VIDEO: Parlament jednohlasne odsúdil pokus úkladne zavraždiť premiéra Roberta Fica kvôli politickému motívu. Vyzýva všetky politické subjekty na Slovensku, ako aj médiá a mimovládky, aby rešpektovali výsledky demokratických volieb a nešírili nenávisť voči legitímnej demokratickej vláde Slovenskej republiky

21.05.2024 | 13:30
Poslanci zároveň uznesením skonštatovali, že úloha kritických novinárov je v zdravej spoločnosti nezastupiteľnou, no ich práca musí byť založená na faktoch, nie na šírení nenávisti.

Národná rada (NR) SR odsúdila útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej. Vyzýva na nešírenie nenávisti. Ľudia podľa poslancov nesmú byť terčom nenávisti pre svoje politické názory. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok jednomyseľne schválil parlament. Predložila ho skupina koaličných poslancov.

"NR SR so zdesením a hlbokým znepokojením prijala správu o atentáte na predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý bol zjavne spáchaný z politických motívov a zaslúži si to najostrejšie odsúdenie. Principiálne odmieta násilie, osobitne násilie, ktoré atentátnik zjavne spáchal iba preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda SR," uvádza sa v uznesení.

Parlament uznesením zároveň vyzval všetky politické subjekty, mimovládny sektor, médiá, ústavných činiteľov a verejne činné osoby na rešpektovanie volebných výsledkov a nešírenie nenávisti voči legitímnej demokratickej vláde. Apeloval na nich, aby zmierňovali napätie v spoločnosti a prestali s nenávistnou rétorikou.

Poslanci zároveň uznesením skonštatovali, že úloha kritických novinárov je v zdravej spoločnosti nezastupiteľnou, no ich práca musí byť založená na faktoch, nie na šírení nenávisti.

"Ľudia nesmú byť terčom nenávisti kvôli svojim politickým názorom, pretože pluralita, diverzita a rešpekt k inému názoru sú základom každej slobodnej a demokratickej spoločnosti," píše sa v materiáli.

Národná rada SR zároveň povzbudzuje vládny kabinet k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré zabránia ďalším násilným politickým útokom na ústavných činiteľov a občanov SR. Predsedovi vlády želá skoré uzdravenie a čo najskorší návrat do výkonu funkcie.

Celý text uznesenia

Národná rada Slovenskej republiky

1. So zdesením a hlbokým znepokojením prijala správu o atentáte na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, ktorý bol zjavne spáchaný z politických motívov a zaslúži si to najostrejšie odsúdenie.

2. Principiálne odmieta násilie, osobitne násilie, ktoré atentátnik zjavne spáchal iba preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda SR.

3. Vyzýva všetky politické subjekty na Slovensku, ako aj médiá a mimovládny sektor, aby rešpektovali výsledky demokratických volieb a nešírili nenávisť voči legitímnej demokratickej vláde Slovenskej republiky ako aj voči ďalším legitímne zvoleným ústavným činiteľom a verejne činným osobám, pretože výsledkom môžu byť aj takéto nenávistné trestné činy.

4. Apeluje na všetky politické subjekty, ako aj na médiá a mimovládny sektor, aby zmierňovali napätie v spoločnosti, prestali s nenávistnou rétorikou a prispeli k spoločenskému zmieru, stabilite a pokoju na Slovensku.

5. Zdôrazňuje, že ľudia nesmú byť terčom nenávisti kvôli svojim politickým názorom, pretože pluralita, diverzita a rešpekt k inému názoru sú základom každej slobodnej a demokratickej spoločnosti.

6. Konštatuje, že úloha zodpovedných a kritických novinárov je v zdravej spoločnosti nezastupiteľná, ale ich práca musí byť založená na faktoch a nie na šírení nenávisti.

7. Povzbudzuje vládu SR k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré do budúcnosti zabránia ďalším násilným politickým útokom na ústavných činiteľov a občanov Slovenskej republiky.

8. Želá predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi skoré uzdravenie, ako aj čo najskorší návrat do výkonu jeho ústavnej funkcie.

Viac vo videu:

Ako hlasovali členovia slovenského parlamentu na návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jána RICHTERA, Róberta PUCIHO a Andreja DANKA na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k atentátu na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica si môžete pozrieť TU.

Žiga volá po princípoch nového dialógu v politike

V politike treba nastoliť princípy nového dialógu. Má byť politicky nekompromisný, ale bez urážok a osobných invektív. Vyzval na to podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený vedením Národnej rady (NR) SR. Apeloval na zastavenie šírenia nenávisti.

"Bojujme s rešpektom k politickému súperovi bez vulgarizmov a agresie. Pokojne majme vášnivé vystúpenia a tlačové konferencie, ale nebojujme na ulici. Nenosme pred tribúny šibenice a vulgarizmy na transparentoch. Neťahajme davy pred domy politikov a nerobme z ich rodín terče," uviedol v pléne.

Žiga si myslí, že každý by mal zvážiť, či nešíri nenávisť, ktorá vedie k násiliu. Apeloval na poslancov, aby mysleli na to, že ľudia pozorne sledujú, ako sa správajú. Úroveň politického dialógu v parlamente podľa jeho slov ovplyvňuje správanie verejnosti. "Slovensko je zranená krajina a je na nás, aby sme to zastavili a upokojili spoločnosť," povedal.

Opakovane odsúdil útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Útok na predsedu vlády je útok na jeden z inštitútov demokratickej moci, ktorá je odvodená od slobodnej vôle ľudí," poznamenal. Chce, aby Slovensko bolo slušná krajina.

"Nie je to možné bez sebareflexie a razantnej zmeny politickej argumentácie," doplnil. Na začiatok treba podľa jeho slov uznať výsledky volieb a legitimitu vlády a prezidenta. Spochybňovanie ich mandátu označil za cestu do pekla.

V súčasnosti by podľa Žigu nebolo riešením nepokračovať v rokovaní parlamentu. "Chod štátu nezastaví žiaden terorista ani atentátnik. Vládna koalícia aj opozícia budú plniť svoj program a poslanci budú rokovať a hlasovať o zákonoch. Ak by sme to neurobili, poškodili by sme demokraciu a ukázali by sme, že štát je možné násilím zastaviť," uzavrel.

Čaputová uznesenie oceňuje

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oceňuje prijatie uznesenia, ktorým v utorok Národná rada (NR) SR odsúdila atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Poslanci tým podľa nej urobili potrebný a dôležitý krok k upokojeniu spoločenskej atmosféry. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Oceňujem, že prijatie uznesenia podporili všetci prítomní poslanci. Je dôležité, aby v takýchto krokoch naďalej pokračovali aj ďalší aktéri verejného a spoločenského života a spoločne tak prispeli k zníženiu napätia v spoločnosti," vyhlásila Čaputová.

Uplynulé dni boli podľa hlavy štátu pre Slovensko mimoriadne náročné. O to viac si prezidentka váži, že lídrom parlamentných strán sa v tejto zložitej situácii podarilo prekonať rozdiely a nájsť spoločnú cestu.


Fico je po utorkovej kontrole zdravotného stavu pri vedomí a komunikuje

Premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) v utorok ráno urobili kontrolné CT vyšetrenie brušnej dutiny. Je pri vedomí a komunikuje. Na sociálnej sieti o tom informovala Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, kde je Fico hospitalizovaný.

"Zároveň sú realizované ďalšie úkony smerujúce k zlepšeniu jeho zdravotného stavu," priblížila nemocnica.

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra, 71-ročného Juraja Cintulu, vzal v sobotu Špecializovaný trestný súd do vyšetrovacej väzby. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Premiéra Fica vážne postrelil po stredajšom (15. 5.) výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Cintula bol priaznivcom prezidentky Zuzany Čaputovej, neúspešného prezidentského kandidáta a exministra zahaničných vecí Ivana Korčoka a opozície vedenej progresívnymi liberálmi.


Zdroj: pluska.sk / spravy.rtvs.sk / YouTube / InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti