VIDEO: USA a jeho establišment vo Washingtone vraj čelia vážnej bezpečnostnej hrozbe, ktorá súvisí so záhadnými vojenskými operáciami vo Vesmíre. Americkí kongresmani sa preriekli tajnými informáciami, za čo schytali kritiku od Bidenovho poradcu pre národnú bezpečnosť Sullivana

15.02.2024 | 09:00
Zverejnené informácie sa vraj týkajú „destabilizujúcej cudzej vojenskej schopnosti“, ktorú si korporátne médiá okamžite spojili s Ruskom. V skutočnosti však môže ísť o exopolitické súvislosti spojené s prebiehajúcimi bojmi medzi veľmocami a inými nemenovanými aktérmi. A to všetko na pozadí konfliktov na Ukrajine a eskalujúcej situácie v Izraeli a tiež v nadväznosti na aktuálnu transformáciu geopolitickej reality na planéte.

Spojené štáty čelia "vážnej hrozbe pre národnú bezpečnosť", upozornili v stredu viacerí americkí predstavitelia. Bližšie informácie o jej charaktere však neposkytli. Podľa niektorých médií sa týka vojenského potenciálu Ruska. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Predseda spravodajského výboru Snemovne reprezentantov Michael Turner v prekvapivom vyhlásení vyzval kongresmanov, aby preskúmali detaily hrozby. Ďalší kongresmani sa následne snažili uistiť verejnosť, že nie sú dôvody na paniku.

"Žiadam, aby prezident (Joe) Biden odtajnil všetky informácie súvisiace s touto hrozbou, aby Kongres, vláda a naši spojenci mohli otvorenie diskutovať o krokoch potrebných na reagovanie na túto hrozbu," napísal republikán Turner.

Podľa zdrojov médií varovanie súvisí s Ruskom a operáciami vo vesmíre, nejde však o bezprostredné nebezpečenstvo.

Spolu s demokratickým náprotivkom Jimom Himesom zaslali zákonodarcom list, podľa ktorého ich výbor "identifikoval naliehavú záležitosť týkajúcu sa destabilizujúceho zahraničného vojenského potenciálu, o ktorom by mali vedieť všetci tvorcovia politiky v Kongrese".

Himes vo vlastnom ďalšom liste vyzval na opatrnosť s tým, že tajné spravodajské informácie poskytnuté členom výboru v utorok večer sú "závažné", ale nie "dôvodom na paniku".

Dôvody na poplach verejnosti podľa vlastných slov nevidí ani predseda americkej Snemovne reprezentantov Mike Johnson.  „Chcel by som uistiť americký ľud, že obavy verejnosti nie sú namieste,“ reagoval na otázky na túto tému predseda snemovne reprezentantov Mike Johnson s tým, že lídri kongresu dostanú ďalšie informácie na štvrtkovom stretnutí.

Zdroje televízií NBC News a CNN uviedli, že ide o "veľmi znepokojivú a destabilizujúcu" vojenskú spôsobilosť Ruska.

V skutočnosti však môže ísť o exopolitické súvislosti spojené s prebiehajúcimi bojmi medzi veľmocami na pozadí konfliktov na Ukrajine a v Izraeli a v nadväznosti na aktuálnu transformáciu geopolitickej reality na planéte. Mnohým aktérom v pozadí dochádza totiž trpezlivosť s eskaláciou situácie ohľadne konfliktu medzi Izraelom a Hamasom a po varovaniach dávajú ruky preč od sionistického režimu v Izraeli už aj viaceré štáty kolektívneho Západu. Viac v článku TU.

Televízia ABC News, denník The New York Times a ďalšie korporátne médiá s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov neskôr v noci na štvrtok začali zahmlievať ruskou kartou keď uviedli, že Moskva vyvíja kozmickú protisatelitnú jadrovú zbraň.

Turnerovo vyjadrenie podľa všetkého zaskočiloa aj samotnú Bidenovu vládu, napísala agentúra AP. Prezidentov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan mal krátko po jeho zverejnení na programe tlačovú konferenciu, kde vyjadril nad kongresmanovým počínaním prekvapenie a nepriamo kritizoval Turnera za to, že záležitosť zverejnil pred štvrtkovým stretnutím s lídrami republikánov a demokratov v Snemovni a jej spravodajskom výbore. Uviedol, že s Turnerom a ďalšími kongresovými lídrami má na štvrtok naplánovanú schôdzku.

„Nie som v pozícii, aby som z tohto pódia mohol v tejto chvíli povedať čokoľvek ďalšie,“ vyhlásil Sullivan.

Podľa amerických médií Turner zákonodarcom oznámil, že nové informácie sa týkajú „destabilizujúcej cudzej vojenskej schopnosti“, nemenované zdroje citované niekoľkými veľkými médiami potom vec spojili s Ruskom.

Podľa informácií Reuters či webu Politico sa Turnerovo varovanie týka vesmírnych operácií. Niektoré médiá uvádzajú, že zákonodarcovia mali k informáciám prístup už dlhší čas.

Demokratický senátor Tim Kaine, ktorý je členom výborov pre ozbrojené služby a zahraničné vzťahy vyhlásil, že dostáva informácie o výzvach v oblasti národnej bezpečnosti na celom svete, a to aj v utajenom režime. Dodal však, že nevie, na čo Mike Turner teraz konkrétne naráža. „Neuviedol, na čo sa odvoláva. Môže to byť niečo, o čom viem. Môže to byť niečo, čo on vie a ja nie.“

 

 

Zdroj: InfoVojna / pluska.sk / dennikn.sk / YouTube / InfoVojna

 

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti