Rusko vyzýva štáty BRICS, aby sa vzdali amerického dolára

19.12.2023 | 10:30
Členské štáty zoskupenia BRICS by mali podľa vyjadrenia ruského ministra vnútra medzi sebou ďalej posilňovať ekonomické väzby.

Udržateľný rozvoj finančných vzťahov a vyrovnaní v rámci organizácie BRICS je veľmi dôležitý pre všetky členské štáty, uviedol ruský minister financií Anton Siluanov.

Vyhlásenie zaznelo v pondelok na fóre pre finančný dialóg Rusko-Čína v Pekingu, kde sa Siluanov stretol so svojím čínskym náprotivkom Lanom Foanom.

Skupina rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS – ktorá v súčasnosti zahŕňa Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu a Južnú Afriku – diskutuje o spôsoboch, ako uľahčiť platby v miestnych menách medzi členskými krajinami. Cieľom bloku je znížiť ich závislosť od amerického dolára a eura pri zrýchlenom raste.

„Musíme ďalej rozvíjať finančnú spoluprácu v rámci krajín BRICS. Tu vidíme príležitosti... na rozvoj platobného systému, ktorý by bol nezávislý od infraštruktúry, čo nie vždy plne napĺňa ciele jednotlivých krajín,“ konštatoval Siluanov.

„Udržateľný rozvoj finančných vzťahov a vysporiadania na platforme BRICS je preto pre nás dôležitý a veríme, že je potrebné takéto otázky riešiť a dnes sa nad niekoľkými z nich zamyslíme,“ dodal.

Rusko a jeho obchodní partneri z rozvojových krajín, vrátane členov BRICS, začali vo vzájomnom obchode prechádzať na alternatívne meny po tom, čo sankcie fakticky odrezali Moskvu od západného finančného systému. Rastúci počet krajín sa pri obchodovaní obracia na zúčtovanie v národnej mene.


Zdroj: rt.com
Preklad: InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti