VIDEO: Zadržanie a obvinenie policajného exprezidenta Tibora Gašpara je brutálnym útokom súčasného režimu na čele s Čaputovou a Ódorom voči opozícii a ovplyvňovanie predvolebnej kampane za použitia psov z NAKA a Lipšicovho úradu, vyhlásil Fico

11.08.2023 | 18:10
  10
Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali v piatok bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Bývalý ministerský predseda a šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico reagoval na tieto gestapácke maniere na tlačovej konferencii.

Smer-SD považuje obvinenie svojho kandidáta vo voľbách a exšéfa polície Tibora Gašpara za útok oficiálnej štátnej moci na opozíciu. Hovorí tiež o zasahovaní do predvolebnej kampane. Predseda strany Robert Fico o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii.

"Vysokopostavený kandidát najsilnejšej opozičnej politickej strany na kandidátke pre voľby do Národnej rady SR bol šesť týždňov pred parlamentnými voľbami ráno 4.40 h vytiahnutý z domu, zadržaný, obvinený z nezmyslov ako obyčajne a očakávame, že cirkus Humberto bude pokračovať podaním návrhu na väzbu," komentoval Fico.

Hovorí o snahe Tibora Gašpara umlčať. Poukázal na to, že obvinenie je založené na starej veci, ktorá bola prešetrovaná v rámci kauzy Očistec. Zdôraznil, že Tibor Gašpar vždy spolupracoval s políciou.

Prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Ľudovít Ódor museli o zásahu vedieť, čím sa prihlásili ku kriminalizácii opozície, zopakoval Fico. Obaja najvyšší ústavní činitelia to už popreli. Dátum parlamentných volieb bol až na 30. septembra stanovený podľa Fica preto, aby orgány činné v trestnom konaní mohli dokončiť "špinavú" robotu proti opozícii. Tvrdí, že bývalého ministra vnútra Ivana Šimka odstránili, lebo nechcel politické procesy.

Fico zopakoval, že Lipšic a Matovič presvedčili prezidentku, aby voľby boli až 30. septembra najmä preto, aby pomohla Progresívnemu Slovensku, aby pomohla rozpadnutej vládnej koalícii sa spamätať, aby sa nakupovali zbytočné zbrane a zbrane sa vyvážali na Ukrajinu, ale hlavne preto, lebo sa plne  stotožnila s Matovičovou a Hegerovou filozofiou, ktorí povedali, že voľby musia byť na konci septembra preto, aby OČTK dokončili svoju špinavú robotu proti opozícii.

„Pani Čaputová ako predstaviteľka Progresívneho Slovenska spojila sily s Matovičom a Lipčicom a odstránili Ivana Šimka. Ivan Šimko nechcel politické procesy, videl špinavosti, ktoré sa robia na NAKA, videl špinavosti, ktoré sa robia na úrade špeciálnej prokuratúry. Ale pani Čaputová aj s pánom Ódorom dali prednosť Ďurkovi, ktorý ako obvinený bol posunutý na Úrad inšpekčnej služby, a zrazu sa dozvedáme, že bol obvinený zo závažných vecí, ktoré sa týkali jeho kolegyne, pani Santusovej, keď jej chceli vyhodiť a zapáliť auto. Ale veď tento človek mal na nástenke hákový kríž v kancelárii, tento človek bol disciplinárne stíhaný za manipuláciu so zbraňami, raz sa postrelil, raz zbraň niekde zabudol," uviedol bývalý premiér.

Advokát Tibora Gašpara Marek Para komentoval, že ide o nezmyselné zadržanie pre nezmyselné obvinenie a čstý akt pomsty. Ako priblížil, obvinenému kladú za vinu, že mal vedomosť o tom, že Slobodník bral úplatky.

"Na základe tejto vedomosti ho obvinili, že je spolupáchateľ, aj keď nerobil žiadne spoločné konanie," uviedol. Nesúhlasí ani so zdôvodnením zadržania o tom, že by Tibor Gašpar niekoho mohol ovplyvňovať. Rovnako nevidí dôvod na možný návrh na väzbu.

Priblížil, že zadržanie bolo na základe kolúzneho dôvodu, teda obavy, že by Tibor Gašpar niekoho ovplyvňoval. „Sme sa pýtali, pán vyšetrovateľ, chceme sa brániť, Tibor Gašpar vypovedal na 17 stranách. Dablér vyšetrovateľ nemal ani jednu otázku.  Keď sme sa pýtali, chceme sa brániť podrobnejšie, tak nám povedzte, ktoré osoby by sme mali ovplyvňovať, chceli ovplyvňovať a mohli ovplyvňovať, povedzte nám, akým spôsobom  a z akého dôvodu by sme ich mali ovplyvňovať nám pán vyšetrovateľ povedal, že on nevie,“ uviedol Para.

Celé obvinenie bolo podľa neho založené na tom, že policajný exprezident Gašpar mal vedomosť o tom, že Slobodník berie úplatky, teda na základe tejto vedomosti ho obvinili, že je spolupáchateľ, aj keď nerobil žiadne spoločné konanie. „Základ obvinenia spočíva v zneužití základných zásad trestného konania, kedy vyšetrovateľ viedol vyšetrovanie zákonným spôsobom, ale svojou "šikovnosťou" dosiahol splnenie zadania zločineckej skupiny. Čiže keď postupujete zákonne, tak splníte niekoho pokyn a Ďurka vás len s epickým názvom obviní,“ pokračoval advokát. Ďalej vyšetrovateľ uviedol, že čo sa týka vedomosti Tibora Gašpara o finančných prostriedkoch, ktoré mal dostať Slobodník, tak tento  mal uviesť, že nevie preukázať, že by bývalý prezident Policajného zboru SR o tom vedel, ale on je presvedčený, že o tom vedieť musel.

Robert Kaliňák doplnil, že aj v tomto prípade ide o trestný čin, nakoľko bolo jasne povedané, že prípad Tibora Gašpara je starý. Ani v čase, keď dávali dokopy Očistec so všetkými parametrami, ktoré mali k dispozícii, dnes sú to tri skutky, tak dva boli vylúčené, lebo to bol nezmysel. Ten jeden bol súčasťou Očistca, za ktorý bol Gašpar vo väzbe nezákonne, čo konštatoval ústavný súd. Teda aj dnešné zadržanie je v rozpore so zásadami a ustanoveniami trestného poriadku a trestného zákona, lebo je to v starej veci, v ktorej to bolo už raz vykonané. Dva roky sa vec riešila, inšpekcia to nevniesla, lebo na to nevidela dôvod, až kým neprišiel Ďurka, ktorý na to zrazu dôvod vidí. Nedokázal sa totiž preniesť cez to, že ho Tibor Gašpar kritizoval. Po druhé je to kvalifikované ako prečin. Prečin je menší trestný čin, ako keď Lipšic zabil človeka na prechode a trest je finančná pokuta alebo podmienka.

A po tretie, vec bola už prejednaná a vyhodnotená ako neopodstatnená na inšpekcii, lebo tie prípady boli dozorované. Vyšetrovateľ Stahl rozhodol zákonne, že veci neboli trestné, preto boli zastavené, no ale podľa Slobodníka to niekomu vyhovovalo, takže to musí byť trestný čin.

„Všetky tieto veci sú jednoznačným dôkazom, že jedná sa o politickú kauzu, ktorú má niekto v dozore. A tie kecy o tom, že majú byť vyšetrovatelia nezávislí si pomýlili, lebo všetci vyšetrovatelia NAKA, ktorí sa na tomto podieľajú sú tak nezávislí od jedinej veci, od zákona. Ale závislí sú od toho, čo im povedia v prezidentskom paláci, čo im povie pán premiér Ódor. Pokračujte, SMER vyhrá voľby, a preto je u nich panika, hovoria si, poďme to všetko zničiť, musia vyhrať progresívci,“ uviedol na záver Kaliňák.

 

Viac vo videu:


Bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara v piatok zadržali a obvinili v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti. V prípade obvinili aj ďalšie dve osoby.

Viac v článku TU.


Čaputová sa bráni: Šíria lži, cieľom je spraviť zo mňa terč

Podľa prezidentky je tvrdenie o tom, že vedela, či dokonca mala dať súhlas s akoukoľvek policajnou akciou len ďalšie z radu nehoráznych klamstiev. „Bez faktického základu, bez dôkazu, iba s cieľom spraviť z nej terč,“ sprostredkoval slova prezidentky hovorca Martin Strižinec.

„Prezidentka opakovane tvrdí, že stíhanie politikov je v každej demokracii citlivá vec a môže vyvolávať rôzne reakcie. Ani to však neospravedlňuje vedomé šírenie lží. O to viac je potrebné, aby svoje kroky vysvetlila a obhájila polícia. V medziach, ktoré jej zákon a okolnosti prípadu umožňujú,“ dodal vo vyjadrení.

 

Zdroj: topky.sk / InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti