vyjadrenia rôznych pravicových ekonómov, že keby sme zrušili trinásty dôchodok a rodičovský dôchodok, tak by to naše dlhy zaplatilo. To chcú vari povedať, že sa máme vykašľať na seniorov, lebo oni už nemajú žiadnu budúcnosť a môžu aj skapať? Drsné, ale aspoň vidíte, ako uvažuje pravica, keď na to dostane príležitosť...

Každá vláda má nejaké legitímne priority, jedna sa zameriava na dôchodcov, iná na živnostníkov, politika vždy bola súbojom skupinových záujmov a potiaľto je to v poriadku. To, čo mi robí najväčšie starosti, sú dve veci. Po prvé to, že jediný rezort, ktorý pri týchto nevyhnutných konsolidačných opatreniach nemusí šetriť, je opäť ministerstvo obrany. A po druhé to, že pri tomto druhu šetrenia sa utlmil akýkoľvek rozvoj. Nejde len o školstvo, vedu, výskum a inovácie. Mladí ľudia môžu zabudnúť na dostupnosť bývania.

Kým v Česku sa tento rok znížila DPH na výstavbu bytov z 15 na 12 percent a v Maďarsku v rámci podpory mladých rodín klesla dokonca na 5 percent, u nás sa zvyšuje z 20 na 23 percent, čo bude mať za následok suverénne najdrahšie byty v rámci V4, úpadok stavebníctva a presun kapitálu do okolitých krajín. Ja som vo svojom skromnom byte spokojný, viac nepotrebujem. Ale tých mladých ľudí mi je ľúto. Lebo pri tých vzájomných revanšistických šarvátkach politikov na nich a na budúcnosť Slovenska v skutočnosti nikto nemyslí...

Šéf vydavateľstva Torden: Kamenického pohľad na kastovanie daňových poplatníkov iba prezrádza chudobu jeho ducha

Kamenického zámer komentoval aj zakladateľ Asociácie hovorcov Slovenska - Robert Merva, ktorý je v súčasnosti riaditeľom knižného vydavateľa Torden:

Najviac som pobúrený zdôvodnením zvyšovania DPH na knihy. Minister financií vyslovil svoj názor, že knihy čítajú len bohatší ľudia v našej spoločnosti. Tento jeho nebezpečný pohľad na kastovanie daňových poplatníkov iba prezrádza chudobu jeho ducha. Namiesto toho, aby zdanil reklamné príjmy veľkých mediálnych domov, siaha na budúcnosť našim deťom.

Zvyšovanie DPH v dôsledku rozvratu našich verejných financií, ktoré tu tri roky demolovali matovičovo-hegerovsko-čaputovské vlády, nás bude stáť zjavne viac ako len utiahnuté opasky. Pripravené rozpočtové opatrenia, ktoré predstavil minister financií Ladislav Kamenický, prezrádzajú nielen katastrofálny stav našich verejných financií, ale aj štátnickú úbohosť a plytkosť uvažovania našej vlády a v konečnom dôsledku najmä ministra financií.

Zbrojenie dostalo absolútnu prednosť a všetko ostatné sa tomu musí podriadiť. Minister obrany je vplyvovo síce najsilnejším členom kabinetu, ale medzi svojimi voličmi by súčasná celá koalícia nenašla ani 1 percento podpory pre takéto plytvanie našimi daňami na účely zbrojenia a obrany. Ak by sme všetky tieto peniaze investovali do kultúry a vzdelania, stali by sme sa najbezpečnejšou a najprosperujúcejšou krajinou navôkol. Nemohli by nás klamať a manipulovať nami žiadni takíto pandrláci v službách cudzích záujmov. Záujmy občanov a tohto národa musia byť absolútnou prioritou každého politika, ktorý dostane mandát v slobodných voľbách. Inak musí svoj mandát vrátiť ako podvodník, ktorý svojich voličov oklamal.

Najviac som však pobúrený zdôvodnením zvyšovania DPH na knihy. Minister financií vyslovil svoj názor, že knihy čítajú len bohatší ľudia v našej spoločnosti. Tento jeho nebezpečný pohľad na kastovanie daňových poplatníkov iba prezrádza chudobu jeho ducha. Namiesto toho, aby zdanil reklamné príjmy veľkých mediálnych domov, siaha na budúcnosť našim deťom.

V Česku majú napríklad nulovú DPH na knihy a v Poľsku a Maďarsku je to len 5 percent. Slovensko by sa prijatím tohto rozpočtového opatrenia zaradilo opäť na absolútny chvost krajín vyspelého sveta. Preto som presvedčený, že na čelo ministerstva financií patrí jednoznačne ekonóm s pohľadom na celonárodný záujem a hospodársky rozvoj, ktorý vie prostredníctvom tohto najmocnejšieho nástroja v rukách štátu formovať našu budúcnosť. Nestačí tam posadiť iba účtovníka, ktorý len bilancuje príjmy a výdavky a účtovne vykrýva manko. Argument: Lebo Matovič! Lebo Heger! Lebo Ódor či Čaputová, tu už veľmi neobstojí. Za hlupáka tak bude hlavne Kamenický.

Zdroj: tvnoviny.sk / Facebook Vydavateľstvo Torden / Facebook Eduard Chmelár / YouTube / InfoVojna

 

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti