VIDEO: „Svet sa rýchlo mení a už nikdy nebude taký, ako predtým. Ani v globálnej politike, ani v ekonomike, ani v technologickej konkurencii. Stále viac štátov sa usiluje o posilnenie suverenity, sebestačnosti, národnej a kultúrnej identity,“ skonštatoval Putin

14.06.2024 | 23:00
Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok 14. júna 2024 na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a ďalšími vysokopostavenými ruskými diplomatmi vyjadril k radikálnym geopolitickým zmenám, ktoré na planéte aktuálne prebiehajú a nezvratne smerujú k vytvoreniu multipolárneho sveta.

 

Svet prechádza rýchlymi zmenami, aké sa už nikdy predtým neuskutočnia. Čoraz viac krajín sa snaží o sebestačnosť, povedal ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s vedením ministerstva zahraničných vecí. Zdôraznil, že do popredia sa dostávajú "krajiny globálneho Juhu" a Východu.

"Rastie úloha Afriky a Latinskej Ameriky," pokračoval prezident. - Už od sovietskych čias sme vždy hovorili o význame týchto regiónov sveta. Dnes je však dynamika úplne iná. Je to čoraz viditeľnejšie. Tempo transformácie sa výrazne zrýchlilo aj v Eurázii, kde sa aktívne realizuje množstvo rozsiahlych integračných projektov. Práve na základe novej politickej a hospodárskej reality sa dnes formujú kontúry multipolárneho a multilaterálneho svetového poriadku. A to je objektívny proces."

Podľa ruského lídra príslušný proces "odráža kultúrnu a civilizačnú rozmanitosť, ktorá je napriek všetkým pokusom o umelé zjednotenie organicky vlastná človeku".

Viac vo videu:

Ruský prezident Vladimir Putin ďalej vyhlásil, že svet sa dostal do bodu, odkiaľ niet návratu, a teraz musí samo Rusko vypracovať bezpečnostný systém v Eurázii. Podľa neho Rusko neustále navrhovalo konštruktívne riešenie v oblasti bezpečnosti, ale tieto pokusy sa nestretli s odpoveďou.

Západ sa podľa Putina rozhodol, že vyhral studenú vojnu a môže určovať svetový poriadok. "Sebectvo a arogancia Západu viedli k extrémne nebezpečnému stavu," uviedol.

"Sme neprijateľne blízko bodu, z ktorého niet návratu. Vidíme extrémny hazard západných politikov," dodal s tým, že strategickú stabilitu vo svete podkopali Spojené štáty.

Diplomacia NATO je podľa neho založená na obvinení jeho krajiny a vrhnutí sa na ňu všetkou svojou silou. Putin tiež poznamenal, že žiadna krajina nie je imúnna voči napadnutiu NATO. Pripomenul Irak, Sýriu, Líbyu či Afganistan.

Euroatlantický bezpečnostný systém je podľa neho potrebné vytvoriť nanovo. "Budúca bezpečnostná architektúra by mala byť otvorená všetkým eurázijským krajinám, ktoré si to želajú, vrátane členov NATO," povedal.

Navrhol tiež nadviazať dialóg so všetkými potenciálnymi účastníkmi nového bezpečnostného systému v Eurázii – členmi Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), Šanghajskej organizácie spolupráce (SCO) a BRICS. Zároveň poznamenal, že Rusko má záujem o dialóg týkajúci sa systému bezpečnosti v rámci OSN.

Záznam tlačovej besedy:

 

Zdroj: oreanda-news.com / InfoVojna / eurozpravy.cz

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti